Chleb tostowy – właściwości i skład. Przepis na chleb tostowy

Podstawę polskiego śniadania stanowią różnego rodzaju kanapki. Najchętniej sięgamy po ciepłe tosty przygotowywane z chleba tostowego. Trudno się dziwić, bo te aromatyczne sandwicze są w stanie podbić serce i żołądek niejednego łakomczucha. Niektórzy wręcz uzależnieni są od tej przekąski. Czy jednak zdajemy sobie sprawę, że chleb tostowy wcale nie jest taki zdrowy jak sądzimy? Co powinniśmy wiedzieć o chlebie tostowym? Jak samodzielnie upiec chleb tostowy?



Chleb tostowy jest często spożywany na śniadanie, fot. shuttertockChleb tostowy jest często spożywany na śniadanie, fot. shuttertockChleb tostowy jest często spożywany na śniadanie, fot. shuttertock
  1. Chleb tostowy – co to takiego?
  2. Co kryje się w chlebie tostowym?
  3. Czym grozi regularne spożywanie chleba tostowego?
  4. Przepis na domowy chleb tostowy
  5. Chleb tostowy w kuchni
  6. Czy warto jeść chleb tostowy?

Chleb tostowy – co to takiego?

Chleb tostowy charakteryzuje się miękkim i elastycznym miękiszem, zaś po podaniu go obróbce termicznej staje się twardy i chrupiący. Inną charakterystyczną cechą tego pieczywa jest to, że nie wysycha, nie twardnieje i przez długi czas nie pokrywa się pleśnią tak jak w przypadku zwyczajnego chleba. To miękkie i puszyste pieczywo często stanowi podstawę śniadania. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko (np. z ulubionym dżemem) lub w wersji wytrawnej (np. z serem żółtym i warzywami). Z chleba tostowego można przygotować nie tylko chrupiące tosty, ale także wszelkiego rodzaju przekąski oraz nawet sycące dania obiadowe.

Historia tego wypieku sięga drugiej połowy XVIII wieku. W tamtych czasach w Holandii i Francji  zaczęto wypiekać bochenki tego rodzaju chleba w specjalnych formach z przykrywką. Jednak prawdziwą popularność zyskał w Stanach Zjednoczonych dzięki jednej z firm kolejowych. To właśnie w wagonach restauracyjnych na początku XIX wieku sprzedawano kanapki przyrządzane z chleba tostowego. Dopiero po jakimś czasie wynaleziono toster i opiekacz, a wraz z nimi pojawiły się pomysły na przygotowanie chrupiących, ciepłych i aromatycznych tostów z licznymi dodatkami.
Na podstawie: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/583404/nutrients

Co kryje się w chlebie tostowym?

Chleb tostowy bardzo często pojawia się na stole w trakcie pierwszego posiłku. Trudno mu się oprzeć, bo jest tani i powszechnie dostępny. Może się wydawać, że chleb tostowy to samo zdrowie - owszem, jeśli upieczemy go sami ze świeżych, naturalnych i pełnowartościowych składników. Pieczywo tostowe dostępne na sklepowych półkach, chociaż wygląda apetycznie, zawiera wiele konserwantów i sztucznych ulepszaczy. Już sam fakt, że szybko nie wysycha, nie twardnieje i nie pleśnieje może dawać do myślenia.  Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. Tostowe kromki mają swoje wady i zalety. Jeśli mimo wszystko lubimy tosty, wybierzmy chleb tostowy pozbawiony sztucznych dodatków - im mniej dodatków, tym pieczywo będzie mniej szkodliwe dla organizmu.

Podstawowymi składnikami chleba tostowego są mąka (zazwyczaj pszenna) woda, drożdże, sól, cukier oraz tłuszcze. Składniki te nie powinny wzbudzać zaniepokojenia. Jednak w sklepowym pieczywie tostowym pojawiają się inne dodatki, zazwyczaj to chemiczne ulepszacze smaku, wyglądu i zapachu. Są to wszelkiego rodzaju emulgatory, regulatory kwasowości, tłuszcze trans, substancje chemiczne zapobiegające pleśnieniu produktu oraz wydłużające jego datę przydatności. Poza tym, w kupnym chlebie tostowym znajdują się niskiej wartości składniki, takie jak mąka pszenna pozbawiona wszelkich substancji odżywczych. Nie są to dodatki, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Chleb tostowy to także puste kalorie dostarczane do organizmu.
Grillowane tosty z szynką i serem, fot. shutterstock

Czym grozi regularne spożywanie chleba tostowego?

Większość z nas zajada się kupnym pieczywem tostowym – jest tani i łatwo dostępny. Regularne spożywanie tostów i innych przekąsek na bazie chleba tostowego zawierającego sztuczne składniki, narażamy się przede wszystkim na otyłość. W jednej kromce takiego pieczywa znajduje się nawet 90 kalorii! Co więcej, takim chlebem trudno jest się nasycić, dlatego też sięgamy nie po dwie kromki, a nawet po kilka za jednym zamachem. Poza tym po zjedzeniu pieczywa tostowego głód pojawia się dużo szybciej, co sprawia że zaczynamy podjadać.

Chleb tostowy to nie tylko wróg zgrabnej sylwetki, ale również zagraża zdrowej pracy naszego układu pokarmowego. Jest on wysokokaloryczny i ciężkostrawny. Jedząc na raz po kilka kromek, jelita muszą wykonać żmudną pracę, żeby je strawić. Prawdopodobnie nie zrobią tego w stu procentach, w związku z tym resztki niestrawionego pokarmu zmagazynują się w postaci niechcianego tłuszczu, a co za tym idzie – zyskujemy niechciane kilogramy.

Zbyt częste zajadanie się chlebem tostowym to duże zagrożenie także dla naszego serca. To prawdziwa bomba węglowodanowa, która sprzyja zawałowi oraz rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Nadmiar węglowodanów w organizmie zwiększa także ryzyko zachorowania na cukrzycę, sprzyja powstawaniu nowotworów oraz zaburza pracę trzustki. Znajdujące się w tanich chlebach tostowych tłuszcze utwardzone to prawdziwa bomba dla ludzkiego układu krwionośnego. Ich częste spożywanie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju nie tylko miażdżycy, lecz także poważnych chorób serca, w tym choroby wieńcowej.

Przepis na domowy chleb tostowy

Składniki:

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do dużej miski i wkruszamy do niej drożdże. Dodajemy miękkie masło, sól, lekko ciepłe mleko i lekko ciepła wodę. Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego, ale można też zagnieść je ręcznie. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do momentu, kiedy podwoi swoją objętość. Formę keksową o długości 30 cm smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy (nasmarowanej masłem). Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów formy. Do ciasta należy co jakiś czas zaglądać. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Następnie ściągamy formę i pieczemy przez kolejne 5-10 minut do momentu, gdy chleb ładnie się zarumieni. Po upieczeniu chleb wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na około 15 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągamy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Tosty francuskie, fot. shutterstock

Chleb tostowy w kuchni

Przepis na tosty francuskie z ziołami

Składniki:


Przygotowanie:
Kromki chleba tostowego kroimy na trójkąty. Obtaczamy w rozbełtanych jajkach z ziołami prowansalskimi i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy i kroimy w plasterki. Na gorące kromki kładziemy plastry szynki oraz plasterki pomidora. Każdą kanapkę dekorujemy ugotowaną różyczką kalafiora. Solimy do smaku.


Przepis na szaszłyki z chleba tostowego

Składniki:

Przygotowanie:
Rozkładamy kromki chleba tostowego na blacie, a każdą z nich na przemian smarujemy keczupem, musztardą lub majonezem. Na połowę kromek wykładamy szynkę i ser żółty, na drugą połowę plasterki pomidora. Całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. Kromki, na których są składniki przykrywamy tymi bez dodatków. Kroimy je na 4 kawałki, aby powstały kwadraciki. Kwadraciki kładziemy jeden po drugim, przebijamy patyczkiem do szaszłyków i układamy na brytfannie. Pieczemy przez około 20-25 minut (aż się zarumienią) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.


Przepis na lazanię z chleba tostowego

Składniki:

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Jajka mieszamy z śmietaną, a następnie dodajemy usmażone warzywa. Doprawiamy solą i bazylią. Formę do pieczenia o wymiarach 23x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozkładamy na niej warstwę chleba. Zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Rozkładamy szynkę i starty żółty ser. Przykrywamy kolejna warstwą chleba i wykładamy wszystkie składniki, aż powstaną 3 warstwy. Na samym wierzchu chlebowej lazanii układamy oliwki, plasterki pomidora i plastry mozzarelli. Posypujemy bazylią. Pieczemy przez kilka minut do momentu, aż ser się zarumieni. Na sam koniec posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy na ciepło.

Czy warto jeść chleb tostowy?

Dla wielu ludzi chleb tostowy stanowi podstawowy składnik każdego śniadania. Trudno sobie wyobrazić aromatyczne tosty bez tego pieczywa. Chociaż zdajemy sobie sprawę, że nie jest on najzdrowszy, to i tak trudno mu się oprzeć. Oczywiście nie musimy całkowicie wyrzekać się chleba tostowego, ale nie należy z nim przesadzać. Zdecydowanie lepiej jest wybrać pełnowartościowe pieczywo, które posiada cenne substancje odżywcze. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie zrezygnować z pysznych grzanek i tostów, nic się nie stanie jak os czasu do czasu zaserwujemy sobie takie śniadanie. Wszystko jednak w granicach zdrowego rozsądku, bo w innym przypadku możemy nabawić się wielu przykrych przypadłości zdrowotnych oraz zyskać dodatkowe kilogramy.
Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)

Bibliografia

  1. “https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/photo-stories/does-toasting-the-bread-change-its-nutritional-value/photostory/64745262.cms”; data dostępu: 2020-06-18
  2. “https://www.nytimes.com/2014/04/23/dining/toasted-to-perfection-gradually.html”; data dostępu: 2020-06-18
  3. “https://www.ebuyer.com/blog/2019/05/is-toast-good-for-you/”; data dostępu: 2020-06-18
  4. “https://www.livestrong.com/article/302420-does-toasting-bread-change-its-nutritional-value/”; data dostępu: 2020-06-18
  5. “https://www.tasteofhome.com/recipes/tomato-french-bread-lasagna/”; data dostępu: 2020-06-18
  6. “https://hurrythefoodup.com/tomato-mozzarella-bread/”; data dostępu: 2020-06-18
  7. “https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/583404/nutrients”; data dostępu: 2020-06-18
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy