Mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus)

Nazywany/a też: mleczaj wełniasty, bawełnianka, bawełnica, bedłka rydzowa, bedłka wełniana, bedłka wełnianka, fałszywy rydz, jelonek, kosmal, kudłatka, nibyrydzek, nibyrydzyk, rydz dziki, rydz fałszywy, rydz koński, rydz kosmaty, rydz psi, rydz trujący, wełniak, wełnianka, włosianka

Mleczaj wełnianka. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commonsa
Mleczaj wełnianka to grzyb trujący. W Polsce jest pospolity.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Mleczaj wełnianka występuje od lipca do listopada.

Czy wiesz, że...Mleczaj wełnianka uznawany jest za grzyb jadalny na Białorusi, Ukrainie, w Bułgarii i Rosji.

Występowanie

Mleczaj wełnianka rośnie w lasach i parkach towarzysząc brzozom. Znaleźć go można w warstwie opadłych liści i traw oraz w towarzystwie mchów. Grzyb ten lubi gliniaste, kwaśne gleby. Występuje na całej półkuli północnej w klimacie umiarkowanym, a także w Australii.

Wygląd

Kapelusz mleczaja wełnianki osiąga średnicę od 4 do 15 cm. Na początku jest płaski i wklęsły pośrodku, u starych okazów staje się prawie lejkowaty. Brzeg kapelusza jest najczęściej podwinięty, pokryty jest gęstymi włoskami. Jest barwy od cielistej do ceglastoróżowej. U starszych okazów płowieje do barwy pomarańczoochrowej. Powierzchnia kapelusza jest włóknisto-pilśniowa, podczas wilgotnej pogody staje się śliska.

Blaszki mleczaja wełnianki są gęste i wąskie. Mają barwę białawą z różowawym odcienie. Nieco zbiegają na trzon.

Trzon osiąga wysokość od 3 do 8 cm i grubość do 2,5 cm. Ma kształt cylindryczny. U młodych okazów jest pełny, później staje się pusty w środku. Ma barwę od białawej, przez jasnoróżową do ochrowożółtej. Powierzchnia trzonu jest gładka lub pokryta małymi jamkami.

Miąższ mleczaja wełnianki jest twardy, ma barwę białą. Uszkodzony wydziela białe mleko o silnym, ostrym smaku.

Mleczko na początku wypływa bardzo obficie. Nie zmienia swojej barwy – pozostaje białe.

Zarodniki szerokoeliptyczne, pokryte siateczkowatą ornamentacją z niekompletnymi oczkami. Wysyp zarodników kremowy.

Właściwości

Mleczaj wełnianka jest uważany w większej części Europy za grzyb niejadalny o lekkich właściwościach trujących. Może on powodować słabe zatrucia, które objawiają się wymiotami, biegunką i nudnościami.

Zastosowanie

Ze względu na silnie piekący smak mleczka, mleczaj wełnianka uważany jest za grzyba niejadalnego. Długie gotowanie tego grzyba pozbawia go trujących właściwości, jednak ostry smak, który przechodzi w gorycz sprawia, że grzyba tego na ogół i tak się nie spożywa. Można jednak przyrządzić go w formie marynaty czy kiszonki. Taka forma pozwala pozbyć się ostrego smaku z mleczka i grzyb nadaje się do spożycia.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Mleczaj wełnianka. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commonsa Mleczaj wełnianka. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commonsa

Galeria zdjęć

Mleczaj wełnianka. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsaMleczaj wełnianka. By Tocekas (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Mleczaj wełnianka - brzeg kapelusza jest najczęściej podwinięty, pokryty jest gęstymi włoskami. By Jomo (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy