Gąska pieprzna (Tricholoma virgatum (Fr.) P. Kumm.)

Wstęp
Gąska pieprzna to grzyb z rodziny gąskowatych, który zalicza się do trujących okazów.
Sezon
Gąska pieprzna rośnie w sezonie od sierpnia do października.
Występowanie
Gąska pieprzna rośnie w Europie oraz Ameryce Północnej. W naszym kraju jest okazem popularnym – można go spotkać w grupach lub pojedynczo. Występuje w lasach mieszanych i iglastych. Preferuje kwaśne gleby.
Wygląd
Kapelusz gąski pieprznej ma średnicę od 3 do 7 cm. Odcień od srebrzystoszarego do szaropopielatego lub szaroczarniawego. Kształt stożkowaty, wraz z wiekiem staje się płaski i posiada charakterystyczny szczyt o spiczastym kształcie. Powierzchnia jest gładka i naga, czasami jest popękana w łuski. Brzeg jest na początku podgięty, później staje się prosty.
Blaszki przy trzonie są trochę postrzępione, mają tendencję do schodzenia na trzon. Barwa od białawej do jasnoszarej. U starszych okazów przybierają ciemniejszy odcień. Gatunek ten swoim pokrojem przypomina strzępiak. Dopiero jednak przyjrzenie się blaszkom, zwłaszcza gdy ma miejsce biały wysyp zarodników, rozwiewa wszelkie wątpliwości.
Trzon osiąga wysokość od 6 do 12 cm i grubość od 1 do 2 cm. Ma kształt walcowaty, u dołu jest rozszerzony – przypomina maczugę. Powierzchnia jest lśniąca i sucha, ma barwę od białawej do szarej. U niektórych okazów na powierzchni pojawiają się plamki o ciemnym zabarwieniu.
Miąższ cienki, o gorzkim, piekącym smaku. Zapach obojętny lub ziemisty. Barwy białawej.
Zarodniki gąski pieprznej są gładkie, elipsoidalne. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Gąska pieprzna jest grzybem niejadalnym, trującym, który powoduje zaburzenia żołądkowo–jelitowe. Objawy występują po pół godzinie do nawet 3 godzin po spożyciu. Zalicza się do nich mdłości i wymioty.
Zastosowanie
Gąska pieprzna ze względu na właściwości trujące nie ma żadnego zastosowania.
Gąska pieprzna – pytania i odpowiedzi
Jak sprawdzić, czy dany gatunek nie jest gąską pieprzną?
Gąskę pieprzną można pomylić m.in. z gąską ziemistoblaszkową. Ta ostatnia ma łagodny smak i zapach oraz wyróżnia ją mniej wyraźny garbek na kapeluszu. Innym podobnym grzybem jest gąska niekształtna, która ma podobne walory smakowo-zapachowe, jednak pozbawiona jest szpiczastego wierzchołka. Dlatego przed zjedzeniem danego okazu, warto przeprowadzić próbę smakową.
Jakie mogą być objawy zatrucia gąską pieprzną?
Jest ona słabo trująca, a skutki uboczne są łagodniejsze niż np. po gąsce tygrysiej (Tricholoma pardinum). Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się od pół godziny do trzech godzin po konsumpcji. Zjedzenie gąski pieprznej powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe z mdłościami i wymiotami.
Gdzie można natrafić na gąskę pieprzną?
Jest to grzyb, który wyrasta pojedynczo lub gromadnie od lata do jesieni. Gąska pieprzna preferuje kwaśne gleby w lasach iglastych pod świerkami. Rzadziej można ją spotkać w lasach liściastych.
Tak ta druga to inny gatunek
Szukam artykułów i zdjęć porównujących oba grzyby – lubię zbierać zielonki (te które są zielone/żółte) rozróżniam je bez problemu. Problem mam z zielonką szarą czyli gąską niekształtną a gąską pieprzną- czy ktoś mógłby zestawić dwa zdjęcia obok siebie tak by można było porównać oba te grzyby. Wolałabym się nie pomylić będąc w lesie.
Moim zdaniem na 2 zdjęciu jest gąska niekształtna.
Na 90% gąska jadalna niekształtna,trochę więcej profesjonalizmu w publikacjach.