Mąka ryżowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki ryżowej

Mąka ryżowa jest nierozerwalnie związana z kuchnią azjatycką. Dużą popularnością mąka ryżowa cieszy się zwłaszcza w Japonii, gdzie z jej wykorzystaniem tworzy się ulubiony narodowy przysmak - Mochi. Na jej bazie powstaje wiele pysznych naleśników, ciast, ciasteczek, makaronów oraz zup czy kisieli. W mące ryżowej nie ma glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób borykających się z nietolerancją tego składnika w pokarmach.



Fot. Andrea Nguyen /Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.comFot. Andrea Nguyen /Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Mąka ryżowa – charakterystyka i historia

Mąka ryżowa to mąka, która powstaje z mielonego ryżu. Najpierw usuwa się z niego łuskę, a następnie tak przygotowany surowy ryż mieli się na mąkę ryżową. Główną zaletą tego typu produktu, jest to, że bezglutenowy. W różnych przypadkach, na przykład w sytuacji nietolerancji glutenu, mąka ryżowa z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną. Brak glutenu sprawia, że mąka ryżowa potrzebuje innych składników do wiązania, takich jak skrobia z tapioki, guma guar czy guma ksantanowa. Niektóre mąki ryżowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na zanieczyszczenie krzyżowe, które powstaje w młynie wytwarzającym również tradycyjną mąkę.

Można wyróżnić kilka typów mąki ryżowej, z których każdy ma inne zastosowanie w kuchni. Jednym z nich jest wysoce rafinowana biała mąka ryżowa wytwarzana z białego ryżu o drobnej, pudrowej konsystencji. Kolejny rodzaj to kleista mąka ryżowa wykonana z białego kleistego ryżu, zdecydowanie bardziej polecana do pieczenia niż biała mąka ryżowa. Następną odmianą jest brązowa mąka ryżowa, którą mieli się z całego ziarna, dlatego jest bardziej odżywcza niż mąka powstała z białego ryżu. Innym rodzajem mąki ryżowej jest tzw. pieczona czerwona mąka ryżowa, którą tradycyjnie używa się do produkcji roti, dosai czy znanego na Sri Lance dania Hopper z jajkiem sadzonym, mlekiem i owocami. Takie rozróżnienie jest ważne, ponieważ na przykład standardowej mąki ryżowej nie można używać zastępczo w przepisie, który wymaga wykorzystania kleistej mąki ryżowej. Stosuje się ją także do zagęszczania receptur, które są wielokrotnie zamrażane i odmrażane.

Aby odnaleźć korzenie mąki ryżowej, należy cofnąć się 6500 lat wstecz. To właśnie wtedy w dolinie rzeki Jangcy Chińczycy zaczęli uprawiać ryż. Do Europy ryż trafił w V wieku naszej ery, zdobywając uznanie kuchni włoskiej, francuskiej i greckiej.

W starożytnych Indiach gałeczki z mąki ryżowej jedzono na królewskim dworze i w domach hinduskiej arystokracji. W świecie zachodnim mąka ryżowa pojawiła się stosunkowo niedawno, bo dopiero w 1980 roku, szybko stając się głównym składnikiem płatków śniadaniowych, chipsów, krakersów, ciastek oraz innych przekąsek.


Fot. Andrea Nguyen /Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy