Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus)
Nazywana/y także: mleczaj słomkowożółty, rydz dołkowany

Spis treści
Wstęp
Mleczaj dołkowany to grzyb niejadalny należący do rodziny gołąbkowatych (Russulaceae), rodzaju mleczaj oraz do podrodzaju Piperites, obejmującego mleczaje na surowo bardzo ostre w smaku, uważane za słabo trujące albo warunkowo jadalne.
Sezon
Owocniki mleczaja dołkowanego znaleźć można od lipca po październik.
Występowanie
Mleczaj dołkowany powszechnie uważany jest za gatunek szeroko rozprzestrzeniony na całej półkuli północnej. Podawano go z Eurazji (od Japonii i rosyjskiego Dalekiego Wschodu po Azję Mniejszą i Europę Zachodnią, w tym Irlandię, UK oraz Francję), wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej oraz płn. Afryki. Nowsze badania sugerują, że w Ameryce może być jednak zastępowany przez inne gatunki przykrych w smaku, okazałych mleczajów.
Mleczaj dołkowany mikoryzę formuje wyłącznie lub niemal wyłącznie ze świerkiem (być może również z jodłą, o czym świadczy wyst. w rez. jodłowo-cisowych Bieszczad), ale preferuje gleby alkaliczne, wapienne lub wapienno-gliniaste, dość ubogie w azot, toteż pozostaje pospolity w Alpach i Pieninach. Jest natomiast naturalnie rzadki albo brak go na glebach kwaśnych, piaszczystych toteż nie spotyka się go w świerczynach Podlasia, Mazur, Pomorza, Brandenburgii, Meklemburgii czy Szlezwiku. Lubi miejsca podmokłe i ciemne. Po wapnowaniu upraw leśnych może się efemerycznie pojawiać w różnych typach drzewostanów, o ile są tam świerki jako domieszka, po czym zamiera gdy gleba odzyska kwaśny odczyn. Owocniki niemal zawsze rosną gromadnie, często tworząc czarcie kręgi.
Wygląd
Owocniki mleczaja dołkowanego są spore jak na mleczaja, osiągają bowiem 5-20 cm średnicy kapelusza, 2,0-3,5 cm grubości trzonu a 3-8 cm wysokości trzonu.
Blaszki mleczaja dołkowanego są wąskie, gładko ostrzowe i gęsto ułożone. Przyrastają szeroko do nóżki. Przybierają wielorakie odcienie żółci i beżów, od kremowych niemal białych przez złociste do blado cynamonowych. Uszkodzone przebarwiają się na brudny bord lub winny brąz. Międzyblaski obecne. U młodych egzemplarzy tego gatunku na blaszkach nierzadko widuje się kropelki białawego mleczka.
Kapelusz za młodu półokrągły, później spłaszczony, na najstarszych owocnikach zapadnięty. Skórka kapelusza niemal wszędzie poza centrum łuskowata, w dotyku filcowata, w różnych odcieniach żółtego, zwykle słomkowa, czasem rdzawa. Robi się śliska w dni mgliste i dżdżyste, a lśniąca w dni upalne i suche. Przy wytężonej obserwacji na kapeluszu daje się dostrzec pierścieniowaty rysunek, powstały z łusek.
Nóżka masywna, cylindryczna, w młodych owocnikach pełna, w dojrzalszych komorowata, lecz wciąż twardsza niż u pokrewnych mleczajów. Wybitnym wyróżnikiem tego mleczaja są ciemne zagłębienia w trzonie, podobne do tłustych plam.
Miąższ m. dołkowanego jest złocisty, w dotyku jędrny. Odznacza się słabo wyczuwalną, ale dość miłą wonią jabłek, w smaku jednak przykry, bardzo ostry.
Mleczko najpierw białe, niemal natychmiast zmienia kolor na cytrynową żółć. Wydziela się bardzo obficie po zranieniu lub ścięciu owocnika. Piecze w język.
Wysyp zarodników jasno ochrowy. Spory prawie idealnie okrągłe, osiągają 8-9 x 7 µm.
Właściwości
Autorzy zachodnioeuropejscy i amerykańscy traktują mleczaja dołkowanego jako grzyb trujący. Ich zdaniem powoduje dolegliwości żołądka i jelit, przy czym objawy zatrucia pojawiają się jakieś 30 minut do trzech godzin po spożyciu tego grzyba. Ma on być jednak jadany, a nawet ceniony w Rosji i krajach bałtyckich, z tym, że moczy się go w zimnej wodzie całą noc, czyści, gotuje co najmniej pół godziny odlewając wodę, po czym dopiero smaży, marynuje, kisi albo soli.
Według polskich kluczy m. dołkowany także jest niejadalny, jednakowoż ma być z kolei chętnie spożywany na południu Europy. Na liście FAO wymieniony jako zbierany i konsumowany w Meksyku.
Zastosowanie
Mleczaj dołkowany jest grzybem niejadalnym, na surowo, niedosmażony bądź niedogotowany ohydny w smaku. Z powodu szerokiego rozprzestrzeniania oraz znacznej liczebności bywa w niektórych krajach dość chętnie badany.
Subscribe
0 komentarzy