Wrośniak garbaty (Trametes gibbosa)

Wstęp
Wrośniak garbaty to sporych rozmiarów huba z rodziny żagwiowatych (Polyporaceae), o charakterystycznym, garbatym zgrubieniu w miejscu wrastania w roślinę żywicielską.
Sezon
Wrośniak garbaty zawiązuje dość trwałe owocniki, zwykle żyjące około roku. Jeżeli zima jest bardzo łagodna to mogą one przezimować.
Występowanie
Wrośniak garbaty jest szeroko rozpowszechniony w Eurazji. Zawleczono go także do Kanady i USA. Preferuje lasy liściaste, albowiem poraża głównie buka, rzadziej graba, dąb, topolę, brzozę i kasztanowce. Na drzewach szpilkowych rośnie bardzo rzadko, jeśli już to na jodłach, gdyż jodła często towarzyszy gatunkom liściastym jako domieszka w buczynach i grądach. Właśnie buk jest optymalnym podłożem dla wrośniaka garbatego, zwłaszcza na północnych kresach zasięgu. Z sadzonkami buka lub ze źle impregnowanym drewnem bukowym zawleczono też najprawdopodobniej wrośniaka garbatego na półkulę zachodnią.
Wygląd
Hymenofor rurkowaty, z białymi porami, o rurkach mierzących 1-5 mm. Nader charakterystyczną cechą gatunkową w. garbatego jest zawsze wydłużony, jamkowaty, a nigdy okrągły kształt por. U niektórych owocników pory obok garbu mogą wyglądać jak blaszki.
Właściwości
Wrośniak garbaty jest grzybem niejadalnym. Grzyb ten jako pasożyt, potem saprofit odpowiada za straty gospodarcze i zagrożenia budowlane wywołane białą zgnilizną drewna.
Zastosowanie
Trwają prace nad wykorzystaniem wrośniaka garbatego do oczyszczania ścieków.
Wrośniak garbaty – pytania i odpowiedzi
Gdzie można spotkać wrośniaka garbatego?
To dość częsty gatunek, który powszechnie rośnie w wielu krajach Azji i Europy. Poza obszarem jego występowania znajdowała się Ameryka Północna, jednak z uwagi na fakt, że wrośniak garbaty został przywleczony do USA i Kanady, zadomowił się również na tym kontynencie. Grzyb ten preferuje głównie lasy liściaste, obrastając w grupach takie drzewa jak m.in. buki, kasztanowce, topole czy dęby.
Jakie zastosowanie ma ten gatunek?
Jeszcze do niedawna traktowano go jako całkowicie zbędny z punktu widzenia kulinarnego, gospodarczego czy zdrowotnego, jednak jakiś czas temu odkryto, że może mieć właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwpadaczkowe. Ponadto istnieją przypuszczenia, że jest to grzyb zdolny do absorpcji szkodliwych związków z atmosfery.
Czy wrośniak garbaty nadaje się do zastosowań kulinarnych?
Nie – gatunek ten jest uznawany za niejadalny i niezalecany do spożycia, choć pozbawiony właściwości trujących.