Kasza jaglana zamiast ziemniaków i ryżu
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Kasza jaglana zamiast ziemniakow i ryżu

Kasza jaglana zamiast ziemniakow i ryżu

Kasza jaglana ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, lekkostrawność i aromatyczny smak nazywana jest królową kasz. Choć jej tradycja w polskiej kuchni sięga setek lat, to do tej pory przegrywała z ryżem, makaronem i ziemniakami. Jednak Polacy coraz chętniej kupują kasze, a niekwestionowaną gwiazdą stała się właśnie kasza jaglana.

– Przede wszystkim powróciła moda na kasze i taką niekwestionowaną gwiazdą stała się kasza jaglana. My to widzimy również w zakresie takim typowo sprzedażowym, bo jest to hit. Polacy przechodzą metamorfozę w sensie troski o własne zdrowie. Ta świadomość wzrasta, wraca zdrowy styl życia, czego dowodem jest chociażby wielki powrót kaszy jaglanej, odkrycia wielu Polaków i takich rzeczywiście rekordowych sprzedaży – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Gabriela Antczak, dyrektor do spraw marketingu firmy Kupiec.


Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, posiada też dobroczynne działanie w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. Jest bogata w sole mineralne: wapń, żelazo, fosfor, potas i lecytynę. Dzięki wysokiej zawartości krzemu poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, a także wspomaga regenerację stawów.

– Walory kasz są ogromne, począwszy od tych prozdrowotnych, dietetycznych, aż walory typowo smakowe, o czym trochę zapominamy. Bo tak naprawdę wychowaliśmy się na kaszach i to jest taka typowo polska kuchnia. I również te stare, dobre, polskie kasze można jeść w fantastyczny, zdrowy, lekki sposób i traktować jako produkty stricte dietetyczne i bardzo zdrowe – dodaje Gabriela Antczak.

Dietetycy podkreślają, że kasza jaglana wskazana jest dla osób, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego związane z nietolerancją glutenu. Z umiarem powinny ją natomiast spożywać osoby z dolegliwościami tarczycowymi. Zawiera bowiem niewielkie ilości goitrogenów – związków, które zaburzają metabolizm jodu.

Ekologia.pl
4.5/5 - (11 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

niby czemu zamiast ziemniaków?? ziemniaki są lepsze w smaku i tez zdrowe, mozna przeciez jesc jedno i drugie

Warto ja jeść:) Szkoda, że jemy coraz mniej kaszy:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!