Bezglutenowa tarta ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Maj i czerwiec to sezon na szparagi i czosnek niedźwiedzi. Dodanie tych składników do tarty stworzy wytrawną kompozycję.
Bezglutenowa tarta z fetą, szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
Składniki na ciasto (foremka na tartę 27 cm):
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki słonecznika tartego
- 2 jajka L
- 5 łyżek mąki ryżowej
- sól
Nadzienie:
- 600 g jogurtu greckiego
- jajka L
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1 i 1/2 łyżki pieprzu czerwonego (całego)
- sól
Dodatki:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 100 g pomidorów koktajlowych
- ser sałatkowy typu feta
Wykonanie:
- Utrzyj jajka z olejem na puszysty krem. Dodaj tarty słonecznik oraz przesianą mąkę i migdały. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu odwróć foremkę i odrysuj na papierze okrąg. Foremkę wysmaruj olejem, połóż na dno papier i wyłóż ciasto.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Foremkę wyciągnij i odstaw na 5 minut.
- Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli.
- Całość wylej na ciasto w foremce.
- Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę. Pomidory umyj, poprzekrawaj na pół. Ułóż między szparagami.
- Tartę zapiekaj w piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa może się lekko wybrzuszyć. Ale po ostygnięciu powinna opaść.
- Poleca się spożywać tartę następnego dnia lub po ostudzeniu, posypaną serem feta.
Ekologia.pl


Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły

Wiadomości

Eko technologie

Wiadomości

Wiadomości