Krzem (Si) – właściwości, działanie i występowanie krzemu
Fale informacji zalewające nasze umysły niejednokrotnie wprowadzają nas w stan dezorientacji. Narastające wątpliwości nasuwają coraz więcej pytań. Jak skutecznie wspomóc organizm i zapobiec chorobom? Czy istnieje złoty środek na istniejące schorzenia? Czy wiesz jakie konsekwencje dla naszego organizmu niesie niedobór krzemu?
Krzem – życiodajny pierwiastek
Krzem (Si) odgrywa bardzo ważną rolę dla ludzkiego organizmu. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi około 20 mg na dobę. Niestety przetworzone jedzenie dostarcza nam zaledwie 3 mg krzemu na dobę, przez co około 90 proc. społeczeństwa cierpi z powodu niedoboru tego pierwiastka.
Dlaczego krzem jest tak ważny? Niektórzy naukowcy uważają, że bez niego życie na Ziemi nie byłoby możliwe. Badania potwierdzają, iż odpowiedni poziom Si pozwala zachować równowagę i umożliwia wchłanianie 70-ciu innych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich struktur i układów organizmu. Krzem bierze udział w procesach metabolicznych chloru, cynku, fluoru, siarki, sodu, wapnia i wielu innych. W przypadku jego niedostatecznej ilości, niemożliwe jest przyswajanie pozostałych mikroelementów, co zaburza równowagę organizmu, w efekcie doprowadzając do rozwoju chorób. Poziom zaopatrzenia w pierwiastek różni się w zależności od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego. Największe zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci. Z wiekiem zapotrzebowanie na krzem maleje.

Rola krzemu w organizmie
Krzem wpływa na utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów, paznokci zachowując ich elastyczność i odporność na zakażenia bakteryjne i grzybicze. Jest niezbędny w syntezie kolagenu. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wzmacnia naczynia krwionośne zwiększając elastyczność i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Ma pozytywny wpływa na poziom ciśnienia krwi oraz drożności naczyń żylnych i tętniczych. Krzem zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Odpowiada za prawidłowy przepływ informacji między mózgiem, a naczyniami krwionośnymi. Dzięki dobrej komunikacji rozszerzanie i obkurczanie naczyń krwionośnych przebiega prawidłowo. Krzem spełnia niezwykle istotną funkcję w procesie tworzenia oraz regeneracji kości, chrząstek i ścięgien. W miejscach złamania jego poziom wzrasta nawet kilkadziesiąt razy. Jest niezbędny w profilaktyce przeciw osteoporozie, chorobie Alzheimera, cukrzycy, chorobie nowotworowej, miażdżycy i wielu innych.
Krzem − pogromca drobnoustrojów
Dzięki właściwościom adsorpcyjnym krzem ma zdolność przyciągania do siebie wirusów, grzybów, pasożytów i bakterii, które są następnie wydalane z organizmu. Niedobory krzemu sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów, co może doprowadzić do stanów patologicznych. Naukowcy zaobserwowali obniżony poziom krzemu u osób chorych na nowotwory, cukrzycę, arteriosklerozę, reumatoidalne zapalenie stawów i wielu innych. Obniżenie poziomu krzemu występuje także w przypadku grypy czy anginy.

Krzem w pożywieniu
Krzem zawarty w roślinach może pomóc w leczeniu pewnych schorzeń. Włączenie krzemu do diety zwiększa mineralizację kośćca nawet przy diecie nisko wapniowej, wpływając na prawidłowy rozwój szkieletu i mięśni − wykazała prof. Edith M. Carlisle, z Zakładu Nauki o Środowisku i Żywieniu, Uniwersytetu Kalifornia. Stwierdzono, iż produkty z krzemem są skuteczne także w leczeniu dolegliwości żołądkowych (zapalenie żołądka, wzdęć czy zgagi). Naturalny kwas krzemowy znajdziemy głównie w otrębach i w łuskach ziaren. Dużo krzemu mają trawy bagienne, płucne ziele, proso, jęczmień, owies, brązowy ryż, ziemniaki, szpinak, ogórek, morele czy truskawki. Warto sięgać po produkty nieprzetworzone, gdyż rafinacja pozbawia pożywienie tego cennego pierwiastka. Osoby, których dieta bogata jest w produkty z białej, wysokooczyszczonej mąki nie otrzymują wcale albo bardzo niewiele kwasu krzemowego.

Niedobory krzemu − jak uzupełniać?
Woda krzemionkowa jest jednym z najłatwiejszy sposobów uzupełniania niedoborów krzemu w organizmie. Wystarczy kupić kilka krzemieni, wrzucić do 5-litrowego baniaka z wodą źródlaną i odstawić na 3 dni. Uwaga, nie należy wypijać wody z dna (ostatnie 3-4cm), ponieważ mogą znajdować się tam zanieczyszczenia powstałe w wyniku reakcji z krzemem.
Także dobry źródłem tego cennego pierwiastka jest skrzyp polny. Napar ze skrzypu polnego można dodawać do kąpieli lub pić w postaci herbatki ziołowej. Wystarczy 60 gramów skrzypu polnego umieścić w garnku o pojemności 8-10 litrów, zalać wodą, zagotować i odstawić na 3-4 godziny. Gotowy napar można pić, gotować na nim potrawy, stosować jako kompresy czy płukanki do gardła.
Wodę krzemionkową najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, wtedy na długo zachowuje swoje właściwości.
Krzem ma niezwykle ważne znaczenie dla zachowania zdrowia i odporności organizmu. W medycynie naturalnej jest zalecany przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Jak wynika z badań dr Anatola Rybczyńskiego, onkologa i chirurga, podawanie chorym na nowotwór zjonizowanej postaci krzemu zwiększa szansę na powrót do zdrowia.
- R. JUGDAOHSINGH; "SILICON AND BONE HEALTH"; J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr; 11(2): 99–110.;
- Araújo LA, Addor F, Campos PMBGM; "Use of Silicon for skin and haircare: an approach of chemical forms available andefficacy"; AnBrasDermatol.2016;91(3):331-5;
- Wiadomości Zootechniczne, R. XLV (2007), 4: 67-70; "Biologiczne znaczenie krzemu oraz jego interakcje z innymi pierwiastkami"; Karol Węglarzy, Małgorzata Bereza;
- "Krzem w przyrodzie i medycynie"; https://phytomedica.pl/pdf/krzem.pdf; 2013-02-18;







„Dzięki właściwościom https://www.ekologia.pl/wiedza/slowniki/leksykon-ekologii-i-ochrony-srodowiska/adsorpcja krzem ma zdolność przyciągania do siebie https://www.ekologia.pl/wiedza/slowniki/leksykon-ekologii-i-ochrony-srodowiska/wirusy, https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/, https://www.ekologia.pl/wiedza/slowniki/leksykon-ekologii-i-ochrony-srodowiska/pasozyt i bakterii, które są następnie wydalane z organizmu”natomiast gdzie indziej czytam, że pasożyty żywią się krzemem. Na jakiej zasadzie to w takim razie działa?
Krzemionka bezpostaciowa albo ziemia okrzemkowa dostepna do kupienia przez internet – NAJLEPSZA,!
Krzem jest najlepiej przyswajalny w organicznej postaci. Picie herbatek z pokrzywy czy skrzypu niewiele daje. Moja ostatnia pierwiastkowa analiza wlosow wykazala, ze mam duzy niedobor – minus 98%.
Mam co prawda juz 75 lat i picie ostatnio w/w herbatek niewiele mi dalo, dlatego przechodze na suplementacje krzemem organicznym.
najlepiej sie wchlania przez skore, kapac sie w skrzypie i juz
Jest w pokrzywach: liściach i herbatkach, w herbatkach ze skrzypu, produktach zbożowych, płatkach owsianych, pełnoziarnistym pieczywie, wodzie mineralnej z krzemem i wodzie śródlanej ze źródeł przepływających przez skały i gleby z krzemianami, muesli z pełnymi ziarnami, mniej go w skórce owoców i warzyw, ale też jest.
To wszystko prawda ale żeby był skuteczniejszy powinien być przyjmowany z borem. Który został fałszywie uznany przez mafię farmaceutyczna za truciznę bo eliminuje 70 procent chorób.
A w jakich produktach spożywcznych można znaleźć krzem?
Jeśli był zbierany tam gdzie rolnicy sypali wapno to jest bezwartościowy
Ja piję od ok. 1,5 miesiąca ekologiczna herbatkę z suszu skrzypu polnego. Po prostu zalewam łyżeczkę skrzypu wrzątkiem i piję. Staram się choć raz dziennie (nie zawsze, podczas wyjazdów nie piłam). To, jak poprawiły mi się moje rozdwajające się paznokcie, jest zadziwiające!!!
Krzem wzmacnia ściany komórkowe roślin, jest elementem szkieletu gąbek, u ludzi jest w osoczu krwi i tkance łącznej, buduje włosy, paznokcie, sierść. Jest m. in. we włoskach pokrzywy. Pokarm zawierający krzem to liście pokrzywy, pędy skrzypu polnego.