Kulinarne wariacje z dynią w roli głównej
Dynia – wszędzie jej teraz pełno. We wrześniu i październiku coraz częściej ze straganów i sklepowych półek spoglądają na nas wielkie pomarańczowe głowy – to znak, że czas na dyniowe szaleństwo w kuchni! Na stole lądują zupy, sałatki, sosy i inne kulinarne pyszności z dyni. Jakie? Poniżej prezentujemy kilka propozycji na jesiennie dania z dyni.
Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe „głowy” to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym soczystym miąższu.
Jednak początki kulinarnej kariery dyni na naszych stołach nie były łatwe. Najpierw dynię traktowaliśmy bardzo ostrożnie, podając ją głównie w postaci pikli w occie. Jednak z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa. Dziś śmiało się-gamy po dynię, przyrządzając ją na wiele różnych sposobów.
Sposób na dynię!
Najczęściej dynię wykorzystujemy, gotując z niej zupy – gładkie gęste kremy znakomicie zaspokajają głód i rozgrzewają w chłodne jesienne dni. Neutralny smak dyni sprawia, że możemy im nadać charakter tradycyjnej zupy, podając z ziemniakami czy jajkiem na twardo, albo też stworzyć cieka-we orientalne danie, dodając mleko kokosowe i sos rybny czy też doprawiając orientalnymi przy-prawami.
Coraz chętniej z pomocą dyni przygotowujemy jednak także inne potrawy, czyniąc ją składnikiem sałatek, dań makaronowych, risotto czy przyrządzając ją jako puree. Dynia wyśmienicie smakuje też po prostu skropiona oliwą, oprószona solą, pieprzem i ostrą papryką i zapieczona w piekarniku. Warto dodawać ją do wszelkich zapiekanek. Nie możemy też zapomnieć o sosach i dipach przygotowywanych na bazie dyni. Co ciekawe, dynię można również wykorzystać do przygotowania pysznego Sufletu z pieczonej dyni.
Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem

Składniki:
- dynia pokrojona w kostkę – 400 gramów
- jogurt – 3 łyżki
- bulion warzywny – 1 sztuka
- estragon – 1 szczypta
- posiekana cebula – 1 sztuka
- tymianek – 1 szczypta
- ziemniaki – 2 sztuki
- poszatkowana biała część pora
- pieprz – 1 szczypta
- kwaśne jabłko obrane i wydrążone – 1 sztuka
- roztarty ząbek czosnku – 2 sztuki
- masło – 1 łyżka
Przygotowanie:
Stop masło i podsmaż na nim cebulę, por i czosnek. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Po chwili dodaj ziemniaki, dynię i kawałki jabłka, całość duś 5 minut. Następnie dodaj 0,5 l bulionu. Gotuj ok. 35 minut. Pod koniec gotowania dodaj zioła oraz pieprz. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito, po czym dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne). Przed podaniem dodaj do kremu z dyni jogurt i szczypiorek.
Zupa dyniowo-kokosowa

Składniki:
- miąższ dyni – 60 dekagramów
- bulion warzywny
- szalotka – 3 sztuki
- dymka – 1 sztuka
- mleko kokosowe – 2 szklanki
- sos rybny – 2 łyżki
- garść liści kolendry
- czarny pieprz mielony
Przygotowanie:
Przysmaż szalotki na oleju.Następnie obierz je, pokrój wzdłuż na połówki i odłóż na później. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Przygotuj 0.5 l bulionu warzywnego. Do dużego garnka wlej mleko oraz bulion. Dodaj dynię, kolendrę i szalotki. Zagotuj, posól (jeśli uznasz to za konieczne), po czym gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie miękka (ok. 10 minut). Całość wymieszaj z sosem rybnym i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp zupę pieprzem i dymką.
Suflet z pieczonej dyni

Składniki:
- dynia – 200 gramów
- przyprawa uniwersalna
- masło – 20 gramów
- mąka – 20 gramów
- mleko – 250 mililitrów
- żółtka – 6 sztuk
- białko – 10 sztuk
- pieprz cayenne – 1 szczypta
- starty ser gruyer – 100 gramów
- miękkie masło do wysmarowania foremek
- sól
- oliwa – 40 mililitrów
Przygotowanie:
Dynię skrop oliwą i upiecz w 140 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją z skórki i przetrzyj przez sito na gładkie puree. Masło (20g) rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i chwilę zasmaż. Następnie wlej mleko, energicznie wymieszaj i zagotuj. Powstanie klasyczny sos beszamel. Do sosu dodaj puree z dyni, przyprawę, żółtka i starty ser. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ser powinien się rozpuścić, masa powinna być ciepła i gładka. Białka ubij na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie delikatnie, lecz szybko i sprawnie połącz masę serowo dyniową i pianą. Przełóż masę sufletową do ¾ wysokości foremek. Następnie przetrzyj rant najlepiej kciukiem aby wyrównać masę. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 6-8 minut. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
- Przepisy na dania s dyni zostały przygotowane przez szefów kuchni Knorr, źródło: www.przepisy.pl;







Dynia to warzywo doskonałe, nadaje się i do jedzenia na słodko i na słono, i na surowo i po obróbce cieplnej:)
na surowo jeszcze nigdy nie jadłam!