Twardnik japoński (grzyb shiitake, shiitake) to grzyb jadalny o bardzo bogatej historii leczniczej.
Blaszki są gęste i szerokie. Mają białawą barwę. Przyrośnięte do trzonu lub wycięte.
Trzon jest twardy i pełny w środku. Ustawiony ekscentrycznie lub na środku, bardzo często jest wygięty. Barwa biaława lub jasnobrązowa, u starszych okazów brązowiejąca. Na powierzchni występują białe kosmki.
Miąższ ma białawą barwę. W kapeluszu jest miękki i elastyczny, wraz z wiekiem okazu staje się zdrewniały. Smak przyjemny, korzenny. Zapach bardzo aromatyczny, przypominający zapach czosnku.
Zarodniki gładkie. Wysyp zarodników biały.
Tak, ten gatunek jest dostępny także w Polsce. Możesz kupić go przez internet czy w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępny jest w różnej formie, np. suszony lub przeznaczony do samodzielnej obróbki.
Ile kosztuje twardziak jadalny?
Koszt zakupy zależy od formy, w jakiej jest sprzedawany. Przykładowo, cena za 200 g świeżego grzyba to około 15 zł. Grzybnia to natomiast wydatek około 30-40 zł.
Skąd polska nazwa „twardziak jadalny”?
Wywodzi się ona z procesu twardnienia, któremu ulega miąższ owocnika poddawany obróbce cieplnej.
- Występowanie
- Sezon
- Wygląd
- Właściwości
- Zastosowanie
- Twardnik japośki – pytania i odpowiedzi
- Galeria zdjęć
Występowanie
Twardnik japoński występuje w Chinach i Japonii oraz na Półwyspie Indochińskim. Zarówno w Chinach, jak i Japonii jest to grzyb powszechnie uprawiany w warunkach szklarniowych oraz na wolnym powietrzu.Sezon
Twardnik japoński rośnie przez cały rok na martwym drewnie drzew liściastych.Wygląd
Kapelusz twardnika japońskiego osiąga średnicę od 5 do 10-15 cm. U młodych okazów jest kulisty, później staje się wypukły, a na końcu płaski i rozpostarty. Na powierzchni występują białe łuseczki i kosmki, które są gęściejsze i grubsze przy brzegach. Barwa brązowa, czerwonobrązowa, szarobrązowa.Blaszki są gęste i szerokie. Mają białawą barwę. Przyrośnięte do trzonu lub wycięte.
Trzon jest twardy i pełny w środku. Ustawiony ekscentrycznie lub na środku, bardzo często jest wygięty. Barwa biaława lub jasnobrązowa, u starszych okazów brązowiejąca. Na powierzchni występują białe kosmki.
Miąższ ma białawą barwę. W kapeluszu jest miękki i elastyczny, wraz z wiekiem okazu staje się zdrewniały. Smak przyjemny, korzenny. Zapach bardzo aromatyczny, przypominający zapach czosnku.
Zarodniki gładkie. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Twardnik japoński posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Stosowany jest w diecie antynowotworowej, do podnoszenia odporności organizmu, obniżania ciśnienia krwi czy poziomu złego cholesterolu. Twardnik japoński to doskonały składnik każdej diety, ponieważ posiada właściwości odchudzające. Polecany jest do przeciwdziałania chorobom serca oraz infekcjom wirusowym i grzybiczym. Wykorzystuje się go do leczenia cukrzycy i nadciśnienia.Zastosowanie
Z uwagi na to, że twardnik japoński jest bardzo kruchy poleca się poddawać go jak najkrótszej obróbce termicznej. Zastosowanie tych grzybów jest bardzo szerokie, można je dodawać do makaronów, potraw warzywnych dla zaakcentowania smaku, dań z ryżem. Jest świetną bazą dla zup, sosów i sałatek. Z grzybów tych robi się także marynaty. Wykorzystywane są do suszenia.Twardnik japośki – pytania i odpowiedzi
Czy grzyba twardziaka jadalnego można kupić w Polsce?Tak, ten gatunek jest dostępny także w Polsce. Możesz kupić go przez internet czy w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępny jest w różnej formie, np. suszony lub przeznaczony do samodzielnej obróbki.
Ile kosztuje twardziak jadalny?
Koszt zakupy zależy od formy, w jakiej jest sprzedawany. Przykładowo, cena za 200 g świeżego grzyba to około 15 zł. Grzybnia to natomiast wydatek około 30-40 zł.
Skąd polska nazwa „twardziak jadalny”?
Wywodzi się ona z procesu twardnienia, któremu ulega miąższ owocnika poddawany obróbce cieplnej.