Czubajka kania to grzyb jadalny. Należy do rodziny grzybów pieczarkowatych. W Polsce jest dosyć silnie rozprzestrzeniona na terenie całego kraju. Przez zbieraczy ceniona jest za swój smak i intensywny aromat.
Blaszki czubajki kani są gęste, szerokie i nie dochodzą do trzonu. Mają białą lub kremową barwę, na której u starszych egzemplarzy pojawia się ochrowy nalot.
Trzon osiąga wysokość od 15 do 40 cm. i grubość od 1 do 2,5 cm. Ma wysmukły, cylindryczny kształt, z bulwiastą podstawą. Jest koloru kapelusza z ciemniejszymi łuskami tworzącymi wzór na jasnym tle. Otoczony jest podwójnym, nieprzyrośniętym, ruchomym pierścieniem, o kremowej barwie. Trzon łatwo odłamuje się od kapelusza.
Miąższ czubajki kani jest biały, nie zmienia barwy pod wpływem uszkodzeń. W kapeluszu jest miękki i gąbczasty, w trzonie łykowaty i włóknisty. Ma łagodny orzechowy smak i zapach.
Czubajka kania podobna jest do czubajki czerwieniejącej, która różni się od niej tym, że nie posiada łusek na trzonie, a jej miąższ po przecięciu czerwienieje.
Czubajka kania bywa niekiedy mylona z muchomorem zielonawym – śmiertelnie trującym grzybem. Zwłaszcza młode osobniki są do siebie podobne i trudno je odróżnić. Starsze osobniki muchomora zielonawego mają gładki kapelusz w kolorze zielonym, żółtym lub szarym.
Sezon
Czubajka kania rośnie od lipca do października.Występowanie
Czubajka kania występuje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Najczęściej rośnie pod bukami. Można ją również spotkać na obrzeżach lasów, na polanach, w parkach, na poboczach, a także na cmentarzach. Rośnie na glebach gliniastych i wapiennych, najczęściej pojedynczo lub po kilka sztuk. Znaleźć ją można w Europie, Ameryce Północnej, Korei, Japonii i Nowej Zelandii.Wygląd
Owocnik czubajki kani osiąga średnicę od 10 do 30 cm. U młodych okazów ma kulisty i jajowaty kształt. Z wiekiem staje się wypukły, a później płaski z garbkiem na szczycie. U starszych osobników kształtem przypomina parasol. Początkowo ma brązowy kolor, następnie jaśniej aż do barwy kremowej lub białej. Garbek pozostaje w kolorze ciemnobrązowym. Ma suchą, popękaną powierzchnię, pokrytą brązowymi, grubymi, ostającymi łuskami. Brzeg kapelusza zazwyczaj ma postrzępiony.Blaszki czubajki kani są gęste, szerokie i nie dochodzą do trzonu. Mają białą lub kremową barwę, na której u starszych egzemplarzy pojawia się ochrowy nalot.
Trzon osiąga wysokość od 15 do 40 cm. i grubość od 1 do 2,5 cm. Ma wysmukły, cylindryczny kształt, z bulwiastą podstawą. Jest koloru kapelusza z ciemniejszymi łuskami tworzącymi wzór na jasnym tle. Otoczony jest podwójnym, nieprzyrośniętym, ruchomym pierścieniem, o kremowej barwie. Trzon łatwo odłamuje się od kapelusza.
Miąższ czubajki kani jest biały, nie zmienia barwy pod wpływem uszkodzeń. W kapeluszu jest miękki i gąbczasty, w trzonie łykowaty i włóknisty. Ma łagodny orzechowy smak i zapach.
Czubajka kania podobna jest do czubajki czerwieniejącej, która różni się od niej tym, że nie posiada łusek na trzonie, a jej miąższ po przecięciu czerwienieje.
Czubajka kania bywa niekiedy mylona z muchomorem zielonawym – śmiertelnie trującym grzybem. Zwłaszcza młode osobniki są do siebie podobne i trudno je odróżnić. Starsze osobniki muchomora zielonawego mają gładki kapelusz w kolorze zielonym, żółtym lub szarym.