Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z cukinią nie jest pracochłonny, ale w smaku dorównuje najbardziej skomplikowanym i pracochłonnym daniom. Docenicie go także za świeżość i lekkość, jaką oferuje lato.
![Vegeluv.org[Vegeluv.org ]](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/makaron-kwiaty-cukinii-vegeluv-blog1_899x662.jpg)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki dla 2 osób:
- makaron spaghetti
- 1 niewielka cukinia
- 6-8 kwiatów cukinii
- duża garść liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków migdałowych lub orzechów piniowych
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek, albo oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić na cienkie płatki cukinię (można użyć obieraczki do warzyw), przygotować kwiaty (odłączyć łodyżki) i umyć szpinak.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, liście szpinaku i pokrojoną cukinię. Wszystko podsmażamy przez około minutę. Następnie dodajemy kwiaty cukinii i płatki migdałowe i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty.

- https://vegeluv.org/; 2018-03-28;
A na zdjeciu jest kwiat nasturcji, który jest tez doskonaly do salatek !
bardzo lubię makaron, lubię próbować makarony z różnych gatunków mąki, bardzo fajny jest ryżowy i gryczany, ostatnio trafiłam na taki z ekologicznej mąki z pszenicy durum, barwiony burakiem i szpinakiem: https://www.jarmarknatury.pl/makaron-culuci-tulipan-trojkolorowy-z-semoliny-ekologiczny-bio-250g