Trufla wgłębiona - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby workowe kustrzebniaki kustrzebkowce truflowate trufla Trufla wgłębiona
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Trufla wgłębiona (Tuber mesentericum)

Nazywana/y także: trufla czarna z Bagnoli
trufla wglębiona
Spis treści

Wstęp

Trufla wgłębiona zaliczana jest do gatunków grzybów jadalnych. Należy do grzybów symbiotycznych. Zazwyczaj współżyje z leszczynami, bukami, dębami, brzozami czy sosnami.

Występowanie

Gatunek trufli wgłębionej preferuje miejsca wilgotne, cieniste z przewagą drzew, z którymi współżyje. Najczęściej pojawia się na terenach pagórkowatych, zboczach i nierównościach. Niespotykany w dolinach i zagłębieniach. Preferuje gleby wapienne, najczęściej w południowej Europie. W Polsce gatunek rzadki. Opisano, tylko kilka stanowisk występowania tego gatunku. (m.in. Wyżyna Częstochowska).

Sezon

Owocniki  trufli wgłębionej pojawiają się jesienią, zimą. (IX-I). W trakcie zbiorów zwraca się uwagę na okres wegetacyjny owocników. Zbiera się tylko młode, nadające się do spożycia.

Wygląd

Owocnik trufli wgłębionej podziemny barwy ciemnej (czarnej, niebiesko-czarnej). Kiedy są wysuszone, nieświeże mogą przybierać barwę brązową. Rozmiar rzadko przekracza wielkość jaja kurzego. (do 5 cm szerokości). Kształt nerkowaty, nieregularny. Na powierzchni skórki występują liczne brodawki do 5 mm.

Miąższ jest koloru białego, szaro-brązowego. Wnętrze jest zbite, zwarte, z marmurkowatym wzorem.
Charakteryzuje się intensywnym zapachem przypominającym zapach fenolowy, z bituminami. W kontakcie z powietrzem, po zbiorach zapach stosunkowo szybko zanika. Smak gorzkawy przypominający gorzkie migdały. Po gotowaniu staje się przyjemniejszy.

Zarodniki żółto-brązowe, z bogatą ornamentacją. Kształt elipsoidalny.

Właściwości

Trufla wgłębiona ma dużą zawartość ergosterolu, która jest pochodną witaminy D. Składnik ten odpowiada za prawidłowy rozwój kośćca. Z makroelementów trufle zawierają duże ilości fosforu i potasu. Pierwiastki te są ważnymi elementami budulcowymi enzymów przeprowadzających procesy metaboliczne organizmów.
.

Zastosowanie

Trufla wgłębiona wykorzystywana jest w celach konsumpcyjnych. Nadaje się, jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych. Ze względu na bardzo dużą trudność w ich odnalezieniu charakteryzują się wysoką ceną. Do wyszukiwania owocników wykorzystuje się często specjalne rasy psów.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (17 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Podobnież pod ochroną, tylko uprawne

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!