Chrupiące placki z cukinii
Teraz cukinia jest najlepsza – jędrna, świeża i soczysta. Proponujemy przepis na wegańskie placki z cukinii, które po usmażeniu są chrupiące i naprawdę pyszne. Można użyć do nich naprawdę dużych okazów cukinii. Warunek jest jeden – musimy poczekać, aż cukinia puści soki. Jeśli nie przyłożymy się do tego punktu placki mogą się nie udać, nie kleić i rozpadać na patelni – radzi Amelia Romańska z Vegeluv.org.
Placki z cukinii
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki dla 2 osób:
- 1/2 dużej cukinii
- 3 czubate łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki sezamu (biały, czarny)
- 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
- 4 czubate łyżki mąki pszennej / orkiszowej
- świeża bazylia
- 2 ząbki czosnku
- oliwa albo olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Cukinię bez obierania oczyścić z nasion, pokroić w mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce ręcznej (można użyć malaksera). Cukinię obieramy jeżeli ma bardzo twardą skórkę.
Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie odsączyć wodę, dodać słonecznik, zmielone siemię lniane, sezam, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną bazylię i pieprz. Odstawiay na 5 minut, żeby siemię „związało” placki.
Smażyć na oleju rzepakowym, na średnim ogniu, aż placki zarumienią się z obu stron.
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.