Dieta śródziemnomorska dobra dla serca
Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet. Hiszpańscy naukowcy twierdzą, że kolejnym powodem, dla którego powinniśmy sięgnąć po warzywa, owoce, ryby, orzechy i oliwę z oliwek jest fakt, iż redukuje ona ryzyko chorób serca nawet o 30 proc.
Hiszpańscy naukowcy pod kierunkiem prof. Ramon Estruch z Uniwersytecie w Barcelonie w latach 2003-2009 przebadali 7.447 mężczyzn i kobiet w wieku od 55 do 88 lat.
Osoby biorące udział w doświadczeniu zostały podzielone na trzy grupy kontrolne – w jednej stosującej dietę śródziemnomorską dominującym produktem była oliwa z oliwek, druga grupa, która również bazowała na diecie śródziemnomorskiej spożywała więcej orzechów. Z kolei trzecia grupa jadła głównie produkty niskotłuszczowe, zboża, owoce i warzywa.
Wyniki doświadczenia zaskoczyły naukowców, bowiem okazało się, że dieta śródziemnomorska, oparta na dużej ilości owoców, warzyw, ryb, niewielkiej ilości czerwonego wina, czerwonego mięsa i przetworów mlecznych, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu o 30 procent. Natomiast u badanych z trzeciej grupy, odżywiającej się zgodnie z dietą niskotłuszczową nie zauważono poprawy zdrowia.
Choć pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej związany z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób serca znany jest naukowcom nie od dziś, to nie było jednak pewne czy nie jest to skutek innych czynników.
- „American Journal of Clinical Nutrition”;





Uwielbiam tę kuchnię:)