Szczypiorek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczypiorku

Fot. a.pitch[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. a.pitch[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Cebula i czosnek nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ani one ładne, ani przyjemnie pachnące. Ileż się trzeba czasem natrudzić, aby chociaż ich smak był przystępny dla podniebienia. Mają jednak tyle cennych właściwości prozdrowotnych, że trudno wyobrazić sobie bez nich zdrową dietę. Na szczęście jest jeszcze szczypiorek – przepyszna i aromatyczna alternatywa dla innych warzyw czosnkowatych.


Ciekawostka!
Kwiaty szczypiorku mają kształt jasnofioletowych pączków. Zaleca się je usuwać, z uwagi na to, że ograniczają zagęszczenie liści. Nie musimy ich jednak wyrzucać! Kwiaty szczypiorku są jak najbardziej jadalne. Możemy dodać je do sałatki lub udekorować nimi finezyjną mięsną potrawkę.
Warzywne koligacje

Szczypiorek to roślina z rodziny czosnkowatych i, tak naprawdę, jej prawidłowa nazwa to „czosnek szczypiorek” – Allium schoenoprasum. Dla wielu informacja ta jest niemałym zaskoczeniem, ponieważ liście szczypiorku, tak wyglądem, jak i smakiem, zdecydowanie bardziej przypominają nam zieloną cebulkę, niż w jakikolwiek sposób kojarzą się z czosnkiem. Jeśli jednak wgłębimy się w meandry systematyki roślin, zrozumiemy że również sama cebula zaliczana jest do podrodziny czosnkowych, a dalej do rodziny amarylkowatych, czyli dokładnie tej samej, z której wywodzi się czosnek. Pozostaje jeszcze zawoalowana kwestia różnicy między roślinami czosnkowymi a czosnkowatymi…

Nam tak naprawdę jednak wystarczy wiedzieć, że szczypiorek jest krewniakiem czosnku i cebuli, a co za tym idzie wykazuje podobne do nich właściwości. Przy tym wszystkim jednak jest o wiele bardziej od nich dekoracyjny i przystępny w smaku.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy