Zasady zdrowego odżywiania. Po co nam błonnik?
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze opowie specjalista dietetyk – Małgorzata Zdrojewska.

Dla większości osób, które interesują się zdrowym odżywianiem, błonnik wciąż pozostaje zagadką. Jak najprościej wytłumaczyć, czym właściwie jest?
Błonnik pokarmowy to zespół substancji (roślinnych wielocukrów oraz lignin), które są oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Substancje te pochodzą ze ścian komórkowych roślin. Błonnik potocznie nazywany jest także włóknem pokarmowym.
Jakie w takim razie są jego najważniejsze składniki?
Są to elementy roślinne nie trawione oraz nie wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Wśród nich należy wymienić: celulozę, ligniny, hemiceleuzy oraz pektyny. Wszystkie te substancje są ważne i pomagają w zdrowej pracy naszego organizmu.
Najbardziej znaną właściwością błonnika jest jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Co dokładnie dobrego robi on dla naszego zdrowia?
Po pierwsze normalizuje pracę jelit, pomaga przy problemach trawiennych i zaparciach. Ułatwia regularne wypróżnianie. Wiąże także kwasy żółciowe w jelitach i obniża tym samym poziom cholesterolu. Błonnik pomaga zapobiegać miażdżycy. Dieta osób z problemami cukrzycowymi powinna być bogata we włókno pokarmowe, ponieważ opóźnia ono wchłanianie glukozy.
Wciąż jednak nie wymieniliśmy najważniejszego działania błonnika dla wszystkich tych, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę.
To prawda. Składnik ten stał się ostatnio bardzo popularny dzięki swoim właściwościom wspomagającym odchudzanie. Z jednej strony doskonale przyspiesza przemianę materii i zwiększa pracę jelit. Z drugiej zwiększając objętość pokarmu, hamuje uczucie głodu. Warto wspomnieć, że wspomaga oczyszczanie ciała z toksyn i metali ciężkich. Właśnie dlatego warto myśleć cały czas o tym co jemy, zadbać o to oby nasza dieta była bogata we włókno pokarmowe nie tylko w momencie, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów.
Zdrowe odżywianie kojarzy się najczęściej z dużą dawką spożywanych warzyw i owoców. Czy aby uzupełnić naszą dietę w tzw. włókno pokarmowe powinniśmy kierować się tą samą zasadą?
Tak, do długiej i bogatej listy składników zawartych w warzywach i owocach zalicza się błonnik. Najlepiej jeśli jemy je w surowej postaci i ze skórką, ponieważ tam znajdziemy go najwięcej. Równie bogatym głównym źródłem błonnika są produkty zbożowe, takie jak: ciemne pieczywo, kasze, ryż brązowy czy muesli. Obecnie w sklepach można znaleźć również wiele artykułów wzbogaconych w błonnik, dzięki czemu nie trzeba stosować dodatkowych suplementów diety.

JA JEDNAK POLECAM I WSKAZUJĘ, NA NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR:
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany.
POKARMY O WŁAŚCIWYM DOBORZE BIAŁEK, ORAZ CO NIEZMIERNIE ISTOTNE:
Nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
BH.301.
MOTTO: ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW. *****
JA JEDNAK POLECAM I WSKAZUJĘ, NA NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR:
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany.
POKARMY O WŁAŚCIWYM DOBORZE BIAŁEK, ORAZ CO NIEZMIERNIE ISTOTNE:
Nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie. *****
R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.
CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.
ZOBACZ TEŻ; CHLEB na OTYŁOŚĆ-IRL.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: https://www.instytutirl.com.pl/
BH.301.
ENGLISH VERSION_______: https://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.