Orkisz - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże orkisz ciekawostki

Fot. LID [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. LID [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Orkisz należy do pradawnego gatunku zboża, które na nowo wraca do łask. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowym odżywianiem i trendem na produkty ekologiczne spowodowała, że na rynku możemy znaleźć coraz więcej wyrobów orkiszowych. Stanowią one lepszą alternatywę dla pszenicy chlebowej, ponieważ zawierają mnóstwo białka, błonnika, witamin i minerałów. Co więcej, mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej, alergicy, a nawet diabetycy!


Orkisz, którego pełna nazwa brzmi „pszenica orkisz” (Triticum spelta L.) to gatunek zboża z rodziny wiechlinowatych. Niektórzy nazywają go również szpelcem. Roślina o kłosach osiągających maksymalnie 150 cm na wyżyny popularności wspięła się w średniowieczu, a  dzisiaj, całkiem nieoczekiwanie, wraca do łask! Od dłuższego czasu w wielu krajach europejskich (głównie w Polsce, Niemczech i Szwajcarii) możemy zaobserwować renesans uprawy tej „pradawnej pszenicy” o delikatnym zapachu i łagodnym smaku. Powierzchnia upraw na naszym kontynencie wynosi obecnie około 18 tys. hektarów. Największy udział mają w niej gospodarstwa ekologiczne. W Polsce, według oficjalnych danych, uprawia się teraz około 200–300 hektarów tego zboża, a powierzchnia ta, szacunkowo, z roku na rok będzie się powiększać!

Kłosy kłosom nierówne

Ostatnimi czasy gorący stał się temat odmian orkiszu. Okazuje się bowiem, że nie każda z nich zasługuje na miano prawdziwej Triticum spelta. Na rynku możemy znaleźć szeroką gamę produktów orkiszowych, takich jak mąka, kasza, płatki, ziarno, makarony, chleb czy ciasteczka. Dokonując zakupu powinniśmy jednak zapytać sprzedawcę o dwie rzeczy – ile wynosi procentowa zawartość orkiszu w kupowanym produkcie - oraz – z jakiej odmiany orkiszu został on wykonany. Jeżeli chcemy mieć pewność, że kupujemy pożywienie najlepszej jakości, powinniśmy sięgać jedynie po wyroby zawierające czyste odmiany tego zboża. Zgodnie z notatkami św. Hildegardy – frankońskiej mistyczki i uzdrowicielki z epoki Wieków Średnich - do takowych odmian należą:
  • Oberkulmer Rotkorn
  • Roter Tiroler
  • Schwabenkorn
  • Ostro (krzyżówka Oberkulmer Rotkorn)
  • Frankenkorn
  • Altgold-Rotkorn
  • Bauernlaender Spelz

Z kolei pseudo-orkisz, czyli sztucznie skrzyżowane z pszenicą odmiany, których powinniśmy unikać, kryje się pod następującymi nazwami:
  • Cosmos
  • Rouquin
  • Albin
  • Hercule
  • Lueg
  • Hubel

Fałszywy orkisz charakteryzują krótkie kłosy i odmienne okresy wegetacji. Zdradza je również smak, który odróżnią znawcy zbóż. Co ciekawe, nawet certyfikat ekologiczny widniejący na opakowaniu produktu nie gwarantuje nam tego, że kupujemy czystą odmianę orkiszu! Chcąc uniknąć „podróbek” powinniśmy zatem zaopatrywać się w produkty zbożowe u zaufanego, sprawdzonego sprzedawcy albo… podjąć się samodzielnej uprawy „pradawnego” orkiszu!


Orkisz, Fot. Maja Dumat[CC BY 2.0 ], Flickr.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy