Średniowieczni królowie byli w większości wegetarianami
Kiedy myślisz o średniowiecznej uczcie, prawdopodobnie wyobrażasz sobie mnóstwo mięsa. Królowie, królowe, lordowie i rycerze zajadają się pieczoną świnią, gołębiami, bażantami, baraniną. Te obfite w mięso uczty z pewnością miały miejsce we wczesnym średniowieczu. Ale nowe badania sugerują, że przez resztę czasu Anglosasi prawdopodobnie stosowali bardziej elastyczne podejście do żywności — nawet królowie.
Naukowcy z Cambridge University przeanalizowali chemiczne sygnatury diet zachowanych w kościach 2023 osób pochowanych w Anglii od V do XI wieku. Aby ocenić pozycję społeczną, przyjrzeli się, z jakimi dobrami zostali pochowani i gdzie zostali pochowani. Wniosek: nawet najbogatsi i najpotężniejsi w społeczeństwie stosowali dietę bogatą w zboża i warzywa oraz ubogą w białko zwierzęce.
Naukowcy nie kwestionują istnienia kalorycznych, mięsnych posiłków. Ale traktują te święta jako wyjątek, a nie normę.
Badaniami kierował bioarcheolog dr Sam Legget. Wyjaśnili, że chociaż mięsa na ucztach jest pod dostatkiem (o czym świadczą badania i tłumaczenia królewskich list żywności), nie było to tak powszechne, jakby nam się wydawało.
„Znaleźlibyśmy izotopowe dowody na nadmiar białka i oznaki chorób, takich jak dna moczanowa z kości. Ale po prostu tego nie potwierdziliśmy”- powiedział Legget BBC.
Dna moczanowa jest formą zapalenia stawów. Objawy pojawiają się, gdy we krwi jest zbyt dużo kwasu moczowego, powodując „atak dny moczanowej” (nagły, ciężki i bardzo bolesny obrzęk stawów). Podroby i czerwone mięso często wywołują objawy u osób z dną moczanową, ponieważ po strawieniu zawartość puryn w tych produktach powoduje, że organizm wytwarza kwas moczowy.
Każdy może zachorować na podagrę. Ale w przeszłości nazywano ją „chorobą królów” (prawdopodobnie ze względu na jedzenie i napoje, które zaostrzały objawy). Ale tak nie było w przypadku Anglosasów.
„Dowody izotopowe sugerują, że diety w tym okresie były znacznie bardziej podobne we wszystkich grupach społecznych, niż nam się wydawało” – powiedział Legget. „Powinniśmy sobie wyobrazić szeroką gamę ludzi, którzy jedzą chleb z niewielką ilością mięsa i sera lub jedzą polewki z porów i produktów pełnoziarnistych z odrobiną wrzuconego mięsa”.
Odkrycia zaskoczyły Toma Lamberta, historyka z Cambridge University, ponieważ tak wiele średniowiecznych tekstów i badań historycznych sugerowało, że anglosaskie elity spożywały duże ilości mięsa.
Można powiedzieć, że średniowieczna dieta nie różni się tak bardzo od tego, jak wielu ludzi żyje teraz. W zeszłym roku jedno z badań wykazało, że ponad połowa młodych Amerykanów określa się jako fleksitarianie (co oznacza, że aktywnie ograniczają spożycie mięsa). W innym badaniu z 2020 r. stwierdzono, że ludzie w Europie również szybko zmniejszają spożycie mięsa.
- Charlotte Pointing; "Medieval Kings Were Mostly Vegetarian, New Study Discovers"; plantbasednews.org; 2022-05-09;




