Czarne jagody – dla zdrowia i urody
Czarne jagody są jednym z najlepszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania. Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol, pomagają w zaburzeniach metabolizmu. Dlatego starajmy się jeść ich jak najwięcej!
Dlaczego warto jeść jagody?
Owoce te bogate są w witaminy i zawierają naturalne związki mineralne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych – w tym błonnika, działają jak naturalny antybiotyk. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, usuwają z organizmu toksyny. Dlatego świeże jagody są świetnym lekarstwem na zaparcia. Ponadto owoce te są źródłem cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie niebezpiecznych dla naszego zdrowia wolnych rodników, będących produktem ubocznym przemiany materii. Obniżają poziom „złego” cholesterolu i wzmacniają naczynia włosowate oka. W związku z czym szczególnie polecane są osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.
Nie traćmy czasu, ruszajmy do lasu
Czarne jagody, zwane również czernicami, występują najczęściej w lasach iglastych, w miejscach dobrze nasłonecznionych i na terenach podmokłych. Sezon na nie przypada na najcieplejsze miesiące letnie – lipiec i sierpień. Nie traćmy zatem czasu i ruszajmy do lasu. W końcu podobno najlepiej smakują własnoręcznie zerwane z krzaka. Idąc na jagody pamiętajmy jednak, aby wybierać miejsca oddalone od ruchliwych dróg, zbierać tylko dojrzałe owoce, najlepiej do płaskiego koszyka, ponieważ w słoiku mogą się rozgnieść. Po powrocie do domu, koniecznie umyjmy owoce za pomocą sita i osuszmy.

Jagody na różne sposoby
Najprostsza przekąska z jagód to posypanie ich cukrem. W drugiej wersji, możemy po dodaniu do nich cukru zalać je mlekiem, a następnie rozgnieść widelcem. Z tych przepysznych owoców możemy zrobić np. pyszny koktajl lub dżem. Można zrobić również przepyszny deser, nie tylko dla najmłodszych – kaszkę manną według przepisu aktorki Moniki Mrozowskiej.
Kasza manna z jagodami
Składniki (dla 2 osób):
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki kaszy manny
- masło do posmarowania foremek
- 200 g jagód
Przygotowanie:
Do mleka wrzucamy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wsypujemy kaszę i gotujemy 5 minut, ciągle mieszając. Dolewamy śmietankę i gotujemy kolejne 5 minut. Wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy cukier trzcinowy. Kaszkę przelewamy do foremek posmarowanych masłem i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Jagody posypujemy dodatkowo trzcinowym cukrem i nakładamy na porcje kaszki.
Smacznego!






