Gołąbek ostroblaszkowy (Russula acrifolia)

Wstęp
Gołąbek ostroblaszkowy to grzyb niejadalny, niesmaczny, czerniejący po uszkodzeniu gatunek grzyba z rodziny gołąbkowatych. Podobnie jak gołąbek czarniawy R. nigricans reprezentuje sekcję Compactae oraz podsekcję Nigricantinae.
Sezon
Owocniki gołąbka ostroblaszkowego widuje się od końca lipca po pierwsze dni października.
Występowanie
W Środkowej Europie formuje mikoryzy głównie z bukiem i świerkiem, rzadziej modrzewiem lub sosną. Wśród naukowców trwają spory, czy gołąbek ostroblaszkowy może w razie potrzeby mikoryzować także z lipą, dębem i brzozą, czy nie?
Wygląd
Owocniki gołąbka ostroblaszkowego mierzą zwykle 6-12 cm średnicy kapelusza, 1,2-3 cm grubości a 3,0-6,5 cm wysokości nóżki.
Trzon za młodu brunatny, u dojrzalszych egzemplarzy czarno-szary. Nie odbiega wiele kolorami od kapelusza: początkowo jest brązowy, potem siwo czarny, aczkolwiek poniżej blaszek dłużej niźli kapelusz pozostaje białawy. Po uszkodzeniu czerwienieje.
Nawet doświadczeni zbieracze mogą mylić gołąbka ostroblaszkowego z jego krewniakami z sekcji Compactae, głównie z podsekcji Nigricantinae. W przeciwieństwie do gołąbka białoczarnego R. albonigra nie smakuje ani nie pachnie miętą (mentolem). W odróżnieniu od gołąbka podpalanego R. adusta trzon nie jest nieregularnie żyłkowany, zgina się za to u podstawy. Poza tym miąższ gołąbka ostroblaszkowego najpierw różowieje i czerwienieje, a dopiero potem czernieje, a nie czernieje od razu jak u g. podpalanego. Gołąbek gęstoblaszkowy R. densifolia smakuje lepiej, łagodnie lub cierpko, ale nigdy tak ostro paląco jako gołąbek ostroblaszkowy. U gołąbka gęstoblaszkowego miąższ najpierw czerwienieje, potem czernieje, a nie czerwienieje i czernieje równocześnie jak u ostroblaszkowego. Co więcej kapelusz gołąbka gęstoblaszkowego nigdy nie robi się lejkowaty, skórka kapelusza pozostaje matowa i sucha, a nie tłusta jak u ostroblaszkowego. Stare owocniki gołąbka gęstoblaszkowego cuchną stęchlizną, a stare okazy ostroblaszkowego .
Właściwości
Gołąbek ostroblaszkowy to grzyb niesmaczny, w większości państw uważany za niejadalny lub słabo trujący z powodu ostrego smaku. Według niektórych źródeł, na przykład niezastąpionej do dziś monografii rodzaju Russula Romagnesiego, bywa jadany na wschodzie Europy po mocnym usmażeniu lub upieczeniu.
Zastosowanie
Dziś praktycznie nie wykorzystuje się gołąbka ostroblaszkowego.