Drugie życie bananowych skórek | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Do czego można wykorzystać zbyt miękkie banany? Drugie życie bananowych skórek

Do czego można wykorzystać zbyt miękkie banany? Drugie życie bananowych skórek

Banany mają zaskakującą zdolność do szybkiego dojrzewania, nawet gdy nie wiszą już na drzewie. Ta zaleta bywa również przekleństwem – już po kilku dniach z apetycznej kiści może się zrobić oślizgła papka. Zbyt miękkie banany nie muszą jednak lądować w koszu na śmieci – sprawdź, jak można je kreatywnie wykorzystać, od miąższu aż po skórki!

Z bananowych skórek można zrobić bardzo łatwy użytek przykładając je po prostu wewnętrzną stroną do twarzy. Fot. triocean/Shutterstock

Z bananowych skórek można zrobić bardzo łatwy użytek przykładając je po prostu wewnętrzną stroną do twarzy. Fot. triocean/Shutterstock
Spis treści

Kluczem do sekretu szybkiego dojrzewania bananów jest etylen. Ten prosty gaz pełni u bananowców funkcję hormonu i produkowany jest przez tkanki owoców, nawet po zerwaniu z drzewa. Etylen „wyłącza” kontrolujące proces rozwoju i starzenia się geny, pozwalając bananom dojść najpierw do żółtej perfekcji, a potem mało sympatycznej konsumpcyjnie postaci. W zbrązowiałej skórce pozostaje wówczas bardzo miękki, kleisty miąższ o słodkim, lekko fermentującym smaku.

Kulinarne zastosowania przejrzałych bananów

Zbyt miękkie banany najczęściej wykorzystywane są w kuchni. Doskonale sprawdzają się bowiem jako dosładzający i nawilżający dodatek w różnego typu ciastach. Legendarny stał się już chleb bananowy, który w USA wypieka się od ponad stu lat. Słodkie aromatyczne puree zapewnia bochenkom niezwykle długą świeżość. Tą samą funkcję przejrzałe banany mogą spełniać w różnego typu babkach, muffinach, ale także naleśnikach czy gofrach. Weganie wykorzystują je wręcz jako substytut dla jajek, a liczący kalorie jako zamiennik dla cukru. Za oceanem miękkie banany pojawiają się również w alternatywnych przepisach na tosty francuskie czy domową granolę.

Poza tym z dojrzałych zmiksowanych bananów powstają pyszne i pożywne koktajle, lody i kremy. Zamrożony miąższ można w tym celu wykorzystać w dowolnym terminie, więc kilka paczuszek zawsze warto mieć w zamrażalniku.

Zbyt miękkie banany jako kosmetyk

Miąższ bananów jest zaskakująco bogaty w antyoksydanty, w szczególności związki fenolowe, witaminy, katecholaminy oraz karotenoidy. Nawet w najbardziej przejrzałej formie mogą więc być błogosławieństwem dla skóry, zwalczając wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia i stany zapalne.

Papkę z bananów można więc wykorzystać do odmładzających, nawilżających i łagodzących maseczek do twarzy, ale także naturalnych peelingów do całego ciała. W połączeniu z oliwą z oliwek i cukrem mogą być wykorzystane do delikatnego masażu, który pozwoli pozbyć się obumarłych komórek naskórka i przywróci skórze ładny koloryt. Z miękkich bananów, oliwy i miodu można też przygotować odżywkę na włosy o działaniu nabłyszczającym, zmiękczającym i regenerującym.

Co ciekawe, nawet jeśli miąższ przejrzałych bananów powędruje do ciasta, same skórki mogą być wykorzystane w domowym spa. Według tajskich badań z 2023 r. mają silne właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne, a w 2018 r. naukowcy do listy zalet dodali również potencjał bakteriobójczy. W rezultacie z bananowych skórek można zrobić bardzo łatwy użytek przykładając je po prostu wewnętrzną stroną do twarzy. Takie „okłady” mają działanie przeciwzmarszczkowe, nawilżające i redukujące obrzęki. W połączeniu z delikatnym lokalnym masażem skórka od banana może też łagodzić objawy łuszczycy, zmniejszać widoczność blizn oraz ograniczać nasilenie zmian trądzikowych.

Przejrzałe banany można wykorzystać do pieczenia słodkiego chleba. Fot. margouillat photo/Shutterstock

Ogrodnicze triki z przejrzałymi bananami

Skoro odżywiają i wzmacniają skórę to czy nie powinny być również korzystne dla tkanek zielonych? Owszem, zarówno przejrzały miąższ, jak i skórki z bananów można wykorzystać jako delikatny nawóz do roślin doniczkowych i ogrodowych. W szczególności mają one wspomagać kwitnienie róż!

Jak przygotować bananową odżywkę? W wersji minimalistycznej zalej skórkę z jednego banana wodą w proporcji objętościowej 1:5. Odstaw mieszankę na kilka godzin, a następnie wykorzystuj do podlewania. Bardziej skoncentrowany „nawóz” otrzymasz miksując cały rozmiękły banan z ½ szklanki wody. Taką miksturę można raz na dwa tygodnie domieszać do ziemi na zagonie, zwłaszcza pod roślinami kwitnącymi.

Bananowe ostatki pomogą jednak nie tylko roślinom, ale i owadom. Coraz więcej mówi się o dokarmianiu sympatycznych zapylaczy, których populacje dziesiątkowane są wskutek zmian krajobrazu, ale także nadużycia pestycydów. Aby pomóc pszczołom i motylom możesz wyłożyć w ogrodzie „poczęstunek” np. w postaci zmiksowanych bananów z miodem i sokiem owocowym.

Zdrowotne zastosowania bananowych skórek

Wspomniane wyżej właściwości przeciwzapalne i antymikrobiotyczne bananów mogą być wykorzystane także dla zdrowia. W medycynie ludowej krajów afrykańskich wszystkie części bananowca służyły celom leczniczym, łącznie z kwiatami i liśćmi. Dziś z badań naukowych wiemy, że dojrzały miąższ i skórki bananów zwalczają wiele szczepów bakterii oraz niektóre gatunki grzybów chorobotwórczych. W szczególności są skuteczne przeciwko A. actinomycetemcomitans and P. gingivalis, czyli patogenem odpowiedzialnym stany zapalne dziąseł i paradontozę.

Poza tym w ramach łatwo dostępnej pierwszej pomocy skórki z bananów przynoszą ulgę w przypadku poparzeń toksycznymi roślinami, ugryzień owadów, ale także oparzeń posłonecznych. Jako kompres łagodzą świąd i ograniczają stan zapalny.

Wysuszone skórki z bananów możesz też użyć do przyrządzenia herbaty. Zalane wrzątkiem i odstawione do zaparzania na 10 minut, należy przed wypiciem odcedzić. Otrzymany napar ma właściwości uspokajające i pomaga zasnąć.

Tabela przedstawiająca potencjalne wykorzystanie miękkich bananów i ich skórek; opracowanie własne

Jeszcze kilka pomysłów na użycie skórki z bananów

Na tym jednak nie kończą się kreatywne zastosowania skórek z bananów. Paradoksalnie można je bowiem wykorzystać do… czyszczenia! Skórzane buty otarte wnętrzem skórki i wypolerowane do sucha czystą ściereczką zyskają fantastyczny połysk. Podobny efekt ma skórka od banana na sztućcach oraz liściach tropikalnych roślin domowych, które łatwo matowieją pod warstwą kurzu.

W 2011 r. opublikowano też ciekawe badanie dowodzące, że zmielone skórki od bananów wyjątkowo skutecznie usuwają z wody metale ciężkie, takie jak miedź i ołów. Według brazylijskich naukowców może to być atrakcyjna, bo wyjątkowo tania i ekologiczna, alternatywa dla industrialnych filtrów do wody.

Jak przechowywać banany?

Jeśli mimo wszystko wolisz banany nadające się do bezpośredniej konsumpcji, zadbaj o odpowiednie warunki ich przechowywania. Aby owoce nie dojrzewały zbyt szybko, należy je trzymać w temperaturze ok. 12 °C z dala od światła słonecznego. Możesz je włożyć do lodówki, ale wówczas nie będą dojrzewać wcale, więc na 1-2 dni przed spożyciem warto je wyjąć!

Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
  1. Hana Mohd Zaini, Jumardi Roslan, Suryani Saallah, Elisha Munsu, Nurul Shaeera Sulaiman, Wolyna Pindi; "Banana peels as a bioactive ingredient and its potential application in the food industry"; Journal of Functional Foods, Volume 92, 2022;
  2. TIMESOFINDIA.COM ; "8 Ways to Use Banana Peels"; https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/8-ways-to-use-banana-peels/articleshow/105811612.cms;
  3. Scott Frothingham; "23 Uses of Banana Peels for Skin Care, Hair Health, First Aid, and More"; https://www.healthline.com/health/banana-peel-uses;
  4. JACKIE SCHINDLER; "7 Surprising Banana Peel Uses"; https://www.goodnet.org/articles/7-surprising-banana-peel-uses;
4.8/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!