Opakowania, które żyją
Opakowanie, wykonane z grzybka zamiast np. plastiku? Takie ekologiczne rozwiązanie do pakowania rozmaitych produktów zaproponowała Róża Rutkowska ze School of Form Uniwersytetu SWPS. Po wykorzystaniu można je bezpiecznie wyrzucić lub zjeść!
Opakowania SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts czyli symbioza bakterii i drożdży) jest produktem fermentacji cukrów. Powstaje z matki grzyba zwanego kombuchą. Podczas fermentacji tworząca się bioceluloza zwiększają objętość. Proces ten jest podobny do wzrostu cebuli, która rośnie dzięki warstwowaniu.
Materiał SCOBY karmiony jest wyciągiem z odpadów rolniczych. Materiał spełnia funkcję membrany, która przedłuża trwałość produktu i może być zjedzona wraz z zawartością lub służyć za kompost.
Na pomysł tego ekologicznego opakowania, w które można pakować produkty półsuche i suche, wpadła Róża Rutkowska – absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS. Po otwarciu produktu opakowanie można zjeść lub wyrzucić bez wyrzutów sumienia, bo z łatwością rozłoży się ono w środowisku.
„Matkę kombuchy wkładamy do płynu z cukrami i czekamy na efekt tydzień do dwóch tygodni. Nie potrzebujemy do tego sterylnych warunków, zaawansowanych umiejętności czy skomplikowanego sprzętu. Roztwór nie potrzebuje światła słonecznego. Jedyne co jest potrzebne to temperatura około 20-35 st. Celsjusza i minimum trzech centymetrów głębokości płynu, w którym materiał może wzrastać” – mówi PAP Róża Rutkowska.
Materiał opakowania ma właściwości membrany, przedłużającej trwałość produktu i może być zjedzona wraz z zawartością lub wyrzucona na kompost. Zamiast zaśmiecać środowisko, będzie je wzbogacać.



