Limonka owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze limonki

Obowiązkowy składnik mojito, który urzeka zmysły cytrusowym aromatem i orzeźwiającym smakiem. Limonka staje się coraz bardziej popularna i powoli zaczyna stanowić konkurencję dla cytryny. Ten tropikalny owoc to nie tylko wykwintny dodatek do potraw i napojów, lecz także wartościowa bazę dla wielu prozdrowotnych mikstur i kosmetyków do pielęgnacji cery. Dzięki limonce możemy oczyścić organizm, schudnąć, uspokoić nerwy i odjąć sobie kilka lat. Co takiego kryje w sobie ten tropikalny owoc?



Limonka należy do tej samej rodziny, co pomarańcze, cytryny i kumkwaty,fot. shutterstockLimonka należy do tej samej rodziny, co pomarańcze, cytryny i kumkwaty,fot. shutterstock
  1. Drzewko, które owocuje przez cały rok
  2. Limonkowa historia
  3. Zielona czy kwaśna?
  4. Limonka jest zdrowym dodatkiem do drinka
  5. Limonka to cytrusowa broń na przeziębienie i grypę
  6. Limonka - kwaśny sposób na odkwaszenie
  7. Limonka jako naturalny oczyszczacz i środek dezynfekujący
  8. Limonka to owoc, który koi nerwy
  9. Limonka - cytrusowa profilaktyka przeciwnowotworowa
  10. Limonkowe SPA
  11. W poszukiwaniu idealnego owocu
Limonka (Citrus aurantifolia) zwana limą, limoną, limetką lub limetą kwaśną, stanowi gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej, a obecnie uprawia się ją powszechnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Największe znaczenie gospodarcze limonka ma w Indiach, Meksyku, Argentynie i Brazylii.

Drzewko, które owocuje przez cały rok

Lima najczęściej przybiera formę niewielkiego rozgałęzionego drzewka lub krzewu, który dorasta do 5 m wysokości. Jego gałęzie pokrywają drobne ostre kolce. Liście limonki mają kształt owalno-eliptyczny. Ich brzegi są ząbkowane. Roztarte w dłoniach wydzielają przyjemny, cytrusowy aromat. Okres kwitnienia i wytwarzania owoców trwa u tej rośliny przez cały rok. Ozdobne kwiaty z reguły mają barwę biało-żółtą, zaś okrągłe jagodowe owoce wyróżnia charakterystyczna żółtawozielona albo żółta skórka. W smaku są kwaskowe, a ich cytrusowy zapach przynosi orzeźwienie.

Limonkowa historia

Wiecznie zielone drzewka limonkowe należące do tej samej rodziny, co pomarańcze, cytryny i kumkwaty po raz pierwszy trafiły do Europy w XIII wieku, kiedy to Maurowie sprowadzili je do Hiszpanii. Wkrótce rośliny te zostały sprowadzone do Ameryki za sprawą podróży Krzysztofa Kolumba w 1493 roku. Obecnie są one popularne niemal na całym świecie ze względu na aromatyczne i zdrowe owoce.

Zielona czy kwaśna?

Najsmaczniejszą odmianą limy jest limonka perska, zwana zieloną. Nie zawiera ona pestek i stanowi stworzoną na początku XX stulecia hybrydę. Okazy tego owocu są większe niż u limonki tradycyjnej. Są one również bardziej odporne na choroby, szkodniki i odznaczają się grubszą skórką. Zbiorów limonki perskiej dokonuje się wówczas, gdy owoce są nie do końca dojrzałe i zielone. W miarę upływu czasu stają się żółte, przez co mocno przypominają cytrynę. Najpowszechniejszą odmianą limetki jest jednak limonka kwaśna, która ma intensywnie żółty kolor i zawiera pestki. Stanowi ona dodatek do wielu dań i napojów.
Lima najczęściej przybiera formę niewielkiego rozgałęzionego drzewka lub krzewu, fot. shutterstock

Limonka jest zdrowym dodatkiem do drinka

Limonka stanowi nie tylko aromatyczny owoc, który urozmaici smak wielu drinków, sorbetów, orzeźwiających napojów i wykwintnych dań z owoców morza, lecz także surowiec leczniczy, za pomocą którego możemy wzmocnić organizm i poprawić samopoczucie. Soczyste owoce limy kryją w sobie - tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witamin - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), witamina C i E oraz minerałów - cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. które wspomagają pracę wielu narządów i przyspieszają wyprowadzanie toksyn z ciała. Owoce tego tropikalnego krzewu są przede wszystkim źródłem witaminy C i wody, znajdziemy w nich jednak mnóstwo cennych substancji o działaniu prozdrowotnym.
Zawartość wybranych witamin w 100 g świeżej limonki:
 
Zawartość wybranych minerałów w 100 g świeżej limonki:

Limonka to cytrusowa broń na przeziębienie i grypę

Dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C, owoce limonki znacznie poprawiają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Sok z limonki to jeden ze skuteczniejszych naturalnych specyfików, które chronią nas przed przeziębieniem i grypą. Charakteryzują go silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i odkażające. Mimo kwaśnego i nieco cierpkiego smaku, warto pić go regularnie – najlepiej z dodatkiem imbiru i odrobiny miodu.

Limonka - kwaśny sposób na odkwaszenie

Mimo kwaśnego smaku, limonka ma właściwości… odkwaszające. Jej owoce, dzięki dużej zawartości wody i soli mineralnych, alkalizują organizm, przywracając mu równowagę kwasowo-zasadową. Dzięki temu, regularne picie napojów na bazie limonki zapobiega takim chorobom, jak reumatyzm czy osteoporoza, a także zmniejsza częstotliwość migren i łagodzi stany depresyjne.

Limonka jako naturalny oczyszczacz i środek dezynfekujący

Picie soku z limonki rozcieńczonego wodą wspomaga pracę wątroby, usprawnia wyprowadzanie toksyn z organizmu i wzmacnia efektywność diet redukcyjnych. Cytrus ten wspiera również cały układ pokarmowy, dzięki właściwościom rozrzedzającym żółć. Co ciekawe, badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Hopkinsa wykazały, że lima skutecznie eliminuje bakterie E. Coli. Eksperyment wykazał, że sok z tego owocu niszczy bakterie lepiej niż promieniowanie UV. Dzięki temu sok z limonki może stanowić naturalną alternatywę dla chemicznych tabletek dezynfekujących wodę.

Limonka to owoc, który koi nerwy

Dzięki wysokiej zawartości potasu, limonka wspiera układ nerwowy i zapobiega nerwicy. Włączenie tego owocu do codziennej diety łagodzi takie dolegliwości jak nadpobudliwość, drażliwość, problemy z koncentracją, kołatanie serca i nadwrażliwość jelit. Limonka działa również przeciwbólowo, zwłaszcza w przypadku nawracających migren.
Woda z limonką, fot. shutterstock

Limonka - cytrusowa profilaktyka przeciwnowotworowa

Zawarte w limonce bioflawonoidy o silnym działaniu przeciwutleniającym potrafią skutecznie niszczyć wolne rodniki, wspierając tym samym profilaktykę przeciwnowotworową. Lima stanowi także bogactwo związków chroniących nas przed chorobami układu krwionośnego.

Limonkowe SPA

Dzięki zawartości witamin A, C i E, limonka wykazuje zbawienne działanie na naszą skórę, opóźniając procesy starzenia się. Za sprawą wysokiego stężenia flawonoidów, owoc ten nie tylko odżywia skórę, lecz także optycznie spłyca zmarszczki. Regularne stosowanie preparatów z limonką rozjaśnia, zmiękcza i wzmacnia cerę. Kosmetyki zawierające wyciąg z tego owocu w składzie doskonale oczyszczają skórę, zwalczają przebarwienia i redukują cienie pod oczami.

W poszukiwaniu idealnego owocu

Najlepsze limonki mają cienką, lśniącą skórkę, są twarde i soczyste. Ich barwa powinna być jasno lub intensywnie zielona. Najlepiej wybierać okazy pochodzące z upraw ekologicznych. Dobrej jakości owoce idealnie nadają się do przygotowania oczyszczającego napoju, który poprawia przemianę materii. W celu jego przyrządzenia wystarczy wycisnąć połówkę limonki do szklanki z wodą. Aromatyczną miksturę można przyprawić odrobiną miodu i imbiru. Na zdrowie!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)

Bibliografia

  1. Zbigniew Podbielkowski; “Słownik roślin użytkowych”; Warszawa: PWRiL, 1989;
  2. Invasive Species Compendium, CAB International; “Citrus aurantiifolia (lime)”; data dostępu: 2019-05-20
  3. Nithithep Narang and Wannee Jiraungkoorskul; “Anticancer Activity of Key Lime, Citrus aurantifolia”; data dostępu: 2019-05-20
  4. Ibukun Aibinu i in.; “Evaluation of the Antimicrobial Properties of Different Parts of Citrus Aurantifolia (Lime Fruit) as Used Locally”; data dostępu: 2019-05-20
  5. Meenakshi Nagdeve; “21 Impressive Health Benefits Of Lime”; data dostępu: 2019-05-20
  6. Onyilofe Sunday Enejoh i in.; “Ethnomedical Importance of Citrus Aurantifolia (Christm) Swingle”; data dostępu: 2019-05-20
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy