10 potraw z awokado – najlepsze przepisy z awokado
Gdy przed trzema dekadami awokado pojawiły się w Polsce, nikt nie miał pojęcia, co z nimi robić. Chodziły nawet pogłoski, że plastry dziwnego owocu należy otaczać w panierce i smażyć jak schabowe. Dzisiaj potrawy na bazie awokado pojawiają się regularnie w domach, restauracjach czy na bankietach. Jak się jednak okazuje, pomysłów na wykorzystanie smaczliwki wdzięcznej są dziesiątki, a niektóre z nich bardzo oryginalne! Oto 10 potraw z awokado!
- Klasyczne guacamole
- Tropikalne guacamole
- Serowe guacamole
- Sałatka z awokado i pomarańczy
- Kolorowa sałatka z awokado
- Makaron z awokado i pesto
- Tacos z awokado i batatami
- Słone trufle z awokado z kozim serem
- Wegański pudding czekoladowy z awokado
- Naleśniki z awokado z borówkami
- Dlaczego warto jeść awokado?
Zdaniem paleontologów na długo przed pojawieniem się człowieka awokado były już cenną przekąską mamutów i gigantycznych leniwców ery kenozoicznej. Połykane w całości, z pestkami, były przenoszone na dalekie odległości w żołądkach pierwszych ssaków, a następnie wydalane na nowych terenach. W VI w. p.n.e. na obszarze dzisiejszego Meksyku lokalna ludność uprawiała już awokado, nazywając je ahuacatl, czyli „jądro”. Oprócz sugestywnego kształtu i faktu, że często rosną parami, określenie to odwołuje się również do famy afrodyzjaku, jaką szczyci się awokado.
Guacamole, czyli światowy hit z awokado
Najsłynniejszym daniem na bazie awokado jest bez wątpienia guacamole, czyli odpowiednio doprawione puree z zielonych owoców. Wynaleźli je Aztekowie, którzy początkowo dodawali do pasty z awokado jedynie pomidory i chilli, ale wraz z kolonizacją pojawiły się w niej również wpływy hiszpańskie, m.in. sok z limonki czy kolendra. Dzisiaj receptur na guacamole są dziesiątki.
Klasyczne guacamole
Składniki:
- 3 dojrzałe awokado
- 1 duży pomidor
- sok z 1 limonki
- garść posiekanych liści świeżej kolendry
- 1 posiekana czerwona cebula
- 1 posiekane chilli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Widelcem rozgniatamy pomidora. Awokado dzielimy na połówki, wyjmujemy pestki i wydłubujemy łyżeczką miąższ, który dodajemy do pomidora. Dokładamy resztę składników, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy widelcem. Podajemy z chipsami kukurydzianymi. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)
Tropikalne guacamole
Składniki:
- 3 dojrzałe awokado
- ½ szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
- ½ szklanki mango pokrojonego w kostkę
- 2 papryczki jalapeno
- 1/3 szklanki posiekanej kolendry
- ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
Przygotowanie:
Widelcem ugniatamy lekko miąższ awokado, po czym dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Wskazówka: Jeśli nie podajesz guacamole od razu, włóż do środka pestkę, aby uchronić dip przed ściemnieniem. (źródło: https://www.tasteandtellblog.com/)
Serowe guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 średni pomidor
- 1 papryczka jalapeno
- ½ szklanki gotowanej czarnej fasoli
- 4 zielone cebulki
- sok z 1 limonki
- ½ szklanki startego sera cheddar
Przygotowanie:
Miąższ 1 awokado przekładamy do miski i lekko ugniatamy. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, posiekaną papryczkę i sok z limonki – całość lekko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, sól i pieprz i jeszcze raz mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce. (źródło: https://www.jocooks.com/)
Sałatki na bazie awokado
Awokado jest doskonałym składnikiem sałatek warzywnych i owocowych. Nie tylko dodaje im koloru, ale także wzbogaca o cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sporą dozę potasu. Sycące i relatywnie kaloryczne, sprawia, że sałatka staje się letnim daniem obiadowym.
Sałatka z awokado i pomarańczy
Składniki:
- 3 szklanki mieszanych liści sałatowych typu baby (szpinak, rukola, roszpunka, itd.)
- 4 pomarańcze
- 2 małe awokado
- ½ szklanki siekanej czerwonej cebuli
SOS:
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- pestki z granatu na przybranie
Przygotowanie:
Liście aranżujemy na dużym talerzu. Na wierzch wykładamy cząstki pomarańczy obrane z błon, plastry awokado, czerwoną cebulę i oprószamy całość solą oraz pieprzem. Składniki sosu łączymy w słoiczku z solą i pieprzem, dokładnie wstrząsamy i polewamy dressingiem sałatkę. (źródło: https://www.skinnytaste.com/)
Kolorowa sałatka z awokado
Składniki:
- 3 duże awokado pokrojone w kostkę
- 2 szklanki grubszych plasterków ogórka
- 2 szklanki pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych
- ½ szklanki grubszych plastrów rzodkiewki
- ½ szklanki cienkich plastrów czerwonej cebuli
- 2 drobno posiekane papryczki jalapeno
SOS:
- ½ szklanki oleju z awokado lub oliwy z oliwek
- ¼ szklanki soku z limonki
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie:
Pokrojone warzywa łączymy w misie i przykrywamy. W małej miseczce ubijamy razem sok z limonki, skórkę, ocet, miód, kolendrę, musztardę i czosnek. Powoli dolewamy olej, cały czas ubijając, aby sos zgęstniał. Dodajemy do smaku sól kamienna i pieprz zielony, a całością zalewamy warzywa i lekko mieszamy. Podajemy natychmiast.
Dania obiadowe i przekąski z awokado
W swojej uniwersalności awokado jest znakomitym dodatkiem do dobrze znanych dań klasycznych, dodając im nieco egzotycznego charakteru. Oprócz kanapek czy tostów może być wykorzystane również do przygotowywania pełnowartościowych dań obiadowych.
Makaron z awokado i pesto
Składniki:
- 250 g makaronu (np. kokardki)
- 1 pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki tartego parmezanu
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ½ szklanki orzechów włoskich lub piniowych
- 1 awokado
Przygotowanie:
Bazylię, orzechy, czosnek i parmezan łączymy w mikserze z solą i pieprzem i miksujemy pulsacyjnie. Stopniowo dolewamy oliwę, miksując aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, zaś awokado kroimy w niedużą kostkę. Łączymy razem wszystkie składniki, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy natychmiast. (źródło: https://www.thespruceeats.com/)
Tacos z awokado i batatami
Składniki:
- 1 słodki ziemniak
- ½ łyżeczki chili
- 4-6 tortilli
- 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
SOS:
- 1 małe awokado
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- ½ ząbka czosnku
- sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Batata obieramy i kroimy w kostkę, polewamy lekko oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20 minut. Miksujemy awokado, jogurt, sok z limonki, czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdą tortillę wykładamy trochę sosu, na wierzch upieczony batat i fasolę oraz wybrane dodatki, np. natkę kolendry, pokruszony ser feta czy szczypiorek. Składamy w pół i podajemy.
(źródło: https://www.loveandlemons.com/)
Słone trufle z awokado z kozim serem
Składniki:
- 250 g serka śmietankowego
- ½ szklanki startego sera żółtego
- ¼ szklanki startego sera koziego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki chili
- 3 dojrzałe awokado
- ½ łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki solonych pestek dyni
- słone paluszki
Przygotowanie:
W misie łączymy sery, serek, przyprawy, sól, pieprz i czosnek i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Łyżeczką do arbuza wycinamy kulki z awokado i układamy na blasze, po czym polewamy sokiem z limonki. Każdą kulką delikatnie obtaczamy w masie serowej, a następnie pestkach dyni. Gotowe kulki nadziewamy na słone paluszki. (źródło: https://www.tasteofhome.com/)
Desery z awokado
Co najbardziej zaskakujące, choć wcale niesłodkie, awokado jest doskonałą bazą do przygotowywania deserów i słodkich dań śniadaniowo-obiadowych. Gęsta konsystencja jest szczególnie ceniona w przepisach wegańskich, gdzie smaczliwka z powodzeniem zastępuje nabiał!
Wegański pudding czekoladowy z awokado
Składniki:
- ¼ szklanki chipsów z deserowej czekolady
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- ¼ szklanki wybranego mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Chipsy czekoladowe rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. W mikserze łączymy stopiona czekoladę, awokado bez skórki, kakao, mleko, syrop, esencję i szczyptę soli. Miksujemy ok. 45 sekund do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed podaniem schładzamy w lodówce. (źródło: https://www.delish.com/)
Naleśniki z awokado z borówkami
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 ½ łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 awokado
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajo
- 1 łyżka stopionego oleju kokosowego
- ½ szklanki borówek kanadyjskich
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, proszek, gałkę i sól łączymy w misie. W mikserze ubijamy razem jajko, mleko, awokado, olej i esencję. Składniki mokre dolewamy do suchych i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzewamy nieco masła i wylewamy porcje ciasta. Na każdą wysypujemy garstkę borówek. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony. (źródło: https://www.runningtothekitchen.com/)
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado można podawać nawet niemowlętom! Jest to łagodny w smaku, aksamitny w konsystencji owoc, który nie powoduje alergii i daje się doskonale wplatać w różne receptury. Nie wymaga też gotowania, dzięki czemu jest idealny do realizacji szybkich posiłków i przekąsek!
- “Avocado” Britannica, https://www.britannica.com/plant/avocado, 27/06/2022;
- „Holy Guacamole: How the Hass Avocado Conquered the World” Brian Handwerk, https://www.smithsonianmag.com/science-nature/holy-guacamole-how-hass-avocado-conquered-world-180964250/, 27/06/2022;
- “70 Avocado Recipes So You Never Waste One Again” Camille Lowder i in., https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/g2894/things-to-do-with-avocado/, 27/06/2022;
- “25 Ways to Use Avocado in Your Next Meal” Cathy Jacobs, https://www.thespruceeats.com/avocado-recipes-4164909, 27/06/2022;
- “50 Amazing Avocado Recipes You Need to Try” Dana Meredith, https://www.tasteofhome.com/collection/recipes-to-make-with-avocado/, 27/06/2022;