ZAJĄC POLARNY. Ssak. Zwierzę - zając polarny
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Zajęczaki Zającowate Lepus Zając polarny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Zając polarny (Lepus arcticus)

Zając polarny, fot. shutterstock
Spis treści
Wygląd

Zając polarny należy do rzędu zajęczaki (Lagomorpha). Ciało pokrywa gęste futro. Barwa futra w lecie szaro brązowawa, w zimie staje się niemal całkowicie biała (poza czarnymi końcami uszu), zapewniając tym samym bardzo dobry kamuflaż w śniegu. Uszy krótsze niż u typowego przedstawiciela rodzaju. Tylne kończyny są dłuższe od przednich. Ogon jest krótki, pokryty puszystym futrem. Samice są nieco większe od samców.

Występowanie

Zając polarny występuje w północno-wschodniej Kanadzie (na Wyspach Polarnych oraz na terenie północno-wschodniego Labradoru i Nowej Funlandii) oraz na Grenlandii (w strefie przybrzeżnej wyspy).

Tryb życia

Zając polarny zamieszkuje arktyczną tundrę – obszary o ekstremalnie niskich temperaturach. Występuje w rejonach górskich i pagórkowatych, obszarach kamienistych i skalistych, bezdrzewnych wybrzeżach i obszarach porośniętych niską roślinnością. Zwykle nie jest spotykany na obszarach leśnych, choć sporadycznie w okresie zimowym część populacji przebywa w lasach. Wykorzystuje naturalne schronienia bądź kopie nory w śniegu. Przez większość czasu prowadzi samotny tryb życia ale może gromadzić się w grupy. Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC).

Odżywianie

Zając polarny jest w dużej mierze roślinożerny. Podstawowym składnikiem diety są zdrewniałe części roślin (gałązki, korzenie), a także porosty, liście, kora, jagody, W jego diecie można znaleźć również ryby i padlinę.

Rozmnażanie i rozwój

Zając polarny przystępuje do rozrodu między kwietniem a wrześniem. Gniazdo znajduje się w zagłębieniu w ziemi, w osłoniętym miejscu. W ciągu roku może mieć 1-2 mioty. Ciąża trwa około 50 dni. Samica rodzi od 2 do 8 młodych, ważących ok. 105 g. Młode odstawiane są od mleka między 8 a 9 tygodniem życia. Dojrzałość płciową zyskują w następnym roku. Zając polarny żyje od 3 do 8 lat.

Bibliografia
  1. https://nhpbs.org/natureworks/arctichare.htm; 2021-10-11;
  2. https://explorer.natureserve.org/Taxon/ELEMENT_GLOBAL.2.103262/Lepus_arcticus; 2021-10-11;
  3. https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/arctic-hare; 2021-10-11;
  4. https://animaldiversity.org/accounts/Lepus_arcticus/; 2021-10-11;
  5. https://www.iucnredlist.org/species/41274/45185887; 2021-10-11;
4.8/5 - (16 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments