Soplówka bukowa (Hericium coralloides)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Wygląd
Soplówki bukowe praktycznie nie mają trzonu ani kapelusza. Ich owocniki odznaczają się niecodziennym wyglądem, tworząc okrągławą bądź lekko wydłużoną bryłę, podobną do „krzewu” koralowca lub ogromnego porostu krzaczkowatego, zbudowaną z wielokrotnie rozgałęzionych, ułożonych na sobie „gałązek”. Każda z tych gałązek porośnięta jest równomiernie igiełkami. Młode okazy są śnieżnobiałe, starsze kremowe, najstarsze zbrązowiałe. Cała plecha może mieć 0,1-0,4m średnicy.
Trzon soplówki bukowej jest nader krótki, szybko rozgałęzia się na gałązki do 3 cm długości.
Miąższ owocników soplówki bukowej przypomina wierzch owocnika – jest kruchy, biały i nie zmienia koloru po nacięciu. Zapach i smak ledwo wyczuwalne.
Wysyp zarodników s. bukowej także biały. Spory tej soplówki są amyloidalne, niemal doskonale kuliste, bezbarwne, o wymiarach: 3-4 x 3-3,5 µm. Powierzchnia zarodników wg niektórych uczonych gładka, wg innych okryta małymi brodawkami.
Właściwości
Zastosowanie
Współcześnie raczej soplówka bukowa nie jest wykorzystywana. W średniowieczu i renesansie uchodziła za amulet i lekarstwo. W sklepach ze zdrową żywnością i suplementami spotyka się blisko spokrewnioną soplówka jeżowatą Hericium erinaceus.