GOŁĄBEK BUCZYNOWY. Grzyb. Roślina - gołąbek buczynowy, gołąbek merowski
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek buczynowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek buczynowy (Russula nobilis Velen)

Nazywana/y także: gołąbek merowski
Luridiformis at English Wikipedia [Attribution or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści
Wstęp

Gołąbek buczynowy jest grzybem trującym.

Sezon

Gołąbka buczynowego można spotkać w lesie w okresie letnim i jesiennym – od sierpnia do października.

Występowanie

Gołąbek buczynowy rośnie w lasach liściastych w okresie letnim i jesiennym. Najczęściej spotkać go można pod bukami. Grzyb ten często występuje na suchych glebach wapiennych.

Wygląd

Kapelusz gołąbka buczynowego ma średnicę od 4 do 9,5 cm. U młodych okazów ma półkolisty kształt, później staje się powyginany w sposób nieregularny, czasem nawet jest wklęsły. Barwa różowa do karminowej. Podczas wilgotnej pogody skórka jest lepka i błyszcząca, podczas suchej jest matowa. Skórkę można ściągnąć, ale jedynie przy samym brzegu. Powierzchnia gładka. Brzeg ostry, u starszych okazów może być karbowany.

Blaszki są gęste i przyrośnięte w sposób zatokowy. Barwy białej, czasami z żółtym odcieniem.

Trzon osiąga wysokość od 2,5 do 4 cm i grubość od 1 do 1,5 cm. Kształtem przypomina walec. W środku jest pełny. Powierzchnia może być gładka albo szorstka. Kolor biały, może mieć delikatnie różowy odcień.

Miąższ ma ostry smak i zapach owocowo-kwaskowaty. Kolor biały, który na starość może ulec zżółknięciu. Pod skórką kapelusza ma barwę różową.

Zarodniki kuliste do elipsoidalnych. Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Gołąbek buczynowy, jako grzybem trującym, po spożyciu powoduje różnorodne dolegliwości układu pokarmowego.

Zastosowanie

Gołąbek buczynowy nie jest wykorzystywany z uwagi na swoje trujące właściwości.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (18 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments