Zupa krem jarzynowa na jesienne chłody - przepis | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Zupa krem jarzynowa na jesienne chłody

Zupa krem jarzynowa na jesienne chłody

Idealnym rozwiązaniem na jesienne chłody są rozgrzewające, pożywne zupy. Tym razem proponujemy przepis na sycący krem jarzynowy.

fot. shutterstock

Zupa krem z warzyw, fot. shutterstock


Składniki:

  • 6 kromek chleba bawarskiego firmy Dan Cake  
  • 1 litr bulionu warzywnego                                                                               
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sos balsamiczny (do dekoracji)
  • natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.
Smacznego!

Ekologia.pl (JSz)
4.5/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

zupa krem nie tyle jest na chłody, co na przeziębienie. mój patent, wrzucam surowe liście szpinaku do kielicha w blenderze molekularnym (firma ronic, jakby ktoś pytał) i dodaję do zupki krem, do tego grzanki z czosnkiem, pychotka!

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!