Dlaczego kobiety powinny unikać mleka?

Spożycie mleka wiąże się z większym ryzykiem raka piersi u kobiet ‒ wynika z najnowszego badania przeprowadzonego przez naukowców z Loma Linda University Health.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Analiza opublikowana w International Journal of Epidemiology, wykazała, że nawet stosunkowo umiarkowane spożycie mleka krowiego może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet ‒ nawet do 80% w zależności od spożytej ilości.
Głowy autor artykułu, Gary E. Fraser, dr MBChB, powiedział, że badanie obserwacyjne daje „dość mocne dowody, że albo samo mleko, albo jakiś inny czynnik ściśle związany z piciem mleka jest przyczyną raka piersi u kobiet.

„Spożywanie zaledwie 1/4 do 1/3 szklanki mleka dziennie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi o 30%” ‒ powiedział Fraser. „Picie do jednej filiżanki dziennie powoduje wzrost ryzyka do 50%, a dla osób pijących od dwóch do trzech filiżanek dziennie ryzyko zwiększa się do 70% do 80%”.

Aktualne wytyczne dietetyczne USA zalecają spożywanie trzech szklanek mleka dziennie. „Dowody z tego badania sugerują, że ludzie powinni uważnie traktować to zalecenie” - powiedział Fraser.

W badaniu oceniono nawyki żywieniowe 53 000 zdrowych kobiet z Ameryki Północnej, które były obserwowane przez prawie osiem lat. Spożycie pokarmu oszacowano na podstawie kwestionariuszy (FFQ). Kwestionariusz wyjściowy zawierał pytania dotyczące demografii, historii raka piersi w rodzinie, aktywności fizycznej, spożycia alkoholu, stosowania hormonów i innych leków, badań przesiewowych raka piersi i historii reprodukcyjnej i ginekologicznej.

W trakcie obserwacji odnotowano 1057 nowych przypadków raka piersi. Nie znaleziono wyraźnych związków między produktami sojowymi a rakiem piersi. Jednak wyższe spożycie kalorii i mleka krowiego wiązało się z większym ryzykiem raka piersi, niezależnie od spożycia soi. Fraser zauważył, że wyniki wykazywały minimalną zmienność w spożyciu mleka pełnotłustego i chudego; ale nie odnotowano żadnych korelacji z serem i jogurtem.

„Jednak” ‒ powiedział ‒ „produkty mleczne, zwłaszcza mleko, były związane ze zwiększonym ryzykiem, a dane przewidywały wyraźne zmniejszenie ryzyka wraz z zastąpieniem mleka zwykłego sojowym. Stwarza to możliwość, że alternatywne napoje mogą stanowić optymalny wybór."

Wpływ nabiału na zdrowie jest zgodny z ostatnim raportem AHS-2 sugerującym, że weganie, rzadziej chorują na raka piersi, niż osoby spożywające produkty odzwierzęce.

Fraser powiedział, że możliwą przyczyną tych związków między rakiem piersi a spożyciem mleka może być zawartość hormonu płciowego w mleku krowim, ponieważ krowy oczywiście karmią piersią, a często około 75% stada mlecznego jest w ciąży. Rak piersi u kobiet jest rakiem reagującym na hormony. Ponadto, spożycie nabiału i innych białek zwierzęcych w niektórych raportach jest również związane z wzrostem poziomu insulinozależnego czynnika wzrostu (IGF-1), który zwiększa zagrożenie niektórymi nowotworami.

„Mleko ma pewne pozytywne właściwości odżywcze”, powiedział Fraser, „ale muszą one być zrównoważone z innymi możliwymi, mniej pozytywnymi efektami. Ta praca sugeruje pilną potrzebę dalszych badań”.

Na ile badanie jest wiarygodne? Badanie nie uwzględnia innych czynników ryzyka raka piersi, w tym środowiska, pochodzenia etnicznego, historii rodziny i badań genetycznych. Badanie przeprowadzono również za pomocą kwestionariusza i analizy za pośrednictwem bazy danych, a nie poprzez niezależne testy. Ponadto narodowy wskaźnik raka piersi w Stanach Zjednoczonych wynosi 13 procent, czyli około jednej na osiem kobiet. Częstość występowania raka piersi w badaniu była niższa niż średnia krajowa.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Synnove Knutsen, Rawiwan Sirirat, Andrew Mashchak, Michael Orlich, Karen Jaceldo-Siegl, Gary E Fraser. ; “Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks. ”; International Journal of Epidemiology, 2020; DOI: 10.1093/ije/dyaa007;
Ocena (3.7) Oceń:
Pasaż zakupowy