Wstęp
Muchomor brązowooliwkowy to rzadki w , w tym w Polsce, niejadalny lub lekko z podrodzaju (sekcji) mglejarek (gryzetek, podsadek) Vaginatae.
Sezon
Muchomor brązowooliwkowy owocnikuje późnym latem oraz jesienią, od lub do .
Występowanie
Rozmieszczenie muchomora brązowooliwkowego w skali świata pozostaje słabo zbadane. Podawano go z Europy, Azji Mniejszej i Alaski jako
gatunek rzadki. Brak dokładniejszych danych odnośnie jego występowania na Dalekim Wschodzie, w
Iranie,
Turcji i obu Amerykach.
Z ziem polskich ten znany jest głównie z Babiej Góry, łódzkiego i lubelskiego. Zasiedla bory szpilkowe na kwaśnych, wilgotnawych glebach. Mikoryzę tworzy głównie z iglakami, głównie świerkiem, jodłą, sosną i modrzewiem. Rzadziej wchodzi w symbiozę z brzozami: omszoną oraz brodawkowatą, olchami lub czeremchą.
Wygląd
Owocniki muchomora brązowooliwkowego o 5-12 cm wysokości, 1,5b m grubości trzonu oraz o 4-8 cm średnicy kapelusza.
Blaszki szerokie, wolne, u młodych owocników białe, u starszych kremowe.
Kapelusz m. brązowooliwkowego zazwyczaj jest gładki, barwy oliwkowoszaro-brązowej, rzadziej czerwonobrązowej bądź żółtobrązowej, z pozostałościami osłony na środku. Kształt kapelusza podobnie jak u reszty mglejarek wyraźnie zmienia się z czasem, przechodząc od eliptycznego lub dzwonkowatego do niemal płaskiego z tępym garbkiem. Brzegi kapelusza młodych owocników są zaostrzone i pręgowane, u starszych żłobkowane. Mleczka nie ma.
Trzon muchomora brązowooliwkowego zwykle jest centralny, cylindryczny, rozszerzający się ku dołowi, już u młodych egzemplarzy jest kruchy a pusty wewnątrz. Kolorami nóżka nie odbiega od kapelusza – takoż jest w wielorakich odcieniach oliwkowego brązu przechodzącego niekiedy w szarość lub czerwony brąz. Podstawę nóżki obrasta błoniasta pochwa, początkowo biała, później szarawa. Brak pierścienia.
Miąższ muchomora brązowooliwkowego charakteryzuje się białym, potem jasno siwym
kolorem, przyjemnym, jakby orzechowym
smakiem oraz brakiem
aromatu. Jest znacznie bardziej kruchy niż u pokrewnych mglejarek.
Wysyp zarodników biały. Spory nieamyloidalne, kuliste, szkliste, gładkie, o rozmiarach: 10,0 na 14,0 (wyjątkowo 15) µm.
Właściwości
Właściwości muchomora brązowooliwkowego nie były szczegółowo badane. W starszych publikacjach ostrzega się przed zbieraniem tego muchomora brązowooliwkowego jako trującej a przynajmniej niesmacznej. Wg dzisiejszych źródeł niemieckich można go spożywać mimo miernych walorów smakowych.
Zastosowanie
Obecnie muchomor brązowooliwkowy nie posiada zastosowań.