Słodkie migdały nie są dla nas taką egzotyką. Ich cieniutkimi płatkami chętnie dekorujemy desery, a i produkowany z tych orzechów marcepan znamy bardzo dobrze! Migdałowiec nie rośnie jednak w Polsce. To drzewo woli cieplejsze klimaty. Dlatego olej ze słodkich migdałów, podobnie jak same orzechy, jest surowcem importowanym. Czy warto po niego sięgnąć?
![Migdały. von Luigi Chiesa (Eigenes Werk) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 oder CC BY-SA 2.5 it], via Wikimedia Commons](http://zasoby.ekologia.pl/artykulyNew/21647/xxl/800px-mandorle-sgusciate_800x600.jpg)
- Olej ze słodkich migdałów - pochodzenie i specyfika
- Olej ze słodkich migdałów - właściwości
- Olej ze słodkich migdałów - działanie
- Aromaterapeutyczne masaże olejkiem ze słodkich migdałów
Olej ze słodkich migdałów - pochodzenie i specyfika
Olej ze słodkich migdałów uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno pestek owoców migdałowca pospolitego, popularnie zwanych migdałami. Migdałowiec to wysokie, długowieczne drzewo, rosnące naturalnie na terenie Azji i rozprzestrzenione w krajach śródziemnomorskich, na północnych krańcach Afryki oraz w Ameryce. W Polsce, ze względu na brak odpowiednich warunków środowiskowych, migdałowiec pospolity nie urośnie. Przyjmują się za to jego ozdobne, niższe odmiany, które możemy posadzić w przydomowym ogrodzie. Nie wydają one co prawda owoców z jadalnymi nasionami, ale zachwycająco kwitną.Migdałowiec należy do rodziny różowatych, z których wywodzą się także jabłoń, śliwka, wiśnia czy brzoskwinia. W niektórych systematykach, nazywany jest „śliwą-migdał”, uchodząc za jedną z odmian śliwy.
Stosowany w kosmetyce i farmacji olej, występuje zwykle pod nazwą „olej ze słodkich migdałów”. Jak można się domyślić, istnieje ponadto odmiana migdałowca rodząca gorzkie nasiona. Zawierają one pewne ilości trującej amigdaliny, która odbiera orzechom słodycz. Amigdalina, należąca do grupy glikozydów cyjanogennych, obecna jest również w migdałach słodkich, ale w o wiele mniejszej ilości. Z obydwu odmian orzechów migdałowca produkuje się olej. Jednak zanim trafi do sprzedaży, jest rektyfikowany w celu zneutralizowania amigdaliny. Oba rodzaje oleju są więc bezpieczne. Niemniej, odmiana migdałowca dająca słodkie orzechy, jest o wiele chętniej uprawiana, zarówno dla celów przemysłu spożywczego, jak i kosmetycznego. Słodkie migdały – surowe, kandyzowane, prażone czy solone – to rarytas, podobnie zresztą, jak wyrabiany z nich marcepan. Olej z gorzkich migdałów częściej wykorzystuje się w farmacji.
Kwitnący migdałowiec pospolity. By No machine-readable author provided. Mzelle Laure assumed (based on copyright claims). [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
Olej ze słodkich migdałów - właściwości
A więc olej ze słodkich migdałów. Sama jego nazwa brzmi już pięknie i każe zmysłom poszukiwać w pamięci najwspanialszych doświadczeń zapachowych oraz smakowych. Omawiany olej pachnie jednak dość delikatnie. Wnosi jedynie subtelną, ale słodką i przyjemną nutę zapachową. Warto wiedzieć – olej ze słodkich migdałów a witamina E Spośród wszystkich orzechów jadalnych, migdały zawierają najwięcej witaminy E. Silnego antyoksydantu, którego wpływ na zdrowie i piękny wygląd jest ogromny. Witamina ta przenika oczywiście do produkowanego z migdałów oleju (poza nią zawiera on jeszcze witaminę A, D czy ryboflawinę). Co więcej, witamina E przedłuża trwałość olejów, będąc ich naturalnym konserwantem. By cieszyć się dłużej właściwościami ulubionego produktu, dodajmy do niego niewielką ilość witaminy E (do kupienia w aptece pod postacią kropli lub kapsułek). |
Olej ze słodkich migdałów - działanie
W przemyśle kosmetycznym, olej ze słodkich migdałów znalazł zastosowanie przede wszystkim w produkcji kosmetyków głęboko nawilżających oraz mydeł.Tłuszcz na rozstępy
Wcierajmy go w skórę okrężnymi ruchami, kierując się od dołu do góry (od ud, przez pośladki, po brzuch i piersi). Taki masaż najlepiej wykonywać codziennie. Dodatkowo, dwa lub trzy razy w tygodniu poprzedźmy go peelingiem kawowym. Już do tego zabiegu możemy włączyć olej migdałowy. Fusy z kawy, w połączeniu z frakcją tłuszczową stworzą gęstą papkę i będą się wygodniej rozprowadzać.

Olejek ze słodkich migdałów jest wykorzystywany do masażu. Christin Hume
Aromaterapeutyczne masaże olejkiem ze słodkich migdałów
Olej ze słodkich migdałów jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów do masażu. W aromaterapii stanowi olej bazowy. W zależności od tego, jaki efekt ma przynieść masaż, bazę uzupełniamy mieszaniną naturalnych olejków eterycznych.Użyj:
- 100 ml oleju migdałowego
- 15 kropli olejku rozmarynowego
- 5 kropli olejku geraniowego
Masaż relaksacyjny
Użyj:
- 100 ml oleju migdałowego
- 15 kropli olejku ylang ylang
- 15 kropli olejku z drzewa cedrowego
- 5 kropli olejku szałwiowego
- 5 kropli olejku lawendowego
- 5 kropli olejku rumiankowego
Masaż na bóle mięśni
Użyj:
- 100 ml oleju migdałowego
- 8 kropli olejku eukaliptusowego
- 5 kropli olejku rozmarynowego
- 25 kropli olejku lawendowego
- 5 kropli olejku majerankowego
Elżbieta Gwóźdź
Bibliografia
- Joni Loughran; “Natural Skin Care. Alternative & Traditional Techniques, ”; Health Harmony, New Delhi, India, 2002;
- M. Hernandez; “Specialty Oils Ernesto”; Functional Dietary Lipids, 2016;
- Tzu-Kai Lin i in.; “Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils”; data dostępu: 2019-06-14
- Ahmad Z; “The uses and properties of almond oil”; data dostępu: 2019-06-14
- Arnoldo Emilio Delgado-Tobón i in.; “Evaluation of the lubricating power of sweet almond oil without additives”; data dostępu: 2019-06-14
- Jillian Kubala; “Health Benefits and Uses of Almond Oil”; data dostępu: 2019-06-14