Karakal (Lynx caracal)

Nazywany/a też: karakulak, ryś stepowy, czarne ucho

Źródło: Corel Stock Photo
  Jest to długonogi kot, którego długość ciała waha się w granicach 60-100 cm, długość ogona wynosi ok. 25 cm, wysokość w kłębie ok. 45 cm. Jego futro, gęste i puszyste, ma barwę rudawopiaskową, białawą po bokach. Głowa jest szeroka z uszami zakończonymi czarnymi pędzelkami długości ok. 5 cm. Na tylnej części płatów usznych znajdują się białe plamki.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

   Karakal zamieszkuje prawie całą Afrykę, poza rejonami lasów równikowych, a także Półwysep Arabski i południowo -zachodnią Azję. Obecnie jest dość rzadki.
Czy wiesz, że...Podobnie jak gepard, karakal łatwo się oswaja. W Indiach i Iranie był wykorzystywany do polowań.

Tryb życia

  Środowiskiem życia tego kota są otwarte przestrzenie: trawiasto -krzaczaste stepy, pustynie, półpustynie, rzadkie lasy. Jest bardzo zwinny i świetnie się wspina.

Odżywianie

  Pokarmem karakala jest mięso niewielkich zwierząt -ptaków i gryzoni, potrafi jednak upolować mniejszą antylopę, czy gazelę. Jednak najczęściej ofiarą jego są góralki przylądkowe. Bywa, że podobnie jak jego olbrzymi kuzyn lampart zjada posiłek na drzewie, a jeśli łup jest za duży -wraca do niego następnego dnia.

Rozmnażanie i rozwój

  Samice zakładają gniazdo w szczelinach skalnych, dziuplach lub norach opuszczonych przez innego ssaka (np. jeżozwierza). Tam na początku kwietnia rodzą 2-4 kociąt.
Karakal,Lynx caracal,caracal Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Karakal,Lynx caracal,caracal

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Kotowate
Rodzaj:Caracal
Gatunek:Karakal
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy