Nestlé rezygnuje z konserwantów w słodyczach
Ekologia.pl Kobieta Dziecko Nestlé rezygnuje z konserwantów w słodyczach

Nestlé rezygnuje z konserwantów w słodyczach

Firma Nestlé, największy koncern spożywczy i producent batonów KitKat, ciastek Oreo czy draży Smarties, usunęła sztuczne barwniki i konserwanty z całej gamy produkowanych przez siebie słodyczy – donosi Guardian.co.uk

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu

„Nestlé, największy producent słodyczy w Wielkiej Brytanii ma zaszczyt poinformować, że cały asortyment produkowanych przez nas łakoci został w 100 procentach pozbawiony sztucznych konserwantów, aromatów i barwników – powiedział David Rennie, dyrektor zarządzający Nestlé Confectionery w Wielkiej Brytanii.

W sumie ponad 80 składników zostało zastąpionych ich naturalnymi zamiennikami, pochodzącymi z koncentratów owocowych, warzywnych i roślinnych, takich jak marchew, hibiskus, rzodkiew, szafran czy cytryna. Póki co, nie udało się uzyskać naturalnego zamiennika, który dawałby kolor niebieski, więc z oferty draży Smarties, na pewien czas znikną te o błękitnej barwie. Firma już wcześniej usunęła sztuczne składniki ze wszystkich swoich napojów, w tym z poplarnego napoju Nesquik.

Nestlé od dłuższego czasu zmaga się z kłopotami wizerunkowymi w mediach. A zaczęło się w marcu 2010 roku, po publikacji materiału Greenpeace, z którego wynikało, że Nestlé przyczynia się do niszczenia lasów deszczowych w Indonezji. Później doszła afera związana z obecnością mięsa mechanicznie oddzielanego (MOM) w posiłkach dla dzieci.

Zatem bardzo możliwe, że nowe działania koncernu to tylko PR, który ma zażegnać kryzys wizerunkowy firmy Nestlé.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Guardian.co.uk;
4.8/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!