Dieta śródziemnomorska dobra dla serca
Ekologia.pl Trendy Dieta śródziemnomorska dobra dla serca

Dieta śródziemnomorska dobra dla serca

Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet. Hiszpańscy naukowcy twierdzą, że kolejnym powodem, dla którego powinniśmy sięgnąć po warzywa, owoce, ryby, orzechy i oliwę z oliwek jest fakt, iż redukuje ona ryzyko chorób serca nawet o 30 proc.

Hiszpańscy naukowcy pod kierunkiem prof. Ramon Estruch z Uniwersytecie w Barcelonie w latach 2003-2009 przebadali  7.447 mężczyzn i kobiet w wieku od 55 do 88 lat. 


Osoby biorące udział w doświadczeniu zostały podzielone na trzy grupy kontrolne – w jednej stosującej dietę śródziemnomorską dominującym produktem była oliwa z oliwek, druga grupa, która również bazowała na diecie śródziemnomorskiej spożywała więcej orzechów. Z kolei trzecia grupa jadła głównie produkty niskotłuszczowe, zboża, owoce i warzywa.

Wyniki doświadczenia zaskoczyły naukowców, bowiem okazało się, że dieta śródziemnomorska, oparta na dużej ilości owoców, warzyw, ryb, niewielkiej ilości czerwonego wina, czerwonego mięsa i przetworów mlecznych, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu o 30 procent. Natomiast u badanych z trzeciej grupy, odżywiającej się zgodnie z dietą niskotłuszczową nie zauważono poprawy zdrowia.

Choć pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej związany z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób serca znany jest naukowcom nie od dziś, to nie było jednak pewne czy nie jest to skutek innych czynników.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. „American Journal of Clinical Nutrition”;
4.5/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Uwielbiam tę kuchnię:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!