Wstęp
Gąska bukowa jest , nierzadko obrzydliwym w smaku
grzybem z
rodziny gąskowatych Tricholomataceae, często mylonym z podobnymi
gatunkami . To jedna z wielu niemal nieodróżnialnych
gąsek o brunatnych kapeluszach, a zarazem jeden z trzech gatunków powodujących najwięcej śmiertelnych zatruć w Japonii.
Sezon
Owocniki gąski bukowej wyrastają od do , w wyjątkowo ciepłe
zimy nawet w .
Występowanie
Gąska bukowa rośnie w wielu regionach Ameryki Północnej i Eurazji, dość często w Europie Środkowej i
Japonii.
Jak słusznie wskazuje epitet gatunkowy
grzyb ten rośnie niemal wyłącznie pod
bukami. Buki tworzą jednak wiele typów
lasów liściastych i
mieszanych, jak również sadzone są w parkach i na cmentarzach, toteż gąskę bukową spotyka się w rozmaitych
ekosystemach Eurazji i Ameryki Północnej w strefie
klimatu umiarkowanie chłodnego i zwrotnikowego, na najrozmaitszych typach
gleb. W
Polsce i
Niemczech są to zarówno alkaliczne rędziny i pseudorędziny jak i kwaśne gleby glejowe,
brunatne i rdzawe. Według niektórych źródeł g. bukowa może tworzyć, aczkolwiek rzadko związki
mikoryzowe z niektórymi gatunkami
dębów,
grabów i
kasztanów.
Wygląd
Owocniki gąski bukowej są łudząco podobne do wielu innych gąsek o ciemnych, brunatnych kapeluszach i jasnych, przynajmniej za młodu białawych blaszkach. Niekiedy obserwuje się kilka pozrastanych owocników.
Kapelusz bywa bardzo różny zależnie od wieku oraz indywidualnych różnic między owocnikami. Najpierw mocno wypukły, z lekkim garbikiem, później co raz bardziej spłaszczony i rozpostarty. U wielu egzemplarzy mocno pogięty, o długo podwiniętych skrajach. Skórka gładka, goła, pozbawiona strefowań, u młodych g. bukowych śluzowata w dotyku i błyszcząca z wyglądu, u starszych matowa i sucha. U bardzo starych okazów jak również po wysuszeniu kapelusz może mocno sczernieć. Barwa kapelusza generalnie brązowa, przebierać może wiele odcieni, od jasnych, żywych, ciepłych, pomarańczowych brązów poprzez kasztany wpadające w czerwienie i bordy do oliwkowo-zielonawych brązów. Zazwyczaj brzeg kapelusza pozostaje jaśniejszy niż środek.
Blaszki gęsto ułożone, zatokowo przyrastające do nóżki albo wykrojone, nierzadko o licznych międzyblaszkch. Ich kolor mocno zmienia się z wiekiem owocnika albo wskutek rozmaitych uszkodzeń. Za młodu są niemal białe, potem kremowe i rdzawe, a u najstarszych egzemplarzy czarniawe.
Nóżka cylindryczna, obrosła brązowymi włókienkami, jaśniejsza niż kapelusz, nader gładka w dotyku. Pierścienia brak. U młodych owocników gąski bukowej twarda i pełna w środku, u dojrzalszych słaba i gąbczasta.
Miąższ gąski bukowej przypomina wnętrze owocnika wielu innych gąsek, co gorsza istnieją znaczne różnice międzyosobnicze. Barwy białawej, o mącznym
zapachu. Smak bywa bardzo różny od dość miłego, przez ziemisty i mączysty, po ohydny, bardzo gorzki. Niekiedy przebarwia się na czerwono lub brązowo po złamaniu lub nacięciu.
Wysyp spor bladokremowy.
Zarodniki bez pór rostkowych, nieamyloidalne, gładkie, lekko jajowate lub niemal idealnie kuliste, o wymiarach: 8-11 na 5-7 µm.
Właściwości
Gąska bukowa, podobnie jak wiele jej krewniaczek z podsekcji
Pessundata, zawiera szkodliwy dla , w tym
ludzi kwas ustalinowy.
Zastosowanie
Nie znaleziono zastosowań dla gąski bukowej.