Muchomor oliwkowy (Amanita battarae)

Wstęp
Muchomor oliwkowy (Amanita battarae) to naturalnie rzadki w Polsce, borealno-górki grzyb z rodziny muchomorowatych Amanitaceae. Podobnie jak muchomory: także i muchomor oliwkowy zaliczany jest do podrodzaju (sekcji) mglejarek (gryzetek, podsadek) Vaginatae. W niektórych krajach traktuje się go jako warunkowo jadalnego (po mocnym ugotowaniu i odlewaniu wody), w innych jako niejadalnego.
Sezon
W Polsce muchomor oliwkowy zawiązuje owocniki tylko latem, od czerwca do września. W Niemczech obserwuje się go czasem do listopada.
Występowanie
Muchomor oliwkowy to gatunek typowo północny, dalej na południu rosnący jako relikt zlodowaceń w wyższych pasmach górskich, na odpowiednich siedliskach. Jest lokalnie częsty na Półwyspie Skandynawskim, Islandii, Kanadzie i przyległych, północnych stanach USA. Dalej na południu Eurazji występuje w rozproszeniu: Alpy, Karpaty, Zagros (Iran), Himalaje (Pakistan, Indie). Widziany też w Nowej Zelandii.
Według danych literaturowych mikoryzę w Europie i Kanadzie tworzy niemal wyłącznie z bukiem na glebach kwaśnych. W Polsce lasy zwane kwaśnymi buczynami są naturalnie rzadkie, spotykamy je albo nad morzem, albo w niektórych pasmach górskich o skałach wylewnych. Może on jednak u nas wchodzić w związki mikoryzowe również z jodłą, świerkiem, sosną, być może też brzozą? W tropikach Indii i Pakistanu może mikoryzować z tamtejszymi drzewami np.: dwuskrzydlcami, sprawa jednak wymaga dalszych badań.
Wygląd
Owocniki u muchomora oliwkowego są średnich rozmiarów, z charakterystycznym dla tego gatunku oliwkowym odcieniem kapelusza, prążkowanym do około 1/3 promienia.
Blaszki białawe, brązowiejące ku trzonowi, z gładkimi ostrzami, równe, szerokie i wolne.
Kapelusz m. oliwkowego bywa szarawy, ochrowy lub brunatny, zawsze jednak w oliwkowych tonach. Kształt kapelusza zmienia się z wiekiem owocnika jak u pozostałych gryzetek (podsadek): najmłodsze są jajowate, nieco starsze dzwonkowate, najdojrzalsze zaś robią się niemal płaskie. Niekiedy tylko zostaje im niewielki garbik na środku.
Trzon m. oliwkowego jest cylindryczny, dołem rozszerzony, u młodych egzemplarzy dość jędrny i pełny, u starszych kruchy i pusty, 0,8-1,5 cm gruby, a 8-13 cm długi. Zwykle zachowuje biały kolor, rzadziej przybiera barwę kapelusza. Pierścienia brak. Obecna wolna, błoniasta pochwa, charakterystyczna dla całej sekcji mglejarek (podsadek, gryzetek). U m. oliwkowego jest ona kremowo lub brudno biaława, zwykle mocno poszarpana.
Miąższ m. oliwkowego łatwo się kruszy, w kapeluszu pozostaje cienki. Poza tym odznacza się białym kolorem i słabym, ale miłym smakiem. Aromatu brak.
Wysyp spor biały. Zarodniki okrągławe lub lekko jajowate, gładkie, nieamyloidalne, hialinowe, osiągają: 11,0-15 na 10-13 µm.
Muchomora oliwkowego łatwo wziąć za inne mglejarki (gryzetki).
Właściwości
Właściwości muchomora oliwkowego przypominają muchomora brązowooliwkowego oraz czerwonobrązowego. W stanie świeżym (surowym) trujący. Starannie ugotowany bądź podsmażony bywa uznawany za jadalnego, aczkolwiek mało smacznego i ciężkostrawnego. Zapewne wiąże się to nie tylko z zawartością alkaloidów, lecz również z gromadzeniem w miąższu rtęci oraz innych metali ciężkich.
Zastosowanie
W dzisiejszej Europie praktycznie nie wykorzystuje się muchomora oliwkowego, tak z racji łatwości pomyłki z silnie trującymi dla ludzi krewniakami jak i naturalnej rzadkości. W Polsce zasługuje na ochronę.