Czy sok z buraków obniża cukier? | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Czy sok z buraków obniża cukier?

Czy sok z buraków obniża cukier?

Osoby cierpiące na zaburzenia gospodarki węglowodanowej zmagają się z różnymi problemami. Mają m.in. zbyt niską wrażliwość komórek na insulinę oraz borykają się z nadmiernym poziomem glukozy. W jaki sposób – poza suplementami diety czy lekarstwami – mogą próbować sobie radzić z tymi dolegliwościami? Czy sok z buraka obniża cukier? A jeśli tak, to kiedy i w jakiej ilości należałoby go spożywać.

Picie soku z buraka jest wskazane dla diabetyków. Źródło: New Africa/Shutterstock

Picie soku z buraka jest wskazane dla diabetyków. Źródło: New Africa/Shutterstock
Spis treści

Co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi?

Nie tylko jedzenie, czyli nadmierne spożycie węglowodanów oraz przyjmowanie zbyt obfitych, nieregularnych posiłków powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Na większe stężenia glukozy wpływ ma także:

  • stosowanie niektórych leków, w tym sterydów;
  • stres;
  • aktywność fizyczna – niedostateczny wysiłek fizyczny lub nadmierne i zbyt intensywne treningi.

Warto pamiętać, że prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo powinien wynosić od 70 do 99 mg/dL. Przyjmuje się, że te wartości mogą być zmienne (np. przejściowo wyższe) i nie zawsze muszą być związane z chorobą. Czasowe stężenie glukozy nazywane jest hiperglikemią. Gdy jednak utrzymuje się ona na wyosokim poziomie przez dłuższy czas, wtedy może zostać zakwalifikowana jako stan przedcukrzycowy lub cukrzyca. W takim przypadku należy wdrożyć już odpowiednie leczenie, aby zapobiec stopniowemu uszkodzeniu narządów wewnętrznych.

Najzdrowsze są buraki na surowo

Te bardzo popularne w Polsce warzywa spożywa się w różnej postaci – w zupie, jako surówkę czy dodatek do dań mięsnych albo w postaci ćwikły (z chrzanem). Tymczasem za najzdrowsze uważane są buraki surowe. Dlatego warto spożywać sok wyciskany ze świeżych jarzyn. Jakie korzyści płyną dla organizmu? Z racji swoich nieocenionych właściwości polecany jest np. na:

  • problemy z wątrobą – chroni ją przed działaniem toksyn;
  • nadciśnienie – znajdujące się w napoju naturalne azotany przetwarzane są do tlenku azotu, co powoduje obniżanie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi;
  • zaparcia – zawarty w buraku błonnik ma działanie wspomagające perystaltykę jelit;
  • anemię – dzięki pokładom żelaza i witaminom z grupy B może korzystnie wpływać na układ krwionośny i powstawanie czerwonych krwinek;
  • odchudzanie – poprawia przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn;
  • skórę – z racji dużej ilości witaminy C przyspiesza gojenia się ran;
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi – to z kolei wpływa na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego: miażdżycy, udaru mózgu albo zawału mięśnia sercowego.

Ponadto sok z buraka wykazuje właściwości pomagające zwalczyć stany zapalne w organizmie. Mogą go pić kobiety w ciąży ze względu na obecność kwasu foliowego korzystnie wpływającego na zdrowie i rozwój płodu.

Niski indeks glikemiczny surowego buraka

Biorąc pod uwagę, że indeks glikemiczny surowego buraka wynosi 30, może być spożywany przez diabetyków. W przebiegu cukrzycy równowaga kwasowo-zasadowa organizmu jest zaburzona, a napój z tego warzywa może pomóc ją przywrócić. Lepiej jednak sięgnąć po wyciśnięty z niego sok, niż zjeść ugotowaną jarzynę. Po ugotowaniu IG wzrasta bowiem już do 65.

Wypijanie soku z buraka polecane jest w celu zmniejszenia ciśnienia skurczowego oraz rozkurczowego i obniżenia poziomu glukozy bez nagłych skoków. Jest to możliwe dzięki temu, że znajdujące się w nim naturalne cukry są stopniowo uwalniane do krwi.

Czy sok z buraka obniża cukier?

Z racji tego, że w tym czerwonym warzywie znajduje się m.in. przeciwutleniacz – kwas alfa-liponowy – przyrządzony sok z buraka może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz zwiększyć wrażliwość na insulinę. Dlatego jego picie jest wskazane w leczeniu cukrzycy oraz przy insulinooporności.

Lekarze zalecają osobom chorym na cukrzycę typu 2 spożywanie jednak nie więcej niż:

  • 150 g surowych buraków dziennie,
  • 100–120 g ugotowanych buraków dziennie,
  • 200 ml soku – najlepiej podzielonego na cztery dawki po 50 ml.

Natomiast w przypadku cukrzycy typu 1 porcje te należy zmniejszyć o ok. połowę.

W związku z tym burak pomimo tego, że zawiera duże ilości cukrów prostych, może znaleźć się w diecie osób chorujących na cukrzycę typu 2. Najlepszą opcją jest jednak spożywanie go w postaci wyciśniętego soku.

Sok z buraka – pytania i odpowiedzi

Dlaczego buraki mają bogaty skład?

Ponieważ oprócz witamin A, B1, B2, B4, B5, B6, B9, C, E, K i PP zawierają również betainę i beta-karoten oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen i cynk.

Czy sok z buraków jest kaloryczny?

Wartość energetyczna buraków surowych wynosi w 100 g – 34 kalorie. Sok z nich zawiera: 0,8 g białka, 0,2 g tłuszczów, 7,6 g węglowodanów i 0,5 g błonnika.

Kto nie powinien spożywać soku z buraków?

Ten napój ze względu na dużą zawartość szczawianów nie jest wskazany dla osób borykających się z kamicą nerkową, dną moczanową czy reumatyzmem. W przypadku chorych podczas chemioterapii spożycie w zbyt dużej ilości sok z buraków może wywołać dodatkowe dolegliwości: biegunki, wzdęcia czy nudności.

 

Bibliografia
  1. healthline.com, Adrienne Santos-Longhurst; "Beetroot and Diabetes: Should You Eat Them?"; 2023-01-04;
  2. thevegannutritionist.co.uk,; "BEETROOT JUICE FOR DIABETICS"; 2023-01-04;
4.9/5 - (17 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!