Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach króluje krem z dyni. Ale dynia jest o tyle wdzięczna, że można z nią bez obaw eksperymentować. Takim kulinarnym eksperymentem mogą być np. pierogi pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą.
fot. shutterstock
Pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na około 20 pierogów:
Ciasto:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej, szczypta soli i gorąca woda
Farsz:
- 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1/2 upieczonej dyni Hokkaido (albo innej niezbyt wodnistej odmiany)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczka soli morskiej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- szczypta papryczki chili
Przygotowanie farszu:
- Dynię upiec w 180 st. C przez około 40 minut. Soczewic dokładnie wypłukać i gotować w szklance wody przez około 10 minut. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju rzepakowym (około 5 minut).
- Dynię zmiksować z soczewicą. Do gładkiej dyniowo-soczewicowej masy dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy i wymieszać. Farsz gotowy.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i zalać około 1 szklanki gorącej wody. Wyrabiać ciasto (w razie potrzeby dodając dodatkową wodę) do momentu, aż będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
- Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek (około 3 mm grubości) i przy pomocy szklanki wycinać koła. Każde koło jeszcze dodatkowo rozwałkować. Na środku koła układamy 1 czubatą łyżeczkę farszu i sklejamy. Jeśli całe ciasto było mocno obsypane mąką delikatnie zwilżamy jego krawędzie, aby pierogi dobrze się skleiły i nie otworzyły podczas gotowania.
- Tak klejone pierogi wrzucać na gotującą wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju (aby się nie kleiły do siebie podczas gotowania i na talerzu). Gotować do wypłynięcia.
Pierogi najlepiej smakują z podgrzane na patelni.
Smacznego!
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
Ekologia.pl (JSz)


Zobacz najnowsze artykuły

Ochrona środowiska naturalnego

Eko technologie

Przyroda
To musi naprawde smakować,wiec pędzę po dynie i wypróbujemy ten przepis
wyglądają obłędnie :)