Zioła prowansalskie przyprawa - właściwości, skład i zastosowanie ziół prowansalskich
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Zioła prowansalskie przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie ziół prowansalskich

Zioła prowansalskie przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie ziół prowansalskich

Na straganach w Marsylii czy w Aix-en-Provence sprzedawane są na kilogramy. Zioła prowansalskie to wszystkie najdoskonalsze zioła, rosnące na żyznych polach południowej Francji. Zioła prowansalskie są niezastąpione w zdrowej, naturalnej kuchni. Poznajmy skład i walory ziół prowansalskich.

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, które służą nam w kuchni również solo

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, które służą nam w kuchni również solo. Fot. pixabay.com
Spis treści



Herbes de Provence, czyli zioła prowansalskie to mieszanka ziół, które służą nam w kuchni również solo. Majeranek, rozmaryn czy cząber ogrodowy są na liście składników w wielu przepisach na tradycyjne polskie dania, zaś oregano, bazylię i tymianek często dodajemy do makaronu, pizzy oraz zup. Nikomu nie trzeba przybliżać także szerokiego zastosowania mięty oraz szałwii. Wszystkie te przyprawy połączone w jedną nabierają wszak innego wyrazu i nadają potrawom nowy, lepszy smak. Zioła prowansalskie nadają się zarówno do przyprawiania warzyw, jak i dań mięsnych. Najlepiej dodawać je pod koniec gotowania. Część można włączyć do potrawy w postaci suchych gałązek, a resztę rozdrobnić w moździerzu.

Zioła prowansalskie to przyprawa kuchni prowansalskej

 
Kuchnia Prowansji to czysta natura doprawiona słońcem. Jeśli szukamy inspiracji do tworzenia soczystych, oryginalnych, a przy tym zdrowych dań, to w regionie tym znajdziemy ją dosłownie na każdym kroku. W Prowansji bardzo dużo rozmawia się o jedzeniu i przygotowywaniu posiłków. Centrami tych rozmów i snucia planów kulinarnych są targi spożywcze, na których rolnicy, rybacy i lokalni producenci oferują swoje najlepsze, najświeższe rarytasy. Dzień targowy w prowansalskim miasteczku jest równy niemalże świętu. Na straganie zaopatrzymy się w najdorodniejsze okazy warzyw i owoców, świeże ryby, sery, oliwki, oliwę oraz przyprawy. Zioła prowansalskie sprzedaje się tu na kilogramy, co świadczy tylko o tym, jak powszechnie stosowana jest ta mieszanka. Prowansja to kraina dojrzewających w słońcu warzyw – pomidorów, bakłażanów i cukinii. Produkuje się tu również duże ilości świetnej oliwy z oliwek, a same oliwki stanowią bardzo częsty dodatek do dań. To z Prowansji wywodzi się pyszna śródziemnomorska tapenada – pasta kanapkowa z czarnych lub zielonych oliwek, z dodatkiem oliwy, kaparów oraz przypraw. Nierzadkim gościem na półmisku jest tu również czosnek. Poza tym w Prowansji je się przepyszne sery, anchois, owoce morza, ryby oraz pija się znakomite wino, najczęściej różowe. Jak nietrudno zauważyć prowansalska kuchnia odbiega nieco od tradycyjnej kuchni francuskiej. Na południu o wiele bardziej stawia się na świeże warzywa i zioła, mniej je się deserów oraz mięs. Kuchnia prowansalska jako jedna ze składowych kuchni śródziemnomorskiej, oferuje najzdrowsze receptury na świecie.

Ponieważ wszystko w Prowansji jest regionalne i swojskie, zioła prowansalskie w sposób naturalny idealnie dopełniają smaku tamtejszych produktów. Wzorem oryginalnych receptur i my powinniśmy wykorzystywać je jak należy. Doskonale komponują się z pomidorami, czosnkiem i oliwą. Możemy nimi nacierać ryby oraz mięsa, dodawać je do sosów pomidorowych, majonezu, owoców morza, treściwych zup, sałatek i past kanapkowych.

Herbes de Provence – najpopularniejsza mieszanka przypraw sprzedawana na południu Francji. By JPS68 [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

Co z lawendą?

Lawenda jest rośliną leczniczą i miododajną. Pozyskuje się z niej olejek eteryczny o bogatych walorach terapeutycznych. Prowansja stanowi jeden z głównych rejonów upraw lawendy wąskolistnej, która to najczęściej służy do produkcji olejku lawendowego. Lawendowe pola są symbolem prowansalskiego krajobrazu, kojarzonym na całym świecie. Dlatego czasami w mieszance ziół prowansalskich znajdziemy i dodatek lawendy. Co ciekawe, składnik ten umieszczają w niej Niemcy, nie zaś Francuzi. W oryginalnych ziołach prowansalskich nie ma lawendy, jest bowiem rozmaryn. Lawenda prowansalska smakiem i aromatem bardzo go przypomina, dlatego w potrawach nie łączy się tych dwóch ziół, które razem mogłyby zdominować pozostałe komponenty. Nieco inna jest lawenda angielska, często dodawana do deserów, uprawiana głównie w Ameryce Północnej. Nie oznacza to, że lawenda nie ma zastosowania w kuchni prowansalskiej. Przyrządza się z niej chociażby bardzo ceniony i lubiany przez Francuzów miód.

Inne prowansalskie przyprawy:

  • pasta z anchois – anchoiade – oprócz mielonych filetów dodaje się do niej obowiązkowo czosnek, a także oliwę, ocet i pieprz
  • sos Aioli – majonez czosnkowy
  • Rouille – majonez z chili i czosnkiem
  • ocet winny

Skład ziół prowansalskich

Tymianek – nie bez powodu znajduje się na samym początku listy. Zioła prowansalskie nie obyłyby się bez tymianku, który kuchnia tego regionu Francji wykorzystuje bardzo chętnie. Tymianek ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, a zawdzięcza to wysokiej koncentracji związków lotnych, które ponadto nadają mu wyrazisty smak i aromat.
Bazylia – oczyszcza, reguluje trawienie i odświeża. Nadaje potrawom cytrynowego aromatu.
Rozmaryn – działa rozgrzewająco i detoksykacyjnie, pozwala na usunięcie z organizmu nadmiaru wilgoci.
Oregano – wzmacnia apetyt oraz polepsza funkcjonowanie układu oddechowego.
Majeranek – ziele majeranku pobudza trawienie i działa moczopędnie, rozkurczowo oraz uspokajająco.
Cząber ogrodowy – reguluje procesy trawienne, działa tonizująco, przeciwgrzybiczo i rozkurczowo.
Szałwia – działa leczniczo i antyseptycznie. Płukanki z szałwii stosuje się na afty czy pleśniawki oraz do odkażania jamy ustnej i gardła.
Mięta pieprzowa – świetnie rozprawia się z dolegliwościami układu trawiennego, takimi jak bóle czy wzdęcia. Mięta działa rozkurczowo, zmniejsza napięcie mięśni gładkich oraz zwiększa produkcję soku żołądkowego.

Czy zioła prowansalskie są zdrowe?

Każde z osobna i wszystkie naraz są bardzo zdrowe. Ich dodatek polepsza pracę gruczołów trawiennych i wzmacnia walory odżywcze dań. Zioła zawierają dobroczynne garbniki, flawonoidy czy alkaloidy wykazujące działanie antyoksydacyjne, obniżające ciśnienie krwi, rozkurczowe i bakteriobójcze. Ponadto do mieszanki ziół prowansalskich nie dodaje się soli, ani sztucznych aromatów czy barwników, co zdarza się w przypadku innych miksów przyprawowych.

Jak wykorzystać zioła prowansalskie?

Podczas grillowania: obsyp szczyptą ziół żarzące się pod rusztem węgle. Po chwili w powietrzu uniesie się ich aromat, którym delikatnie przejdą również grillowane potrawy.

Do ziemniaków: ziemniaki umyj i nieobrane pokrój w talarki lub ćwiartki. Posyp je ziołami prowansalskimi i zapiekaj w piekarniku. Dopiero przed podaniem dodaj do nich odrobinę soli morskiej.

Do bagietek i pizzy: zioła wymieszaj z masłem i czosnkiem, rozsmaruj na zapieczonych bagietkach.

W mieszance ziół prowansalskich przeważa tymianek. Znajduje się w niej także rozmaryn, rzadko lawenda. By gate74 via Pixabay CC0

Zioła prowansalskie w kuchni

Ratatouille – prowansalski gulasz z warzyw

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 2 bakłażany
  • 4 cukinie
  • 4 papryki – 3 czerwone, 1 zielona
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w piórka, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokrój w kostkę, w ten sposób pokrój również cukinię i pomidory. Pomidory powinny być obrane ze skórki, cukinia nie. Nie obieraj również bakłażana. Wcześniej pokrój go na większe kawałki i posyp solą – spłucz i poszatkuj, gdy puści woda.

Na rozgrzanej oliwie najpierw duś cebulę, czosnek i paprykę, dodaj sól kamienną i pieprz zielony. Następnie warzywa odstaw i aż do zrumienienia duś bakłażana. Tego również odstaw. Na patelni umieść cukinię i pomidory, a gdy zmiękną wymieszaj razem wszystkie warzywa, dodaj zioła prowansalskie i duś jeszcze 10 minut.

Zioła prowansalskie – Naturalnie!

Zioła prowansalskie to tradycyjna, aromatyczna mieszanka ziół z południowego regionu Francji. W Prowansji uświetnia się nią wiele potraw, np. gulasze warzywne, potrawy mięsne, pasty, jaja, sałatki i zupy. Zioła prowansalskie to naturalna mieszanka przypraw, bez dodatku soli. Znakomicie wpływa na trawienie, działa bakteriobójczo i poprawia metabolizm.

Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)

 

Bibliografia
  1. W. Kudełka, A. Kosowska; "Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom"; Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 781, 2008.;
  2. "Cuisine And Culture of Provence"; www.theinternationalkitchen.com; 2018-04-20;
  3. "Powerful Health Benefits of Herbs de Provence"; https://sofabfood.com/powerful-health-benefits-of-herbs-de-provence/; 2019-05-17;
  4. "Herbes de Provence: Flavors of the French Countryside"; https://www.spiceography.com/herbes-de-provence/; 2019-05-17;
  5. G.Zaguła ,A. Fabisiak ,M. Bajcar ,M. Czernicka ,B. Saletnik,C.Puchalski; "Mineral components analysis of selected dried herbs"; ECONTECHMOD. AN INTERNATIONAL QUARTERLY JOURNAL – 2016, Vol. 05, No. 1, 127--132;
4.6/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Dobre zioła na wątrobę zamówiłam ostatnio stąd: https://www.magicznyogrod.pl/o_firmie.html Są tam tez gotowe mieszanki ziołowe na różne schorzenia w zależności od potrzeb. Polecam także herbatki relaksacyjne, dobrze działają zwłaszcza na sen.