Soplówka bukowa - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce soplówkowate Hericium Soplówka bukowa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Soplówka bukowa (Hericium coralloides)

Nazywana/y także: soplówka gałęzista, soplówka koralowa, barania głowagrzywa białego lwa, kolczak koral(k)owy, małpi pompon
Soplówka bukowa, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Soplówka bukowa to rzadki, częściowo chroniony w Polsce grzyb należący do rodziny soplówkowatych (Hericiaceae), o niesamowitym wyglądzie, od setek lat rozpalającym ludzką wyobraźnię. Do 2014 r. podlegała ochronie ścisłej, obecnie tylko częściowej.

Sezon

Soplówka bukowa zawiązuje owocniki latem i jesienią.

Występowanie

Soplówka bukowa jak sama nazwa wskazuje przywiązana jest do lasów bukowych, a dokładniej do murszejącego drewna okazałych buków, rzadziej dębów. Sporadycznie notowano ją także na osikach i brzozach brodawkowatych. Owocniki soplówek bukowych często wyrastają w grupach.

Wygląd

Soplówki bukowe praktycznie nie mają trzonu ani kapelusza. Ich owocniki odznaczają się niecodziennym wyglądem, tworząc okrągławą bądź lekko wydłużoną bryłę, podobną do „krzewu” koralowca lub ogromnego porostu krzaczkowatego, zbudowaną z wielokrotnie rozgałęzionych, ułożonych na sobie „gałązek”. Każda z tych gałązek porośnięta jest równomiernie igiełkami. Młode okazy są śnieżnobiałe, starsze kremowe, najstarsze zbrązowiałe. Cała plecha może mieć 0,1-0,4m średnicy.

Trzon soplówki bukowej jest nader krótki, szybko rozgałęzia się na gałązki do 3 cm długości.

Miąższ owocników soplówki bukowej przypomina wierzch owocnika – jest kruchy, biały i nie zmienia koloru po nacięciu. Zapach i smak ledwo wyczuwalne.

Wysyp zarodników s. bukowej także biały. Spory tej soplówki są amyloidalne, niemal doskonale kuliste, bezbarwne, o wymiarach: 3-4 x 3-3,5 µm. Powierzchnia zarodników wg niektórych uczonych gładka, wg innych okryta małymi brodawkami.

Soplówkę bukową można pomylić z innymi przedstawicielkami rodzaju Hericium. Soplówka jodłowa H. alpestre wykorzystuje inne podłoże (zmurszałe jodły), ponadto igiełki na gałązkach s. jodłowej skupiają się wyłącznie na końcach gałązek, są dłuższe, mocniej przewieszone i ostrzej zakończone. Soplówka jeżowa H. erinaceus, przeżywająca w Europie renesans popularności jako lek i pokarm, odznacza się nierozgałęzionymi igiełkami, ma też nieco inne spektrum preferowanych podłoży (oprócz buków także jabłonie, orzechy włoskie, kasztany jadalne, kasztanowce).

Właściwości

Młode owocniki soplówka bukowej są jadalne, a wg niektórych całkiem smacznie. Tym niemniej nie wolno ich zjadać z powodu ochrony gatunkowej.

Zastosowanie

Współcześnie raczej soplówka bukowa nie jest wykorzystywana. W średniowieczu i renesansie uchodziła za amulet i lekarstwo. W sklepach ze zdrową żywnością i suplementami spotyka się blisko spokrewnioną soplówka jeżowatą Hericium erinaceus.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Boddy L., Crockatt M.E., Ainsworth A.M. 2011.; "Ecology of Hericium cirrhatum, H. coralloides and H. erinaceus in the UK."; Fungal Ecology, 4 (2): 163-173.;
  2. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  3. Gerhardt E. 2006.; "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  4. Gumińska B., Wojewoda W. 1988.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  5. Hallenberg N. 1983.; "Hericium coralloides and H. alpestre (Basidiomycetes) in Europe."; Mycotaxon, 18: 181-189.;
  6. Herbich J. (red.). 2004.; "Lasy i bory. Poradniki ochrony siedlisk i gatunków Natura 2000 - podręcznik metodyczny."; Tom 5. Ministerstwo Środowiska, Warszawa.;
  7. Kujawa A. 2005.; "Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych – nowa forma gromadzenia danych mikologicznych pochodzących od amatorów. Podsumowanie roku 2005."; Przegląd Przyrodniczy, 16 (3-4): 17-52.;
  8. Lisiewska M., Madeja J. 2003.; "Rozmieszczenie ściśle chronionych gatunków grzybów w Wielkopolsce."; Badania Fizjograficzne Polski Zachodniej B, 52: 7-25.;
  9. Ryman S., Holmåsen I. 1992.; "Pilze: über 1,500 Pilzarten ausführlich beschrieben und in natürlicher Umgebung fotografiert."; Bernhard Thalacker Verlag, Braunschweig.;
  10. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  11. Snowarski M. 2010.; "Grzyby. Seria: Spotkania z przyrodą."; Wyd. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa.;
  12. Szczepkowski А. 2010.; "Grzyby z rodzaju soplówka Hericium na Mazowszu (Polska Środkowa). W: Szczepkowski A., Obidziński A. (red.). Planta in vivo, in vitro et in silico. Streszczenia referatów i plakatów."; LV Zjazd Polskiego Towarzystwa Botanicznego. Warszawa, 6-12 września 2010: 100.;
  13. Wilga M. 1997.; "Stanowisko soplówki gałęzistej Hericium clathroides w rejonie Gdańska-Oliwy."; Chrońmy Przyrodę Ojczystą, 53 (5): 108-111.;
  14. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.9/5 - (9 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!