Syrop z pędów sosny – właściwości, skład i zastosowanie syropu z pędów sosny
Oczyszcza organizm, leczy infekcje i działa łagodząco na ból gardła. Lada moment rozpoczyna się sezon na zbiór młodych pędów sosny, z których można przygotować pyszny i zdrowy syrop – idealny na kaszel, nawet dla małych dzieci, które uwielbiają jego słodki smak.
Sosna zwyczajna jako drzewo lecznicze
Sosna zwyczajna, pospolita jak nazwa wskazuje jest drzewem dość pospolitym w polskim krajobrazie. Spotkać ją można w lasach, borach, a także samotnie rosnącą na piaszczystej glebie.
Sosna zwyczajna ma dosyć długą historię leczniczą. „Zawsze traktowana była jako drzewo magiczne, obdarzone życiodajną mocą. Stanowiła symbol długowieczności, zdrowia, męstwa i zwycięstwa. (…) Pączki, pędy, igły i szyszki były lekiem na reumatyzm, szkorbut, opuchliznę wodną i gruźlicę.” – pisze w książce „Zioła, jak zbierać, przetwarzać, stosować” Magdalena Gorzkowska.
Spacerując po polskich lasach i patrząc na ogołocone z młodych pędów sosny, można odnieść wrażenie, że polskie społeczeństwo nadal wierzy w uzdrawiającą moc tego drzewa. Czy słusznie?
Współczesna literatura donosi, że pączki i młode pędy sosny mają działanie wzmacniające, odkażające, moczopędne i wzmacniające. Są bogate w olejki eteryczne, garbniki, substancje gorzkie, witaminę C, flawonoidy i sole mineralne. Stosuje się je do leczenia nieżytów górnych i dolnych dróg oddechowych, ponieważ doskonale łagodzą chrypkę i bóle gardła. Sprawdzają się również w leczeniu suchego kaszlu i anginy. Sosna ma także właściwości antyseptyczne.

Pędem po pędy
Pędy zbiera się w okresie od kwietnia do maja. Pędy muszą być pokryte żywicą i łuskami. Zrywamy te o długości około 5 cm, pamiętając o tym, by z jednej sosny zebrać nie więcej niż 3-4 pędy. Najlepiej jeżeli pędy pozyskujemy z drzew ściętych, najlepiej z prowadzonych planowych przycinek.
Jak zrobić syrop z pędów sosny?
Kierujemy się zasadą „na oko”. Młode pędy sosny układamy w warstwami w słoiku, przesypując je cukrem. Następnie słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na dwa tygodnie w nasłonecznione i ciepłe miejsce. Codzienne potrząsamy.
Po dwóch tygodniach przecedzamy syrop z pędów sosny, zlewamy do butelek i pasteryzujemy. Profilaktycznie można zażywać jedną łyżeczkę syropu z pędów sosny dzienne. Kiedy męczy nas kaszel spożywamy trzy łyżeczki syropu dziennie.
Z młodych pędów można przygotować także nalewkę sosnową, odwar czy maść.
- Magdalena Gorzkowska; "Zioła, jak zbierać przetwarzać, stosować"; Wydawnictwo BOSZ;
- Anna Sakawsky; "Homemade Tree Tip Syrup"; https://www.thehouseandhomestead.com/homemade-tree-tip-syrup/; 2019-08-02;
- John Staughton; "5 Incredible Benefits Of Pine"; https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/pine.html; 2019-08-02;
- Nature & Garden; "Pine tree health benefits and therapeutic value"; https://www.nature-and-garden.com/health/pine-health-benefits.html; 2019-08-02;
- Dawn Combs; "4 Parts of Pine Trees That Benefit Your Health"; https://www.hobbyfarms.com/4-parts-of-pine-trees-that-benefit-your-health/; 2019-08-02;
- Cristina Anamaria Semeniuc i in.; "Characterization of pine bud syrup and its effect on physicochemical and sensory properties of kefir"; https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/19476337.2015.1085905; 2019-08-02;






Syrop zrobiony.Ale czy można też zrobić na miodzie lub ksylitolu?