Czosnek niedźwiedzi - właściwości, skład i zastosowanie czosnku niedźwiedziego

Legendy głoszą, że czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą niedźwiedzie zjadają po przebudzeniu. Nic w tym dziwnego. Podobno czosnek niedźwiedzi jest źródłem nadludzkiej, niedźwiedziej siły. Współcześnie roślina ta ceniona jest za niepowtarzalne walory smakowe i zdrowotne.




Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi? Ma liście podobne do konwalii dlatego łatwo go przeoczyć. Jednak jeżeli weźmiemy do ręki listek i delikatnie go rozetrzemy, to powinien ulotnić się charakterystyczny zapach czosnku.

Ale uwaga! Czosnek niedźwiedzi od 2004 r. jest w Polsce objęty częściową ochroną gatunkową, więc nie można go zrywać w warunkach naturalnych. Jednak z powodzeniem można go uprawiać w przydomowym ogródku. A warto, bo czosnek niedźwiedzi ma niebywałe walory zdrowotne i smakowe. Choć jest delikatniejszy w smaku i zapachu od swojego pospolitego kuzyna, to dorównuje mu w kwestiach zdrowotnych.

Czosnek niedźwiedzi od wieków traktowany był jako remedium na wiele dolegliwości. Długo przed wynalezieniem antybiotyków, czosnek był stosowany na różnego rodzaju infekcje, od gruźlicy do duru brzusznego. W starożytnym Egipcie miał dawać niedźwiedzią siłę robotnikom pracującym przy budowie piramid. Z kolei medycyna ludowa wykorzystywała czosnek do leczenia wielu dolegliwości – od przeziębień, ukąszeń, po impotencję, miłosne zauroczenie i opętanie.

Poza tym, że czosnek niedźwiedzi jest zdrowy – ma dużo mikroelementów (fosfor, magnez, mangan, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo) i witamin (witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3) i witamina C) i podobnie jak czosnek pospolity, ma właściwościach lecznicze. Czosnek niedźwiedzi zawiera wiele substancji czynnych, m.in związki siarki, które zapobiegają miażdżycy i obniżają ciśnienie, dbając o kondycję żył i tętnic. Czosnek niedźwiedzi ogranicza też odkładanie się blaszek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych.

Tak samo jak pospolita odmiana, czosnek niedźwiedzi jest pomocny w leczeniu przeziębienia. Zawarte w nim kwasy fenolowe i związki siarki ułatwiają odkrztuszanie. A dzięki właściwościom bakteriobójczym zwalcza wirusy, który są przyczyną przeziębienia.
By H. Zell (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
By sarang (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons


Czosnek niedźwiedzi choć jest bliskim krewnym czosnku pospolitego, ma delikatniejszy smak. Jadalne są głównie jego liście, które idealnie sprawdzą się, jako wsad do twarożku, nadzienie do ciasta lub pesto do makaronu.
Pesto z liści czosnku niedźwiedziego
Składniki:

Przygotowanie:
Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do blendera. Dodajemy orzechy i miksujemy, dolewając stopniowo oliwy. Gdy pesto będzie miało odpowiednią konsystencję doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

„Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować” Magdalena Gorzkowska
http://www.elena.pl/pdf/Czosnek.pdf
http://www.planetazdrowie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=211&Itemid=249

Ocena (3.8) Oceń:
Pasaż zakupowy