Przepis na falafel z ciecierzycy
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Smacznego Dnia Falafela!

Smacznego Dnia Falafela!

Falafela znają wszyscy ‒ weganie, wegetarianie i mięsożercy. Smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, bobu lub grochu można zamówić na mieście, jako wegetariański zamiennik dla kebaba, albo zrobić samodzielnie w domu. Te wykonane własnymi rękoma są bardziej chrupiące, aromatyczne i nie za tłuste.

Ela Radzikowska

Fot. Ela Radzikowska

Przypominają pulpecieki, ale z mięsem mają niewiele wspólnego. Falafel powala smakiem, aromatem. Jest chrupki, a zarazem delikatny. Szturmem podbija serca wegetarian i mięsożerców. Za ojczyznę strączkowych kulek uznaje się Izrael. Z drugiej strony uważa się, że swoją kulinarną ekspansję falafel zaczął w Egipcie. Pierwotne założenie czyniło zeń postne danie koptyjskich chrześcijan, a ponieważ Aleksandria była wówczas prężnie działającym ośrodkiem portowym, kotleciki z ciecierzycy szybko zagościły na talerzach wielu państw Morza Śródziemnego, w tym Turcji. Stamtąd odbyły ostatni etap swojej podróży, w efekcie której trafił na polskie stoły.

Przepis na przepyszny falafel:

Składniki:

 
Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Zalej ją dużą ilością wody, bo pęcznieje!
  2. Do malaksera dodaj namoczoną, odsączoną ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki poza olejem.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach przez 2 do 4 minut, aż masa stanie się możliwie gładka i klejąca. Teraz najlepiej jest odstawić masę do lodówki pod przykryciem, ale z powodzeniem możecie smażyć kotleciki również bezpośrednio po przyrządzeniu masy.
  4. Formuj z masy małe kulki i smaż je w sporej ilości tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotych barw. Idealne falafele są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

Smacznego!

Nie pozostaje nic innego, jak tylko życzyć smacznego Dnia Falafela!

Fot. Ela Radzikowska
Bibliografia
  1. Stowarzyszenia Otwarte Klatki;
4.9/5 - (11 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments