W „Baśniach tysiąca i jednej nocy” kolendra jest magicznym składnikiem miłosnego eliksiru księżniczki Szeherezady. Przyprawa podana niepłodnemu mężczyźnie nie tylko budzi zmysły nieszczęśnika, ale pozwala cieszyć się licznym potomstwem!

- Kolendra - nasiona i natka
- Kolendra na problemy żołądkowe
- Kolendra dla sercowców i cukrzyków
- Zdrowotne właściwości kolendry
- Środki ostrożności przy stosowaniu kolendry
- Kolendra w kuchni
- Jak wykorzystań kolendrę?
Kolendra - nasiona i natka
W języku angielskim kolendra, z łacińskiego Coriandrum sativum, doczekała się dwóch określeń: cilantro, które oznacza zielone liście rośliny oraz coriander, czyli nasiona pochodzące z jej kwiatów. Należąca do rodziny selerowatych kolendra nie jest kapryśna, jeśli chodzi o wymagania pogodowe i rośnie dobrze wszędzie tam, gdzie sezon wegetacyjny trwa dłużej niż 100 dni. Preferuje jednak stanowiska słoneczne i niedobrze znosi mrozy, więc najpóźniej wysadzać ją można wczesną jesienią. Od momentu wysiania trzeba czekać ok. 2 miesięcy na zbiór liści oraz kwiatów, w których znajdują się nasionka. Te ostatnie suszy się, aby nabrały aromatu i wykorzystuje najczęściej w formie mielonej. W kuchni używa się również bardzo często samej natki, przypominającej wyglądem rodzimą pietruszkę, ale posiadającej wyraźny, ostry smak z lekko cytrynową nutą. Obie części rośliny mają bardzo ciekawe właściwości zdrowotne.Kolendra zawiera w sobie witaminę A oraz C (w naci), a także fosfor, magnez, wapń i żelazo. Jej lecznicze działanie przypisuje się jednak głównie obecności silnych antyoksydantów (w tym kwercetyny i apigeniny) oraz olejków eterycznych, zwłaszcza geraniolu, limonenu, borneolu i karwonu.
Kolendra na problemy żołądkowe
Kolendrę poleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na chroniczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Badania wskazują, że codzienne przyjmowanie zmielonych nasion, przez co najmniej osiem tygodni, w znaczącym sposób łagodzi dokuczliwe objawy zespołu drażliwego jelita, wzdęcia i skurczowe bóle żołądka, a także kolki jelitowe (nawet u dzieci). Wszystko to za sprawą wspomnianych wyżej olejków eterycznych, które działają przeciwspazmatycznie oraz pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych.Na uwagę zasługuje także silne przeciwbakteryjne działanie kolendry – cyneol, borneol, limonen oraz α-pinen to związki aromatyczne obecne w roślinie, które skutecznie zwalczają patogeny odpowiedzialne za powszechne zatrucia pokarmowe. Nasiona poleca się przy biegunkach bakteryjnych, zwłaszcza salmonelli, natomiast świeże liście pobudzają apetyt i poprawiają trawienie.

Kwitnąca kolendra, fot. pixabay.com

Kolendra, fot. pixabay.com
Kolendra dla sercowców i cukrzyków
Nasiona kolendry od dawna wykorzystywane są jako naturalny środek regulujący ciśnienie krwi. Zdaniem naukowców substancje aktywne zwarte w ziele poprawiają interakcje między jonami wapnia a acetylocholiną, która odpowiada za napięcie naczyń krwionośnych.Włączenie przyprawy do codziennej diety w długim okresie czasu pomaga zredukować nadciśnienie. Ale na tym nie koniec dobrych wiadomości – kolendra zawiera także kwasy (askorbinowy, linolowy), które obniżają poziom frakcji złego cholesterolu LDL w tętnicach i zapobiegają miażdżycy, atakom serca i udarom.
Ponadto, warto wspomnieć, że nasiona kolendry potrafią w długiej perspektywie pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Naukowcy uważają, że aromatyczna przyprawa stymuluje wydzielanie insuliny i poprawia metabolizm węglowodanów.
Zdrowotne właściwości kolendry
Kolendra dużą renomą cieszy się także w sferze problemów dermatologicznych. Eteryczne związki czynne wykazują wysoce efektywnie działanie łagodzące na stany zapalne skóry, zwłaszcza egzemę, infekcje grzybicze, opuchlizny i zakażenia bakteryjne. Stosuje się ją przy tym zarówno w formie suplementu, jak i kompresów ze zmielonych nasion. W świetle badań naukowych regularne spożywanie kolendry zmniejsza również o 30% ryzyko zachorowania na raka skóry i opóźnia pojawianie się zmarszczek związanych z ekspozycją na słońce.Ponadto nasionka oraz świeże liście polecane są w przypadku:
- opuchlizny i bólu stawów o podłożu reumatycznym;
- zatrzymywaniu wody w organizmie, zwłaszcza w konsekwencji problemów z nerkami;
- sezonowych alergii na trawy, pyły, jedzenie oraz ukąszenia owadów – kolendra wykazuje bowiem silne działanie antyhistaminowe;
- nieregularnych cyklów miesiączkowych i bólów podczas menstruacji;
- problemów z oczami związanymi z przemęczeniem i degeneracją siatkówki (w tym kontekście lepsze są świeże liście kolendry);
- niskiego libido.
Środki ostrożności przy stosowaniu kolendry
Kolendra jest bezpiecznym ziołem, które przez większość ludzi może być bez przeszkód stosowane długoterminowo. Tym niemniej, istnieje kilka wyjątków od reguły. Przede wszystkim, wysokich dawek kolendry nie poleca się osobom przyjmującym leki na cukrzycę, ze względu na ryzyko hipoglikemii, czyli niedocukrzenia. Ostrożność należy zachować także podczas przyjmowania leków obniżających ciśnienie krwi – skumulowane działanie może być niebezpieczne dla zdrowia. Zarówno nasiona, jak i liście kolendry mogą również wywoływać uczulenia (zarówno pokarmowe, jak i skórne) oraz nadwrażliwość na promieniowanie słoneczne.Ekologia.pl poleca

Nasiona kolendry, fot. pixabay.com

Fot. stockfreeimages.com
Kolendra w kuchni
Kolendra ma swoją drugą kulinarną połówkę i jest nią limonka (ewentualnie cytryna). Połączenie esencjonalnej przyprawy z kwaśnym smakiem ma miliony zwolenników i przewija się w niezliczonych przepisach na mięso, ryby, sałatki i sosy.Dorsz z kolendrą i cytryną
Składniki:
- 4 filety z dorsza ze skórą
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanej kolendry (nać)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Dorsza posypujemy solą i pieprzem, a następnie pieczemy w żaroodpornym naczyniu, skórą w dół, ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Sos sojowy, miód i sok z cytryny ubijamy w miseczce i dosypujemy posiekaną kolendrę. Polewamy sosem gorącą rybę i serwujemy z ziemniakami oraz zieloną sałatą.
Orientalny hummus z kolendrą
Składniki:
- 400 g gotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
- ½ szklanki tahini (pasta z sezamu)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia z imbiru
- ¼ szklanki liści kolendry
- sok z połowy cytryny
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- sól kamienna
Przygotowanie:
Cieciorkę miksujemy do uzyskania pasty (dla gładszej konsystencji można najpierw obrać poszczególne ziarna z łupinek, ale nie jest to konieczne). Dodajemy zmiażdżony czosnek, tahini, kolendrę, sól i sok z cytryny. Miksujemy dalej przez dwie minuty. Przed końcem miksowania zmniejszamy obroty i wlewamy ciurkiem olej i wodę. Podajemy z paluszkami, krakersami lub grzankami.
Sałatka fasolowa
Składniki:
- 1 papryczka chili
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 szklanki gotowanej fasoli (może być mieszana)
- 2 pomarańcze
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka kiełków rzodkiewki, alfalfa lub rzeżuchy
- ½ szklanki liści kolendry
Przygotowanie:
W słoiczku łączymy olej, ocet, sok z limonki oraz pokrojone chili. Zakręcamy i mieszamy dokładnie wstrząsając. W większej misce łączymy sos, fasolę, sól i pieprz; mieszamy i odstawiamy 10 minut. Pomarańcze dzielimy na cząstki i obieramy z błon. Fasolę łączymy z pomarańczą, selerem pokrojonym w plastry i połową kiełków. Mieszamy, doprawiamy solą morską i pieprzem zielonym, a przed podaniem posypujemy wierzch resztą kiełków.
Jak wykorzystań kolendrę?
Aby w pełni wykorzystać zdrowotne działanie kolendry, warto jej liście dodawać jak najczęściej do sałatek, warzywnych koktajlów oraz do zupy czy ziemniaków – zamiast pietruszki czy koperku. Mielone nasiona można z kolei wykorzystać przyrządzając pasty do chleba z twarogu lub warzyw strączkowych – będzie pysznie i zdrowo!
fot. pixabay.com
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- “https://www.thespruce.com/cilantro-vs-coriander-695294”; data dostępu: 2018-02-28
- “https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-coriander.html”; data dostępu: 2018-02-28
- “https://www.medicalnewstoday.com/articles/277627.php”; data dostępu: 2018-02-28
- “https://www.selfsufficientish.com/main/2008/06/coriander-corriandrum-sativum-cilantro-by-andy-hamilton/”; data dostępu: 2018-02-28