Koźlarz topolowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce borowikowate koźlarz Koźlarz topolowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Koźlarz topolowy (Leccinum duriusculum)

Nazywana/y także: kozak topolowy
Koźlarz topolowy
Spis treści

Wstęp

Koźlarz topolowy należy do rodziny grzybów borowikowatych. Jest grzybem jadalnym, rzadko spotykanym w polskich lasach. Nie należy jednak do gatunków zagrożonych na terenie naszego kraju. Przez zbieraczy ceniony jest za dobry, łagodny smak.

Sezon

Koźlarz topolowy rośnie od lipca do października.

Występowanie

Koźlarz topolowy występuje w lasach liściastych i mieszanych. Rośnie pod osikami i topolami, zazwyczaj na wapiennych, glinach, czasem na pisakach i iłach. Spotkać go można w Europie Środkowej.

Wygląd


Owocnik koźlarza topolowego osiąga średnicę od 4 do 15 cm. U młodych osobników ma kształt półkolisty, później robi się wypukły. Starsze okazy mają lekko spłaszczony szczyt. Może przybierać różne barwy, od szarobrązowej z delikatnym fioletowym odcieniem do ciemnoszarej lub czerwonobrązowej. Z wierzchu pokryty jest małymi filcowymi włókienkami lub łuseczkami. U starszych okazów pojawiają się drobne pęknięcie tworzące małe filcowate łatki.

Rurki koźlarza topolowego osiągają długość do 25 mm. Są wąsko przyrośnięte do trzonu. U młodych grzybów mają kolor kremowy, z wiekiem robią się szare. Mają drobne, okrągłe pory, które pod naciskiem brązowieją.

Trzon koźlarza topolowego osiąga wysokość od 8 do 17 cm i grubość od 1,4 do 2 cm. Jest biały, pokryty podłużnymi kosmkami, które u młodych okazów są bladobrązowe, a u starszych czarne. Podstawa trzonu po uszkodzeniu przebarwia się na żółtozielono lub niebieskozielono. Ma cylindryczny kształt, z walcowatą lub maczugowatą podstawą.

Miąższ koźlarza topolowego jest biały w kapeluszu, w górnej części trzonu siwofioletowy, a u podstawy siwy. Po przecięciu przybiera barwę fioletoworóżową. Ma łagodny i przyjemny smak i zapach.

Koźlarza topolowego łatwo pomylić z koźlarzem babką. Obydwa grzyby rosną jednak w innych miejscach – koźlarz topolowy pod osikami i topolami, a koźlarz babka pod brzozami. Ponadto ten drugi ma gładką skórę kapelusza, a jego miąższ nie zmienia barwy po przekrojeniu.

Właściwości

Koźlarz topolowy jest smacznym grzybem jadalnym. Brak danych na temat wartości odżywczych.

Zastosowanie

Koźlarz topolowy wykorzystywany jest jako składnik sosów i zup grzybowych. Grzyb ten jest także dobrym dodatkiem do dań mięsnych. Można go suszyć i marynować.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (13 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!