Koźlarz świerkowy (Leccinum piceinum)

Wstęp
Sezon
Koźlarz świerkowy zawiązuje owocniki od czerwca do października.
Występowanie
Koźlarza świerkowego podawano z polskiej części Orawy, w tym z okolic Babiej Góry.
Wygląd
Owocniki koźlarza świerkowego mierzą zazwyczaj 8-14 cm wysokości, a 3-9 cm średnicy kapelusza oraz 1,5-2,5 cm grubości nóżki.
Rurki u młodych owocników białe, u starszych szarawe, ale nigdy nie stają się zupełnie czarne. Osiągają 4-12 mm długości. Pory w kolorze przypominają rurki, z tym, że są nieco ciemniejsze.
Kapelusz przybiera wielorakie odcienie brązów i czerwieni. U młodych koźlarzy świerkowych półokrągły, wypukły, u starszych co raz bardziej rozpostarty, wręcz poduszkowaty. Wierzch kapelusza matowy i filcowaty w dotyku. Mleczka brak.
Trzon centralny, cylindryczny, pełny w środku, cały obsypany drobnymi łuseczkami, masywny, szeroki, na dole grubszy niż pod kapeluszem. Kolor trzonu różny na różnych wysokościach i w różnym wieku: u młodych osobników góra nóżki biała, a dół czerwonawy; u starych owocników dół czerwony bądź umbrowy. Po uszkodzeniu nóżka przebarwia się na zielono. Pochwy oraz pierścienia brak.
Miąższ twardawy, barwy kremowobiałej, o słabym, ale miłym, grzybowym zapachu oraz przyjemnym smaku. Przecięty zmienia kolor na różowo-szary, przy czym wyraźniej przebarwia się w dole trzonu niż w kapeluszu.
Właściwości
Koźlarz świerkowy to smaczny grzyb jadalny, ale zasługuje na ochronę z uwagi na swą rzadkość w Polsce i krajach sąsiednich.
Zastosowanie
Jak u innych koźlarzy czerwonych. Koźlarz świerkowy znakomicie smakuje tak świeży, jak suszony albo marynowany. Można je także gotować. Grzyby te stanowią doskonały dodatek do wielu dań mięsnych, sosów i zup.