Smacznego Dnia Falafela!
Falafela znają wszyscy ‒ weganie, wegetarianie i mięsożercy. Smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, bobu lub grochu można zamówić na mieście, jako wegetariański zamiennik dla kebaba, albo zrobić samodzielnie w domu. Te wykonane własnymi rękoma są bardziej chrupiące, aromatyczne i nie za tłuste.
Fot. Ela Radzikowska
Przypominają pulpecieki, ale z mięsem mają niewiele wspólnego. Falafel powala smakiem, aromatem. Jest chrupki, a zarazem delikatny. Szturmem podbija serca wegetarian i mięsożerców. Za ojczyznę strączkowych kulek uznaje się Izrael. Z drugiej strony uważa się, że swoją kulinarną ekspansję falafel zaczął w Egipcie. Pierwotne założenie czyniło zeń postne danie koptyjskich chrześcijan, a ponieważ Aleksandria była wówczas prężnie działającym ośrodkiem portowym, kotleciki z ciecierzycy szybko zagościły na talerzach wielu państw Morza Śródziemnego, w tym Turcji. Stamtąd odbyły ostatni etap swojej podróży, w efekcie której trafił na polskie stoły.
Przepis na przepyszny falafel:
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 2 duże lub 3,4 małe wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 mała cebula posiekana w drobną kostkę
- drobno posiekana natka pietruszki
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Zalej ją dużą ilością wody, bo pęcznieje!
- Do malaksera dodaj namoczoną, odsączoną ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki poza olejem.
- Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach przez 2 do 4 minut, aż masa stanie się możliwie gładka i klejąca. Teraz najlepiej jest odstawić masę do lodówki pod przykryciem, ale z powodzeniem możecie smażyć kotleciki również bezpośrednio po przyrządzeniu masy.
- Formuj z masy małe kulki i smaż je w sporej ilości tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotych barw. Idealne falafele są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.
Smacznego!
Nie pozostaje nic innego, jak tylko życzyć smacznego Dnia Falafela!

Fot. Ela Radzikowska
Bibliografia
- Stowarzyszenia Otwarte Klatki;


Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły

Ciekawostki przyrodnicze

Ekologiczna żywność

Kultura