Limonka owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze limonki

Obowiązkowy składnik mojito, który urzeka zmysły cytrusowym aromatem i orzeźwiającym smakiem. Limonka staje się coraz bardziej popularna i powoli zaczyna stanowić konkurencję dla cytryny. Ten tropikalny owoc to nie tylko wykwintny dodatek do potraw i napojów, lecz także wartościowa bazę dla wielu prozdrowotnych mikstur i kosmetyków do pielęgnacji cery. Dzięki limonce możemy oczyścić organizm, schudnąć, uspokoić nerwy i odjąć sobie kilka lat. Co takiego kryje w sobie ten tropikalny owoc?

  1. Drzewko, które owocuje przez cały rok
  2. Limonkowa historia
  3. Zielona czy kwaśna?
  4. Limonka - zdrowy dodatek do drinka
  5. Limonka - cytrusowa broń na przeziębienie i grypę
  6. Limonka - kwaśny sposób na odkwaszenie
  7. Limonka - naturalny oczyszczacz i środek dezynfekujący
  8. Limonka - owoc, który koi nerwy
  9. Limonka - cytrusowa profilaktyka przeciwnowotworowa
  10. Limonkowe SPA
  11. W poszukiwaniu idealnego owocu
Limonka (Citrus aurantifolia) zwana limą, limoną, limetką lub limetą kwaśną, stanowi gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej, a obecnie uprawia się ją powszechnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Największe znaczenie gospodarcze limonka ma w Indiach, Meksyku, Argentynie i Brazylii.

Drzewko, które owocuje przez cały rok

Lima najczęściej przybiera formę niewielkiego rozgałęzionego drzewka lub krzewu, który dorasta do 5 m wysokości. Jego gałęzie pokrywają drobne ostre kolce. Liście limonki mają kształt owalno-eliptyczny. Ich brzegi są ząbkowane. Roztarte w dłoniach wydzielają przyjemny, cytrusowy aromat. Okres kwitnienia i wytwarzania owoców trwa u tej rośliny przez cały rok. Ozdobne kwiaty z reguły mają barwę biało-żółtą, zaś okrągłe jagodowe owoce wyróżnia charakterystyczna żółtawozielona albo żółta skórka. W smaku są kwaskowe, a ich cytrusowy zapach przynosi orzeźwienie.

Limonkowa historia

Wiecznie zielone drzewka limonkowe należące do tej samej rodziny, co pomarańcze, cytryny i kumkwaty po raz pierwszy trafiły do Europy w XIII wieku, kiedy to Maurowie sprowadzili je do Hiszpanii. Wkrótce rośliny te zostały sprowadzone do Ameryki za sprawą podróży Krzysztofa Kolumba w 1493 roku. Obecnie są one popularne niemal na całym świecie ze względu na aromatyczne i zdrowe owoce.

Zielona czy kwaśna?

Najsmaczniejszą odmianą limy jest limonka perska, zwana zieloną. Nie zawiera ona pestek i stanowi stworzoną na początku XX stulecia hybrydę. Okazy tego owocu są większe niż u limonki tradycyjnej. Są one również bardziej odporne na choroby, szkodniki i odznaczają się grubszą skórką. Zbiorów limonki perskiej dokonuje się wówczas, gdy owoce są nie do końca dojrzałe i zielone. W miarę upływu czasu stają się żółte, przez co mocno przypominają cytrynę. Najpowszechniejszą odmianą limetki jest jednak limonka kwaśna, która ma intensywnie żółty kolor i zawiera pestki. Stanowi ona dodatek do wielu dań i napojów.

Limonka - zdrowy dodatek do drinka

Limonka stanowi nie tylko aromatyczny owoc, który urozmaici smak wielu drinków, sorbetów, orzeźwiających napojów i wykwintnych dań z owoców morza, lecz także surowiec leczniczy, za pomocą którego możemy wzmocnić organizm i poprawić samopoczucie. Soczyste owoce limy kryją w sobie - tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witamin - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), witamina C i E oraz minerałów - cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. które wspomagają pracę wielu narządów i przyspieszają wyprowadzanie toksyn z ciała. Owoce tego tropikalnego krzewu są przede wszystkim źródłem witaminy C i wody, znajdziemy w nich jednak mnóstwo cennych substancji o działaniu prozdrowotnym.
Zawartość wybranych witamin w 100 g świeżej limonki:
 
Zawartość wybranych minerałów w 100 g świeżej limonki:

Limonka - cytrusowa broń na przeziębienie i grypę

Dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C, owoce limonki znacznie poprawiają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Sok z limonki to jeden ze skuteczniejszych naturalnych specyfików, które chronią nas przed przeziębieniem i grypą. Charakteryzują go silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i odkażające. Mimo kwaśnego i nieco cierpkiego smaku, warto pić go regularnie – najlepiej z dodatkiem imbiru i odrobiny miodu.

Limonka - kwaśny sposób na odkwaszenie

Mimo kwaśnego smaku, limonka ma właściwości… odkwaszające. Jej owoce, dzięki dużej zawartości wody i soli mineralnych, alkalizują organizm, przywracając mu równowagę kwasowo-zasadową. Dzięki temu, regularne picie napojów na bazie limonki zapobiega takim chorobom, jak reumatyzm czy osteoporoza, a także zmniejsza częstotliwość migren i łagodzi stany depresyjne.

Limonka - naturalny oczyszczacz i środek dezynfekujący

Picie soku z limonki rozcieńczonego wodą wspomaga pracę wątroby, usprawnia wyprowadzanie toksyn z organizmu i wzmacnia efektywność diet redukcyjnych. Cytrus ten wspiera również cały układ pokarmowy, dzięki właściwościom rozrzedzającym żółć. Co ciekawe, badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Hopkinsa wykazały, że lima skutecznie eliminuje bakterie E. Coli. Eksperyment wykazał, że sok z tego owocu niszczy bakterie lepiej niż promieniowanie UV. Dzięki temu sok z limonki może stanowić naturalną alternatywę dla chemicznych tabletek dezynfekujących wodę.

Limonka - owoc, który koi nerwy

Dzięki wysokiej zawartości potasu, limonka wspiera układ nerwowy i zapobiega nerwicy. Włączenie tego owocu do codziennej diety łagodzi takie dolegliwości jak nadpobudliwość, drażliwość, problemy z koncentracją, kołatanie serca i nadwrażliwość jelit. Limonka działa również przeciwbólowo, zwłaszcza w przypadku nawracających migren.
Woda z limonkką, fot. pixabay.com

Limonka - cytrusowa profilaktyka przeciwnowotworowa

Zawarte w limonce bioflawonoidy o silnym działaniu przeciwutleniającym potrafią skutecznie niszczyć wolne rodniki, wspierając tym samym profilaktykę przeciwnowotworową. Lima stanowi także bogactwo związków chroniących nas przed chorobami układu krwionośnego.

Limonkowe SPA

Dzięki zawartości witamin A, C i E, limonka wykazuje zbawienne działanie na naszą skórę, opóźniając procesy starzenia się. Za sprawą wysokiego stężenia flawonoidów, owoc ten nie tylko odżywia skórę, lecz także optycznie spłyca zmarszczki. Regularne stosowanie preparatów z limonką rozjaśnia, zmiękcza i wzmacnia cerę. Kosmetyki zawierające wyciąg z tego owocu w składzie doskonale oczyszczają skórę, zwalczają przebarwienia i redukują cienie pod oczami.

W poszukiwaniu idealnego owocu

Najlepsze limonki mają cienką, lśniącą skórkę, są twarde i soczyste. Ich barwa powinna być jasno lub intensywnie zielona. Najlepiej wybierać okazy pochodzące z upraw ekologicznych. Dobrej jakości owoce idealnie nadają się do przygotowania oczyszczającego napoju, który poprawia przemianę materii. W celu jego przyrządzenia wystarczy wycisnąć połówkę limonki do szklanki z wodą. Aromatyczną miksturę można przyprawić odrobiną miodu i imbiru. Na zdrowie!
Alicja Chrząszcz

Bibliografia

  1. Zbigniew Podbielkowski; “Słownik roślin użytkowych”; Warszawa: PWRiL, 1989;
  2. Invasive Species Compendium, CAB International; “Citrus aurantiifolia (lime)”; data dostępu: 2019-05-20
  3. Nithithep Narang and Wannee Jiraungkoorskul; “Anticancer Activity of Key Lime, Citrus aurantifolia”; data dostępu: 2019-05-20
  4. Ibukun Aibinu i in.; “Evaluation of the Antimicrobial Properties of Different Parts of Citrus Aurantifolia (Lime Fruit) as Used Locally”; data dostępu: 2019-05-20
  5. Meenakshi Nagdeve; “21 Impressive Health Benefits Of Lime”; data dostępu: 2019-05-20
  6. Onyilofe Sunday Enejoh i in.; “Ethnomedical Importance of Citrus Aurantifolia (Christm) Swingle”; data dostępu: 2019-05-20
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy