Przepis na sałatkę z botwinką, rzeżuchą i kiełkami
Z młodych buraków można przygotować nie tylko zdrową zupę – jej liście świetnie nadają się także do wiosennej sałatki. Taki posiłek dostarczy nam potężnej dawki witaminy C, witamin z grupy B oraz wielu minerałów. Co więcej – pozwoli nam pozbyć się zbędnych kilogramów. Jak przygotować smaczną sałatkę z botwinki?
Lekka sałatka na bazie liści młodych buraków, rzeżuchy, roszponki i kiełków słonecznika to źródło soli mineralnych, witamin i mikroelementów, których potrzebuje dla zdrowia każdy z nas. Spożywana jako samodzielne danie albo zielony dodatek do obiadu doskonale wpłynie na naszą cerę i włosy, a także poprawi trawienie i wesprze procesy detoksykacyjne. Botwinkowa sałatka nie tylko będzie pięknie wyglądała na stole, lecz także poprawi samopoczucie całej rodziny!
Oto prosty przepis na kolorową sałatkę z liści młodych buraków:
Składniki:
- 8 garści roszponki
- szklanka rzeżuchy
- 2 garści kiełków słonecznika
- 1 pęczek botwinki
- szklanka pestek dyni
- 150 ml miodu
Dressing: 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 25 ml octu jabłkowego
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- odrobina soli kamiennej i pieprzu
Przygotowanie:
Pęczek liści botwinki dokładnie myjemy i czyścimy, a następnie kroimy na drobne kawałki. Młode buraczki gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Następnie kroimy je na cienkie plasterki. Na patelni lekko podsmażamy w miodzie pestki dyni, po czym przekładamy je na papier do pieczenia i czekamy aż wystygną. Roszponkę i kiełki dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie mieszamy z plasterkami buraczków i botwinką. W celu przygotowania sosu należy ubić żółtko z miodem, drobno pokrojonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i dolać do mieszanki oliwy z octem. Kiedy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, doprawiamy ją solą i pieprzem, po czym dodajemy do sałatki.
Smacznego!