Kiedy robi się coraz cieplej, a temperatury sięgają 30 stopni Celsjusza nie ma nic lepszego niż chłodnik. Chłodnik ma tę cenną właściwość, że syci i przyjemnie orzeźwia, a jak smakuje!
https://vegeluv.org/ [vegeluv.org ]
Hiszpanie mają swoje gazpacho, a Bułgarzy – tarator. Jako, że w Polsce lato też potrafi dać się we znaki, to i my mamy własną, tradycyjną zupę na upalne dni – chłodnik. Zdrowy, pełen chrupiących warzyw, pachnący świeżymi ziołami chłodnik jest szybki i prosty w przygotowaniu.
Przedstawiamy propozycję Vegeluv na wegański i prosty w przygotowaniu chłodnik.
Botwinkę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Pokrojoną botwinę podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 10 minut, pod koniec dodając wyciśnięty czosnek i sól do smaku. Następnie do botwinki dodajemy mleko kokosowe, sok z wyciśniętej cytryny, wodę, koncentrat buraczany i czekamy aż zupa się zagotuje. Tak przygotowany wywar należy porządnie schłodzić i podawać z dużą ilością pokrojonego świeżego ogórka, rzodkiewki i szczypiorku. Poezja w gorący, upalny dzień.
Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.