Bocian biały (Ciconia ciconia)

Nazywany/a też: bocian zwyczajny, bocian pospolity

Zdjęcie - dawidoruba/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
Bocian biały jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych gatunków wśród polskich ptaków. Dorosłe osobniki charakteryzują się czerwonym i długim dziobem i tej samej barwy nogami. Czerwony kolor tych części ciała pojawia się u nich w miarę dorastania, wypierając obecne od urodzenia ubarwienie czarne. Warto także zwrócić uwagę na szczególną budowę ich stawu piętowego, która umożliwia im długotrwałe stanie w miejscu na jednej nodze bez utraty równowagi. Dorosły bocian biały waży średnio 4 kg, a długość jego ciała wynosi 80 cm. Rozpiętość skrzydeł sięga około 2 m, zaś dziób mierzy do 20 cm. Samice są nieco mniejsze, niż samce. Bociany w locie wykorzystują głównie ciepłe prądy powietrza, za pomocą których szybują na rozpiętych skrzydłach.
  1. Występowanie
  2. Biotop
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Bocian to gatunek wędrowny. Lęgi odbywa w Europie, zimuje zaś w Afryce Północnej i Południowej. . Według statystyk co piąty bocian przyszedł na świat w Polsce. Zasięg jego lęgowisk sprawia, że Polskę określa się jako centralny punkt jego występowania – bociany można spotkać w zasadzie wszędzie, oprócz gór. Najwięcej bocianów gniazduje na północnym wschodzie Polski – na Mazurach, czy na Suwalszczyźnie. Oprócz naszego kraju, tego charakterystycznego ptaka można spotkać także w Niemczech, Austrii, u naszych południowych sąsiadów – w Czechach i na Słowacji – a także na Litwie, Łotwie, Ukrainie i Białorusi. Licznie występuje także w Turcji, Syrii i w zachodniej części Rosji. Bardzo nieliczne populacje obserwuje się czasem w Hiszpanii. Zwykle na zimowiska bociany białe wylatują pod koniec sierpnia i trasa ich wędrówki wiedzie przez Bałkany, cieśninę Bosfor, do Egiptu i dalej na południe Afryki.
Czy wiesz, że...Wśród okazałych, kolistych gniazd bocianów białych, często schronienie znajdują inne, drobniejsze ptaki, takie jak wróble. Podobne zjawisko zaobserwować można w pieleszach orłów przednich. Bociany to też bardzo troskliwi rodzice. V. Droscher w swojej książce pt. „Rodzinne gniazdo” opisuje autentyczne, niemal heroiczne zachowanie pary bocianich rodziców podczas pożaru strzechy, na której ulokowane było ich gniazdo z młodymi. Nie dość, że oba ptaki dzielnie osłaniały swoje pisklęta przed płomieniami, to co jakiś czas przelatywały przez strumienie wody tryskającej ze strażackich pomp, by nieco nawilżyć gniazdo. Nie opuściły swoich dzieci aż do momentu całkowitego ugaszenia pożaru. Mimo powszechnego występowania bocianów, notuje się niestety spadek ich liczebności. Wpływ na ten proces ma w głównej mierze chemizacja rolnictwa, osuszanie łąk oraz stosowane w Afryce środki przeciwko szarańczy.

Biotop

Bociany najwięcej czasu spędzają na otwartych przestrzeniach łąk, pól a także na moczarach. Gniazda zakładają często w bezpośrednim pobliżu osad ludzkich – na wieżach, kominach, w ruinach pałaców, na słupach elektrycznych, na domach, ale zdarzają się także gniazda na drzewach. Niekiedy zaobserwować możemy bardzo okazale skonstruowane gniazda – jest to dowód na to, że bociany w większości przypadków wracają z zimowisk w te same miejsca i co roku rozbudowują swoje „mieszkania”.

Lęgi

Uważa się, że bociany są zwierzętami monogamicznymi, łączącymi się w pary na całe życie. Owszem bociany przywiązują się do swoich partnerów − tworzą pary i wspólnie wychowują potomstwo i przynoszą im pokarm. Ale kiedy pisklęta zaczynają być samodzielnie, partnerzy przestają się sobą interesować. Zdarzają się też przypadki, w których dochodzi do walk między samcami i wówczas samica wiąże się ze zwycięzcą takiej batalii, który niekoniecznie był jej dotychczasowym partnerem. Bociany po powrocie z zimowiska odbudowują swoje stare gniazda. Z końcem kwietnia samica w dwudniowych odstępach składa od trzech do pięciu jaj (co uzależnione jest od obfitości pokarmu w danym sezonie). Następnie para wysiaduje je przez 5 tygodni, po których wykluwają się ślepe pisklęta, pokryte drobnym i rzadkim puchem. Młode bociany oczy otwierają już po kilku godzinach, natomiast okrywa ciała staje się bardziej puszysta po około 2 tygodniach. Oboje rodzice opiekują się młodymi bardzo czule i troskliwie – osłaniając je swoim ciałem przed palącym słońcem czy ulewnym deszczem. Młode zaczynają latać w drugim miesiącu życia, a miesiąc później towarzyszą już rodzicom w żerowaniu na łąkach. Dojrzałość płciową osiągają dopiero ok. 4-5 roku życia.

Pokarm

Na pewno większość z nas widziała choć raz w życiu bociana żerującego latem na łące czy polu. Zdarza się także, że pożywienia szuka nad brzegami rzek. Bociany – wbrew obiegowej opinii – nie żywią się głownie żabami. Generalnie bociany jedzą to, co znajdą. W okresie suchym za pokarm służą im owady – głównie pasikoniki i koniki polne. Ptaki te polują także na pisklęta, węże, jaszczurki, a nawet małe zające, myszy i norniki.
Zdjęcie - dawidoruba/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Bocianowe
Rodzina:Bocianowate
Rodzaj:Ciconia
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy