Trufla wgłębiona zaliczana jest do gatunków grzybów jadalnych. Należy do grzybów symbiotycznych. Zazwyczaj współżyje z leszczynami, bukami, dębami, brzozami czy sosnami.
Zarodniki żółto-brązowe, z bogatą ornamentacją. Kształt elipsoidalny.
.
Występowanie
Gatunek trufli wgłębionej preferuje miejsca wilgotne, cieniste z przewagą drzew, z którymi współżyje. Najczęściej pojawia się na terenach pagórkowatych, zboczach i nierównościach. Niespotykany w dolinach i zagłębieniach. Preferuje gleby wapienne, najczęściej w południowej Europie. W Polsce gatunek rzadki. Opisano, tylko kilka stanowisk występowania tego gatunku. (m.in. Wyżyna Częstochowska).Sezon
Owocniki trufli wgłębionej pojawiają się jesienią, zimą. (IX-I). W trakcie zbiorów zwraca się uwagę na okres wegetacyjny owocników. Zbiera się tylko młode, nadające się do spożycia.
Wygląd
Owocnik trufli wgłębionej podziemny barwy ciemnej (czarnej, niebiesko-czarnej). Kiedy są wysuszone, nieświeże mogą przybierać barwę brązową. Rozmiar rzadko przekracza wielkość jaja kurzego. (do 5 cm szerokości). Kształt nerkowaty, nieregularny. Na powierzchni skórki występują liczne brodawki do 5 mm.Miąższ jest koloru białego, szaro-brązowego. Wnętrze jest zbite, zwarte, z marmurkowatym wzorem.
Charakteryzuje się intensywnym zapachem przypominającym zapach fenolowy, z bituminami. W kontakcie z powietrzem, po zbiorach zapach stosunkowo szybko zanika. Smak gorzkawy przypominający gorzkie migdały. Po gotowaniu staje się przyjemniejszy.
Zarodniki żółto-brązowe, z bogatą ornamentacją. Kształt elipsoidalny.
Właściwości
Trufla wgłębiona ma dużą zawartość ergosterolu, która jest pochodną witaminy D. Składnik ten odpowiada za prawidłowy rozwój kośćca. Z makroelementów trufle zawierają duże ilości fosforu i potasu. Pierwiastki te są ważnymi elementami budulcowymi enzymów przeprowadzających procesy metaboliczne organizmów..